Koje su najčešće dječje ozljede?

Koje su najčešće dječje ozljede?

22.03.2023

Igra za djecu nikada nije bila važnija, pogotovo jer sada znamo koliko je važna tjelovježba u promicanju zdravlja i sprječavanju pretilosti, kako u djetinjstvu tako i u životu odraslih.

Igra je također važna u uspostavljanju društvenih obrazaca ponašanja koji omogućuju djeci da reagiraju na svoje vršnjake.

Djeca uče kroz igru

Djeca su vesela, zaigrana, bezbrižna i znatiželjna. Dane provode igrajući se, trčeći, penjući se i padajući. Ruke, noge i koljena najčešća su mjesta koja će pretrpjeti ozljede.

Normalna reakcija kod mnogih roditelja je strah i panika kad vide da se dijete ozlijedilo. Sama pomisao da nisu bili pored djeteta kad se ozlijedilo i nemoć jer u tom trenu nisu mogli odmah reagirati ponekad zna biti gora i od same ozljede do koje je došlo.

Važno je shvatiti da je sve to dio odrastanja. Jednom ste i vi bili dijete i svi padovi kojih se danas sjetite ne čine vam se toliko strašni kao nekad. Zato nije dobro čuvati dijete “pod staklenim zvonom”.

Djetetu je potrebna sloboda kako bi se što prije osamostalilo i upoznalo svijet. A u svoj toj zabavi i igri normalno je da će povremeno biti prisutne i ozljede. Na taj se način vaš mališan uči oprezu i strpljenju.

No, isto tako postoje i ozljede kod kojih je potrebno odmah intervenirati ili potražiti hitnu liječničku pomoć kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Ozljede i kako ih tretirati kod kuće

  • Ogrebotine - kao što smo spomenuli, djeca vole trčati i skakati, te je šansa da će zaraditi ogrebotine velika. Nema razloga za paniku, dovoljno je djetetu isprati ranu vodom i osušiti je čistim ručnikom i premazati je s kremom koja u sebi sadrži antibiotik kako bi rana brže zacijelila i kako ne bi došlo do infekcije.
  • Posjekotine - isto tako moguće je da je vaše dijete palo i da je rasjeklo neki dio tijela. Rana se tretira na isti način kao i kod ogrebotina, no ako je rana dosta duboka, obavezno zatražite liječničku pomoć.
  • Masnice - nastaju prilikom udara o neki drugi objekt ili prilikom pada, te ih većinom nije potrebno tretirati jer se povuku same. Ako je masnica većih proporcija, dovoljno je da na nju stavite led. U slučaju da vaš mališan otežano hoda obavezno otiđite liječniku.
  • Ubodi insekata - izbjegnite ubode insekata nanošenjem repelenata na kožu prije izlaska iz kuće. Ako do uboda dođe, ranu mažite antiseptičkom kremom kako bi smanjili svrbež i peckanje.
  • Špranja - djeca vole dodirivati stvari kako bi što bolje upoznala svijet oko sebe, te im se zbog toga komadić drva, iglice, trnje i slično često nađu pod kožom. Kako bi izvadili objekt koji se našao ispod djetetove kože, uzmite iglu ili pincetu koju ste prethodno sterilizirali alkoholom i izvucite trnje iz kože. Ranu obavezno sterilizirajte i zaštitite je flasterom kako ne bi došlo do infekcije.
  • Uganuće - vaše je dijete krivo stalo ili je palo, te je uganulo zglob. Bol na njegovom licu vjerojatno je bolnija za vas, nego li je možda ozljeda za njega. Uzmite led i stavite ga na ozlijeđeni zglob koji će pritom držati na povišenoj površini. Nakon što se dijete smiri, odvedite ga liječniku koji će pregledati zglob. Uvijek postoji šansa da nije u pitanju samo uganuće, nego je ustvari došlo do puknuća. A za to je potrebna rendgenska snimka na kojoj se jasno vidi težina ozljede.
  • Opekline - djeca svojim rukama dodiruju sve što im se nađe na putu. Zbog toga uvijek postoji opasnost da će baš u trenu kad vi ne pratite što radi, primiti nešto vrelo i opeće se. Opekline prvog stupnja možete tretirati kod kuće jer je mala šansa da će se razviti infekcija. Bitno je da prilikom ove ozljede brzo reagirate i pokušate rashladiti djetetovu ranu kako bi smanjili bol, a zatim je obavezno namažite kremom koja sadrži antibiotik da ne dođe do infekcije. Ako su u pitanju opekline većeg stupnja, brzo posjetite liječnika ili dežurnu hitnu službu koja će znati pravilno intervenirati. Bol nastala zbog opeklina znatno je veća od boli koju uzrokuje neka druga ozljeda.

