Zašto su vitamini i minerali neophodni za zdravlje?

Zašto su vitamini i minerali neophodni za zdravlje?

19.01.2023

Znate li koliko danas ima različitih suplemenata na tržištu?

Prošećite malo ljekarnom ili dućanom i vidjet ćete da ima onih koji jačaju imunitet do onih koji jačaju trepavice. Ne čudi što je uz svo to šarenilo lako izgubiti trag i teško je znati koji vitamini i minerali najviše trebaju organizmu.

Pa, ako je ormarić u vašoj kupaoni prepun dodataka prehrani, vitamina i minerala i više ni sami ne znate što čemu služi, možda je vrijeme da kažete stop. Iako su pojedini suplementi važni za sveukupno zdravlje, nije potrebno pretjerati s njima.

Što se dogodi kada unosimo nedovoljno vitamina i minerala u organizam?

Vitamini i minerali su prijeko potrebni za zdravo funkcioniranje organizma. Budući da većinu njih naše tijelo ne može samo proizvesti, moramo ih unositi hranom (što je najbolja opcija) i/ili dodacima prehrani, tj. suplementima.

Problem je u tome što se vitamini međusobno nadopunjuju, pa nedovoljan unos nekog vitamina ili minerala može organizam izbaciti iz ravnoteže što često dovodi do bolesti. S druge strane, i prevelik unos može imati negativan efekt.

Jesu li potrebni dodaci prehrani ili je dovoljno jesti namirnice bogate vitaminima?

Hm… mislimo da i sami znate odgovor na ovo pitanje. Uz današnji užurbani način života, naša prehrana svodi se na naručenu ili gotovu hranu, pekarske proizvode i energetska pića prepuna šećera. Dakle - nula vitamina i minerala!

Uz to, današnja prehrana siromašnija je hranjivim sastojcima od one prije 50-ak godina. Tako su znanstvenici usporedili sastav današnje jabuke i rajčice s onima od 1963. godine i otkrili su značajno smanjenje vitamina i minerala.

Razlog?

Razlog su umjetna gnojiva i pesticidi pri uzgoju te skladištenje i prerada hrane. Naime, mnogo voća i povrća bere se nedozrelo i ono sazrijeva tek u skladištu, pa je zbog toga voće i povrće ponekad vodenasto i bez hranjivih vrijednosti.

Isto tako, termički obrađeno voće i povrće gubi svoje hranjive vrijednosti. Kuhanjem u previše vode i na previsokoj temperaturi povrće gubi oko 50 posto hranjivih tvari., pa zato povrće kuhajte u što manje vode, na umjerenoj temperaturi sa što manje masnoća.

Podjela najvažnijih vitamina za zdrav organizam

Općenito se vitamini dijele se na dvije skupine:

 • Vitamini topivi u mastima (vitamini A, D, E i K)
 • Vitamini topivi u vodi (vitamin C, skupina vitamina B, vitamin H)

Vitamini topivi u mastima

Budući da se vitamini topivi u mastima dulje vremena zadržavaju u organizmu i nakupljaju se, potrebno ih je oprezno uzimati da se slučajno ne bi predozirali (moguće je da dođe do hipervitaminoze).

