10.01.2018

Je li vam se ikad dogodilo da ste u ljekarni tražili sirup za kašalj, a na pitanje trebate li onaj za suhi ili mokri kašalj, niste znali odgovor?

Ili vam se katkad dogodi da pobrkate pojmove sirup za kašalj i sirup protiv kašlja?

Da, postoji razlika. U pravilu bi sirup za kašalj trebao biti povezan s mokrim kašljem jer tada treba iskašljati ono što se nakuplja u grlu, a sirup protiv kašlja sa suhim, kada kašalj treba zaustaviti.

Što je suhi kašalj?

Suhi kašalj dolazi iz prsnog koša i ne proizvodi sluz kao što je slučaj kod mokrog kašlja. Može se javiti samo nekoliko puta tijekom dana i napredovati do zaista iritantnog kašlja zbog kojeg ćete se čitavu noć vrtjeti u krevetu i tražiti načine da ga smirite.

Kako kašalj postaje intenzivniji, dolazi do naprezanja mišića pa može uzrokovati glavobolju, ali i upalu grla, a nemoguće ga je kontrolirati. Može trajati tjednima, a izuzetno je iscrpljujuć i neugodan.

Najčešće se javlja zbog nepravilnog ili nezavršenog liječenja gripe i prehlade, te u zimskim mjesecima kada većinom boravimo u zatvorenim prostorijama gdje je zrak suh što pogoduje razvoju suhog kašlja. 

Kako liječiti suhi kašalj?

Pripravci koji ublažavaju suhi i nadražajni kašalj na bazi meda i propolisa najbolji su za njegovo liječenje. 

Za liječenje ili prevenciju suhog kašlja savjetujemo:

1. Jači imunitet, manje kašljanja

Jačanje imuniteta nije samo pravilo u prevenciji suhog kašlja već u prevenciji i liječenju svih bolesti. 

Kako bi ojačali organizam jedite više zdrave hrane bogate vitaminom C, a u jelovnik ubacite i više voća, povrća te hrane bogate željezom.

Provođenje više vremena na svježem zraku i redovito vježbanje također pomažu u jačanju imuniteta, baš kao i prirodni pripravci koji jačaju obrambenu sposobnost organizma.

2. Pijte više tekućine

Kada ste bolesni i kada kašljete liječnik uvijek uz preporučene lijekove i sirupe kaže “I pijte puno tekućine”. To vam kaže s razlogom. 

Suhi kašalj javlja se kada se grlo osuši zbog čega je potrebno piti što više tople tekućine

Najbolji izbor je čaj od kamilice zbog svojih protuupalnih svojstava, a uz dodatak limuna, meda i đumbira dodatno će ojačati organizam. 

Uz sebe redovito imajte i pastile na bazi limuna i propolisa ili bombone i karamele koje će pomoći u stvaranju sline u ustima kako vam se grlo ne bi osušilo i izazivalo suhi kašalj.

Ako ćete birati prirodne sastojke, najbolji su prirodni čajevi i pripravci od:

  • slatkog korijena, 
  • đumbira, 
  • majčine dušice i 
  • sljeza.

3. Riješite se suhog zraka

Kako smo napisali, intenzitet suhog kašlja može povećati suhi zrak u prostorijama. Unutra nam je hladno, ne provjetravamo i grijemo. 

Kako bi  se riješili suhog zraka u prostoriji povremeno otvarajte prozore i prozračujte prostoriju kako bi zrak redovito cirkulirao, a ako je zrak doista suh koristiti pokušajte ga ovlažiti. 

Na radijatore možete staviti mokri ručnik ili posude s vodom koje će ovlažiti prostoriju, a možete kupiti i ovlaživač zraka. 

4. Inhalirajte se

Ako patite od bolesti dišnih puteva koji uzrokuju kašalj ili osjećate stezanja u plućima, probajte s inhalacijom. Inhaliranje potiče širenje krvnih žila dišnog sustava.

Možete se inhalirati pomoću vruće vode s nekoliko kapi eteričnog ulja, čajem od kamilice ili inhalatorom.

Inhalator pomaže ublažiti respiratorne simptome, a jednostavno se upotrebljavaju te su pogodni za sve dobne skupine, osobito za dojenčad, malu djecu te starije osobe.

Što treba izbjegavati?

Da bi smanjili intenzitet suhog kašlja izbjegavajte:

  • pušenje
  • kofein
  • alkohol.

Duhanski dim i svojstva koja ispuštaju cigarete štete dišnom sustavu. Nemojte pušiti ili barem pušite manje kada imate problema s kašljem.

Kofein i alkohol mogu tijekom prehlade i gripe djelovati kao vrlo jako diuretici i izazvati dehidraciju.

Da biste spriječili prehladu, gripu, ojačali imunitet i izliječili suhi kašalj važno je smanjiti stres i bolest do kraja odležati, odmoriti se i naspavati.

Ako vam je liječnik prepisao antibiotike, nemojte stati kada vam postane bolje, već završite terapiju i pravilno izliječite bolest koja utječe na dišni sustav.

SPRIJEČITE KAŠALJ PIP FARMAKOL SIRUPIMA!

 PIP BRONHOPIP PLUS SIRUP

 Glavni sastojci sirupa su med i kadulja. Koristi se kod mokrog kašlja i djeluje protuupalno.

 Smiruje kašalj i ublažava upalu gornjih i donjih dišnih putova i time olakšava disanje.

 

 VIŠE

 

 PIP LARINGOPIP PLUS SIRUP

 Mednopropolisni sirup obogaćen korijenom bijelog slijeza, islandskog lišaja i plodova anisa. Ugodne je arome naranče.

 Ublažava suhi i nadražajni kašalj te razrjeđuje bronhijalnu sluz kod produktivnog kašlja.

 VIŠE