Beta glukan: prirodni dodatak prehrani koji osnažuje dječji imunitet

Beta glukan: prirodni dodatak prehrani koji osnažuje dječji imunitet

Objavio eljekarna24.hr on 22.03.2023

Beta glukan jača dječji imunitet

Tema dječjeg zdravlja i jačanje imuniteta nikada nije aktualnija kao u jesensko i zimsko doba. Mališani kreću u jaslice i vrtić, a neki su već dovoljno veliki za školske klupe (iako mnogi ne dosegnu nogama do poda).

Tamo će upoznati nove klince, sklopit će nova prijateljstva, a između ostalog, susrest će se s mnogobrojnim bakterijama i virusima.

Budući da će se s većinom njih susresti po prvi puta, mališani će se zbog nedovoljne zrelosti imuniteta razboljeti i pratit će ih povišena temperatura i hunjavica. I to je sasvim normalno.

Dječje su bolesti ipak dio odrastanja i teško ih je izbjeći, no njihovom slabašnom imunološkom sustavu može se itekako pomoći.

Vitamini i minerali pravi su branitelji dječjeg imuniteta

Kako bi mališani bili i ostali zdravi, potrebni su im vitamini i minerali. No kako ih osigurati? Putem prehrane ili pomoću dodataka prehrani? Odgovor je sasvim jednostavan. Ako se vaš mališan uporno bori protiv zdrave i uravnotežene prehrane, tada vitamine i minerale morate osigurati kroz multivitaminske dodatke. A ako mališan voli tu i tamo pojesti špinat, jabuku, bananu, pa i malo variva, tada ste doista sretan roditelj

Jer i danas kada nam je najraznovrsnije voće i povrće ispred ruke, djeca najčešće krenu za nezdravim poslasticama, pa se nerijetko dogodi da u danu ne pojedu nijedan zdravi obrok. Zato roditelji često muku muče s izbirljivom djecom, a loš apetit kod djece nije rijetkost.

Iz tog je razloga mališane potrebno opskrbiti dovoljnom količinom minerala kao što su željezo i cink te vitaminima A, B kompleksa, C, D i E, a prema novijim istraživanjima i beta glukanom.

Što je beta glukan i zašto je važan za djecu?

Beta glukan je vlaknasti tip šećera (polisaharid) koji se nalazi u staničnoj stijenki kvasca ili u ječmu, zobi i u nekoliko jestivih gljiva kao što su maitake i shitake.

Tako razlikujemo:

 • beta-(1,3/1,6)-D-glukan koji se dobiva iz stanične stijenke kvasca i predstavlja najaktivniji oblik za jačanje imuniteta i
 • beta-(1,3/1,4)-D-glukan koji potječe iz žitarica (zob, ječam) i upotrebljava se za regulaciju kolesterola.

No zašto je beta glukan dobar za djecu? Ukratko, beta glukan pokriva baš sve uobičajene dječje bolesti pa ga zato preporučujemo za:

 • jačanje imunološkog sustava,
 • pomoć kod alergija,
 • pomoć kod problema s dišnim sustavom,
 • zdravlje srca i
 • sprječavanje pretilosti.

Pa idemo redom objasniti.

1. Beta glukan jača imunološki sustav

Beta glukan jača imunitet

Znanstvenici još uvijek “nisu na ti” što se tiče razumijevanja složenih reakcija i odgovora u našem imunološkom sustavu. Realno gledajući, kako bi ostali zdravi potrebno nam je mnogo više od samog jačanja imuniteta jer prvotni imunološki odgovor nije uvijek dobar. Naime, imunitet na neku upalu može odgovoriti jačanjem, tj. dodatnim pogoršanjem upale što nikako ne želimo.

Upravo ovdje dolazi snaga beta glukana koji za razliku od većine imunomodulatora potiče učinkoviti imunološki odgovor. Neke od bijelih krvnih stanica na koje djeluje zovu se makrofagi koji probavljaju mikrobe, antigene i druge tvari. A što su to antigeni? Pa svaka tvar koja može izazvati imunološki odgovor. Dakle, bakterije, virusi, bjelančevine, ugljikohidrati, stanice raka i otrovi.

Osim sposobnosti da poveća učinkovitost imunoloških stanica, beta glukan utječe i na količinu tih stanica potičući njihovo stvaranje. Isto tako, dokazano je da beta glukan povećava imunološku aktivnost za 50 do 120 posto već unutar prvih 72 sata uzimanja.

2. Beta glukan pomaže kod alergija

Sve je više djece alergično na nešto

Kada neka benigna tvar napadne tijelo, a imunološki sustav je smatra prijetnjom, dolazi do pretjerane reakcije tijela u obliku alergija.

A budimo iskreni, danas je sve više djece alergično na nešto. Najčešće imaju problema s disanjem, astmom, kožnim alergijama i alergijama na hranu, a takvi problemi mogu pridonijeti nizu problema u djetinjstvu - od nepažnje na satu do propuštenih školskih dana i propuštenih igranja s prijateljima.

Dok se alergijske reakcije na hranu mogu lako izbjeći, to ne možemo reći i za sezonske alergije. Njih je gotovo pa nemoguće izbjeći, a liječenje se često provodi u obliku lijekova, raznih recepata i injekcija.

Imajući na umu da su alergije zapravo pretjerana reakcija imunološkog sustava, dobra polazna točka za sprječavanje alergija je upravo imunološki sustav na kojeg beta glukan ima veoma pozitivan učinak.

