Nemojte ignorirati suhi kašalj i promuklost

Nemojte ignorirati suhi kašalj i promuklost

28.03.2023

Dobar, loš i ružan... kašalj. Kada je u pitanju kašalj kao zaštitni refleks, koji sprečava udisanje stranog tijela ili gušenje, to je dobar kašalj.

Kada govorimo o kašlju uzrokovanim gripom ili prehladom, to je loš kašalj koji privremeno uzrokuje nelagodu, promuklost i gubitak sna.

Onda imamo još ružan kašalj - kroničan kašalj. Ona vrsta kašlja za koji vam se čini da ga se nikada nećete riješiti, koji preuzima kontrolu nad vašim životom i iscrpljuje vas do besvijesti.

Sve nas muči kašalj s vremena na vrijeme. Ponekad je jednostavno u pitanju suho grlo, a u zimskom periodu uzroci kašlja najčešće su prehlada i gripa.

Rijetko kad mu posvećujemo previše pažnje, jer obično se povlači nakon nekoliko dana.

No što kada kašalj postane više od samo simptoma suhog grla ili prehlade? Kod težih bolesti kao što su astma, tuberkuloza i kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) kašalj je nerijetko prvi simptom da nešto ozbiljno nije u redu s vašim zdravljem.

Uporan kašalj ne smijete ignorirati i ne treba ga uzimati olako, naročito ako traje duže od mjesec dana.

Iako se kroničnim kašljem smatra onaj koji traje duže od četiri tjedana, već nakon tjedan dana kašlja bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Nakon tjedan dana upornog kašlja bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Ignorirajući ga, odnosno čekajući da prođe sam od sebe, može vam se samo pogoršati stanje.

Neliječeni kašalj može predstavljati prijetnju vašem općem zdravlju, uzrokujući dodatnu bol i onemogućavajući vam normalnu svakodnevicu.

5 razloga zašto ne biste smjeli ignorirati kašalj

1) Kašalj ometa vašu svakodnevicu - neprestani kašalj će vas buditi noću, ometajući vaš ciklus spavanja i izazivajući umor i razdraženost tijekom dana. Utjecat će na način na koji komunicirate, tj. teško ćete voditi razgovor. Može uzrokovati kratkoću daha, što će rezultirati smanjenjem energije i općenito umorom.

2) Kronični kašalj uzrokuje bol - stalni kašalj uzrokuje upaljeno grlo, bol, pa čak i teške glavobolje. Može uzrokovati kroničnu mišićnu bol, te bol u prsima i leđima. Kod starijih osoba, čije su kosti slabe, moglo bi doći do prijeloma rebra zbog jačine kašlja.

Kod starijih osoba može doći do prijeloma rebra zbog jačine kašlja.

3) Kašalj je simptom - kratkoročni kašalj može bi biti simptom nekoliko stanja, poput astme, sinusitisa, bronhitisa, alergije, upale pluća ili virusne groznice. Naručite se na pregled kod vašeg liječnika, s ciljem rane dijagnoze. Neliječenje može dovesti do daljnjih komplikacija.

4) Širite viruse i bakterije - nije upitno je da se kašljem šire razni virusi i bakterije. Vaš kašalj može biti zarazan. Ako vi sami možete tolerirati svoj kroničan kašalj, svi oko vas vjerojatno su već iziritirani njime kao i izloženošću vašim virusima i bakterijama.

5) Kroničan kašalj može biti znak upozorenja - potencijalni je pokazatelj težih stanja poput gastroezofagealnog refluksa, infekcije uha, tuberkuloze, bolesti pluća, raka ili kongestivnog zatajenja srca. Posjet vašem liječniku može dovesti do otkrivanja bilo kojeg od ovih stanja.

Promuklost

Različiti uzroci dovode do promuklosti, od kojih je većina prolazna i nije ozbiljna. Akutni laringitis najčešći je uzrok promuklosti. Obično je glas lošiji kroz jutro i tijekom dana se popravlja. Može se javiti osjećaj knedle u grlu i pojačana potreba za pročišćavanjem grla.

Pušenje također uzrokuje promuklost, a budući da je pušenje uz to i jedan od glavnih uzroka raka grla, ako ste pušač a već duže vremena vas muči promuklost, dogovorite otorinolaringološki pregled.

Liječnika bi također trebali posjetiti svi kod kojih promuklost traje duže od 2-3 tjedna, ako osjećate bol, ako iskašljavate krv, gutanje vam je otežano ili ste primijetili kvrgu na vratu.

Razne alergije, problemi sa štitnom žlijezdom i neurološki poremećaji također mogu biti uzroci.

Kod svih vrsta kašlja i kod promuklosti preporučljivo je piti mnogo tekućine, osobito tople. Topla tekućina neće samo umiriti suhi kašalj, već će i razrijediti sluz i olakšati iskašljavanje, ako je riječ o produktivnom kašlju.

Podražajni kašalj, grebanje u grlu i promuklost možete si olakšati ISLA pastilama za grlo uz 10% popusta do 30.11.2018.

ISLA CASSIS+VIT.C PASTILE A60

Isla pastile preporučuju se za ublažavanje podražajnog kašlja i promuklosti.

VIŠE

ISLA MINT PASTILE A60

Preporučuju se za zaštitu isušene sluznice usta, grla i ždrijela, te u stanjima otežanog disanja kroz nos.

VIŠE