Ozljede su neizbježne, no vaša staloženost i pravovremena reakcija u tim situacijama ponekad znači čak i više od liječničke intervencije. Kada se dijete ozlijedi, ne paničarite. Neka ne osjeća dodatni strah.

Na vama je da ga smirite i da, iako niste stručnjak, procijenite koji je stupanj ozljede, te u skladu s time sanirate ranu i posjetite liječnika.

Ozljede kod kojih je potrebno odmah posjetiti liječnika:

  • Prijelom kosti - Često je slučaj da nije došlo samo do uganuća, već je napuknula čitava kost. Najčešće pucaju kosti ruku jer se prilikom pada oslanjamo na ruke kako zaštitili ostatak tijela. Područje koje je ozlijeđeno može biti natečeno i veoma bolno, te se vrlo vjerojatno ne može micati bez da uzrokuje snažnu bol. Obavezno otiđite do liječnika kako bi vas uputio što dalje čini.
  • Ozljeda glave - Vaše je dijete palo i pritom je udarilo glavom ili je zadobilo udarac u glavu loptom? Postoji mnogo načina na koje vaš mališan može zaraditi ozljedu glave. Simptomi potresa mozga obično se pojave odmah, no zna se dogoditi da su vidljivi tek nakon nekoliko sati, možda čak i dana. Ako vaše dijete izgubi svijest, ako mu se vrti, pogled mu je zamagljen, ima snažnu glavobolju ili ako povraća - velika je šansa da je zadobilo potres mozga i odmah ga odvedite liječniku.
  • Slomljen zub - Dijete je palo i igrom slučaja puknuo mu je zub. Bol je nezamisliva, no srećom (u nesreći) još uvijek ima mliječne zube i izrasti će mu novi zub. Ali to ne znači da ne morate posjetiti vašeg stomatologa. Ipak će stomatolog znati najbolje kako liječiti ranu nastalu u ustima.
  • Severova bolest - Iako možda sam naziv zvuči zastrašujuće, ovdje se u stvari radi o bolnoj peti kod djece u dobi od 8 do 13 godina, a tipično je da zahvati mališane koji se bave sportovima kao što su nogomet, košarka, rukomet ili gimnastika. Bol obično nestane nakon što se stavi led na petu i ako se dijete redovno isteže, a s napunjenih 13 godina djetetovo tijelo je već dosta razvijeno i snažno i stanje će se postepeno povući i nestati.
  • Trovanje - Do trovanja dolazi jer dijete ima potrebu isprobati i okusiti sve što vidi. Zanimaju ga okusi i mirisi svega što ga okružuje, ali ono nije svjesno da nije sve što vidi jestivo. Dođe li do trovanja, obavezno odmah potražite liječnika!

Uz sve navedene ozljede, postoji još niz stvari koje se mogu dogoditi djetetu prilikom igre i istraživanja svijeta. Na vama je da osigurate kuću, stan ili okućnicu kako bi smanjili rizik od mogućih ozljeda.

Također, naučite djecu da budu oprezna prilikom igre, a ukoliko do ozljede dođe, ne oklijevajte i odvedite dijete liječniku. On će najbolje znati kako dalje pravilno postupati.

EUCERIN AQUAPHOR mast za obnavljanje kože 45ml

Formula s pantenolom i bisabololom koja umiruje i omekšava suhu i vrlo suhu i oštećenu kožu pri tom stvarajući idealnu zaštitnu barijeru kako bi potaknula regeneraciju kože.

VIŠE