Povezanost beta glukana i alergija bila je tema jednog istraživanja iz 2013. godine gdje su u kontroliranim uvjetima došli do zaključka da beta glukan može smanjiti alergijske simptome. Ova pretpostavka još uvijek nije znanstveno potvrđena, ali možemo očekivati da će se potvrditi kroz daljnja istraživanja.

3. Beta glukan i dišni sustav

Beta glukan sprječava probleme s disanjem

Na vrhu popisa zdravstvenih problema kod djece zasigurno su problemi dišnog sustava. Bez sumnje su najteži krivci zagađivači okoliša, no ovdje krivnja ne prestaje.

Ovdje su još ispušni plinovi automobila, grinje, tepisi, prašina, plastika, sintetika, računala, televizija, tableti, mobiteli… Stoga je važno napomenuti da zagađenje ne znači samo smog na cesti.

A budimo realni, prilično je teško zaštiti mališane od cijelog vanjskog svijeta, a kamoli onog unutarnjeg u kojem svakodnevno provode dane.

Isto tako, jedna od najopasnijih stvari kojoj mališani mogu biti izloženi je dim cigarete. U jednom istraživanju (također 2013. godine), utvrđeno je kako beta glukan može blokirati pretjerane imunološke reakcije na dim te da učinkovito povećava imunološku funkciju sluznice nakon stresa.

4. Beta glukan za mršavljenje i zdravlje srca

Beta glukan će ojačati dječji imunitet

Danas sve više djece ima problema s tjelesnom težinom. No pretjerana tjelesna težina u većini slučajeva nema veze s lijenošću, lošom roditeljskom brigom ili pretjeranim unosom kalorija. Pretilost je zapravo metabolički poremećaj i upalna reakcija tijela na štetne tvari, pa je lako zaključiti da imunološki sustav opet ima veliku ulogu u svemu tome.

Beta glukan također snižava kolesterol i sprječava nastanak dijabetesa. Budući da je beta glukan vlaknasti tip šećera, on kao i ostala topiva vlakna, na sebe veže kolesterol što rezultira izbacivanjem čestica kolesterola iz tijela umjesto da ona uđu u krvotok. Isto tako, beta glukan uravnotežuje razinu inzulina nakon jela čime se izbjegava rast šećera u krvi nakon jela.

Budući da su pretilost, dijabetes i kolesterol povezani sa zdravljem srca, beta glukan će u odrasloj dobi mališana spriječiti moguće probleme sa srcem.

Bilo da je mališan pretio ili nije, dodavanje beta glukana u svakodnevnu prehranu pomaže mališanu da u budućnosti neće imati problema s težinom, kolesterolom ni dijabetesom.

Kako upotrebljavati beta glukan?

Beta glukan je idealan za jačanje imuniteta djece i odraslih. Preporučuje se uzimati preventivno, za vrijeme trajanja infekcije i nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

Upute za upotrebu:

 • Djeca od 1 do 3 godine - 5 ml jedanput dnevno
 • Djeca od 3 do 6 godina - 7,5 ml jedanput dnevno
 • Djeca od 6 do 12 godina - 10 ml jedanput dnevno
 • Djeca starija od 12 godina i odrasli - 20 ml jedanput dnevno

Zapamtite da se preporučene dnevne doze ne smiju prekoračiti jer prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak.

Potražite beta glukan u našem web shopu

U Eljekarni24 možete naći mnogo proizvoda s beta glukanom u obliku sirupa namijenjenih upravo onim najmlađima.

Istaknuli bi sirup Salvit Beta Glukan obogaćen cinkom i plodom crne bazge, zatim sirup Imunoglukan obogaćen vitaminom C koji doprinosi normalnom metabolizmu i stvaranju energije te sirup Hamapharm Mivita Beta Glucan s dodatkom vitamina C i cinka koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Zaštitite dječji imunološki sustav u najranijoj dobi i osigurajte im zdrav život i u odrasloj dobi!

Kasnije će vam sigurno biti zahvalni

U Eljekarni24 od 21.8. do 24.8.2017 traju Dječji dani! Iskoriste 20% popusta na Trudi kozmetiku (osim maramica i pelena), Tommee Tippee i TO.TO. dječju opremu, te Hipp cijelu liniju (osim na zamjenska mlijeka), dok 15% popusta dajemo na Salvit dodatke prehrani za djecu i NUK dječju opremu.

Beta glukan čeka na vas!

SALVIT BETA GLUKAN SIRUP

http://eljekarna24.hr/proizvodi/bebe/imunitet/salvit-beta-glukan-sirup-150ml-23072/Salvit Beta Glukan obogaćen je cinkom koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te plodom crne bazge. Uzima se jednom dnevno, prije obroka, kroz 2-4 tjedna. Uzmite ga pomoću priložene dozirne čašice i dobro protresite prije svake uporabe. Više

IMUNOGLUKAN P4H SIRUP

Imunoglukan sirupImunoglukan je tekući dodatak prehrani koji sadrži imunoglukan i vitamin C koji doprinosi normalnoj funkcji imunološkog susatava. Vitamin C također doprinosi stvaranju kolagena i normalnom metabolizmu. Više

HAMAPHARM MIVITA BETA GLUCAN KIDS

Mivita sirupMiVita Beta Glucan KIDS je visokokvalitetan farmaceutski proizvod u tekućem obliku za normalnu funkciju imunološkog sutava kod djece. Uzima se ujutro prije doručka ili navečer prije spavanja. Prije upotrebe bočicu dobro protresite.