Prevencija iritativnog kontaktnog dermatitisa

Prevencija iritativnog kontaktnog dermatitisa

22.03.2023

Prevencija iritativnog kontaktnog dermatitisa

Nalazimo se u zahtjevnim vremenima, usred pandemije koronavirusom.

Sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o pojačanom pranju ruku, dezinfekciji i korištenju rukavica, raste i potreba adekvatne njege i zaštite kože sa svrhom prevencije pojave kontaktnog dermatitisa.

Prevencija - riječ ili više od riječi danas, predstavlja sustav mjera efikasan u sprječavanju pojave bolesti, a ujedno i nešto što dermatolozi preporučuju u svom malom mikrosvemiru medicine.

Koža je organ putem kojeg komuniciramo, spoznajemo okolinu, doživljavamo svijet oko sebe a ujedno se i branimo od štetnih vanjskih utjecaja.

Voda, sapuni, deterdženti, dezinficijensi, antiseptici pripadaju skupini koja u dermatološkom smislu nisu uvijek prijatelji kože, te koji jako remete njen pH i mikrobiom.

Pretjeranom primjenom istih dolazi do neugodnih simptoma poput isušivanja, zatezanja, pečenja, svrbeža, te na kraju crvenila i upale kože.

U sadašnjoj situaciji ih je svakako preporučljivo često primjenjivati, ali zauzvrat moramo svojoj koži pružiti pojačanu njegu i zaštitu.

Nježna, njegujuća sredstva poput: Lipikar Syndet AP+, Lipikar Huile AP+, Lipikar Surgras; potrebno je koristiti u svakodnevnom pranju ruku. To su sredstva s neutralnim pH koji ne isušuju kožu, a istovremeno je njeguju i održavaju naš mikrobiom.

Nakon pranja važno je dobro posušiti ruke, a posebno područja između prstiju. Unutar par minuta od pranja, poželjno je nanijeti njegujuću kremu koja je dovoljno hidratantna, a opet sadrzi i lipide, kako bi kožnu barijeru vratili u prvobitno stanje- koje predstavlja optimalnu zaštitu. Preporučeni preparati su- Lipikar Baume AP+ M, Cicaplast Baume B5, Cicaplast Mains.

Ono što trebamo zapamtiti je da nema ograničenja u korištenju neutralnih krema, koliko god je potrebno da nam koža ne bude suha.

Danas ne možemo, sve i da hoćemo, preskočiti upotrebu zaštitnih rukavica, koje nas zaista štite od vanjskih utjecaja ali zasigurno stvaraju i neke nepovoljne uvjete za našu kožu-poput znojenja i okluzije.

U metode pojačane njege i zaštite kože spada i aplikacija neutralnih krema tijekom noći pod pamučne rukavice-što omogućuje neometani oporavak barijere tijekom perioda spavanja.

Ukoliko ipak dođe do pojave crvenila i upale kože ruku onda dolazimo do faze liječenja dermatitisa s lokalnim kortikosteroidnim preparatima različite jačine tijekom 1-2 tjedna uz nadzor i kontrolu liječnika.

Nažalost postoji i vulnerabilnija skupina pacijenata koji već imaju bolest sa oštećenom kožnom barijerom, poput atopijskog dermatitisa, koji pojačano moraju provoditi njegu i zaštitu koze sa pripravcima prilagođenim takvoj oštećenoj koži.

Zato smo mi tu da pomognemo pa i na ovaj način putem web edukacije i savjeta.

U želji da će vam naši savjeti koristiti pozdravljam vas sve, čuvajte se i živi i zdravi bili!

Dr.Iva Bojčić

Specijalist dermatovenerolog Kliničkog bolničkog centra Split