 • Vitamin A. Vitamin A važan je za zdravlje imunološkog sustava i zdravlje očiju. Njegova suplementacija u obliku retinoida najčešće se preporučuje onima koji imaju problema s kožom, uključujući akne i bore. Neke od namirnica bogate vitaminom A su jaja, mlijeko, tuna, paprika, mrkva, špinat, kelj i brokula.
 • Vitamin D. Vitamin D ključan je za dovoljnu količinu kalcija u organizmu. Većina ljudi pati od njegova deficita što dovodi do negativnih zdravstvenih posljedica, npr. umor, nesanica, gubitak apetita, slabljenje vida i lomljivost kostiju. Postoje tri najvažnija prirodna izvora vitamina D, a to su sunce, mlijeko i mliječno proizvodi te riba, tj. riblje ulje.
 • Vitamin E. Vitamin E snažan je antioksidans, štiti tkivo od slobodnih radikala i neophodan je za zdravlje mišićnog i živčanog sustava. Namirnice bogate vitaminom E jačaju imunitet, bore se protiv raka, dijabetesa i štite srce od kardiovaskularnih bolesti. Možete ga pronaći u namirnicama kao što su brokula, kikiriki, špinat, pistacije i chili prah.
 • Vitamin K. Vitamin K najpoznatiji je po tome što potiče zgrušavanje krvi. Neophodan je za jake kosti, prevenciju od srčanih bolesti i ključan je za održavanje dovoljne količine vitamina D u organizmu. Možete ga naći u lisnatom zelenom povrću, ribljem ulju, koprivi, rajčici i cvjetači.

Vitamini topivi u vodi

Naše tijelo ne može skladištiti vitamine topive u vod, brzo odlaze iz organizma i potrebno ih je svakodnevno unositi hranom i dodacima prehrani.

 • Vitamin C. Vitamin C svima je dobro poznati vitamin. Jača imunitet i ključan je za stvaranje vezivnog tkiva, tj. za proizvodnju kolagena. Nedostatak vitamina C uzrokuje glavobolju i umor. Najviše ga ima u zelenoj paprici, citrusima, jabuci, brokuli i rajčicama.
 • Vitamini B kompleksa. Vitamin B kompleksa sastoji se od vitamina B1, B3, B3, B5, B6, B7 i B12, a oni igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja cijelog tijela. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad probavnog sustava i za zdravlje kože i kose. Vitamine B skupine možete naći u kvascu, iznutricama, cjelovitim žitaricama, mlijeku, jajima, mesu, ribi, orašastim plodovima, mahunarkama i zelenom lisnatom povrću.
 • Vitamin H (biotin). Vitamin H je zapravo član vitamina B skupine i odgovoran je za proizvodnju energije, za zdravlje kose i noktiju te za pretvaranje masti u aminokiseline. Namirnice bogate biotinom su žumanjak, sardine, iznutrice, cjelovite žitarice i rajčica.

Ako trebate svega po malo, najbolje je uzeti multivitamine

Da bi se organizam svakodnevno uspješno borio protiv štetnih vanjskih i unutarnjih utjecaja, potrebno mu je dati dovoljno raznolikih hranjivih tvari. To je i razlog zašto multivitamin postoji.

Gledajte na multivitamin kao na malu policu osiguranja koja tijelu ne dopušta nedostatak vitamina i minerala. Kada kupujete multivitamin, uvjerite se da sadrži vitamine A, C, D, E kao i magnezij, željezo, cink i jod. Preporučujemo da ga uzmete nakon obroka jer bi vam na tašte mogao teško pasti na želudac.

Jedan od takvih multivitamina je zasigurno Solgar multi-nutrient formula s preko 50 aktivnih sastojaka. Njegovu osnovu čine vitamini, kelirani minerali, antioksidandsi, fitonutrijenti, biljni enzimi i nezasićene masne kiseline, pa nema opasnosti da će vaš organizam biti podložan štetnim utjecajima.

Minerali neophodni za zdravlje organizma

Minerali su također važni za normalan rad ljudskog organizma, no organizam ih ne može sam stvoriti, pa ih je potrebno unositi putem hrane i dodataka prehrani.

Minerali su neophodni za izgradnju enzima, hormona, hemoglobina i vitamina, a svaki mineral ima svoju specifičnu funkciju i međusobno su jako povezani. Tako željezo sprječava umor, slabost, nepravilan rad srca i vrtoglavicu, kalcij čuva zdravlje kostiju i krvožilni sustav, a cink jača imunitet i ima značajnu ulogu u razvoju mišića.

Nabrojat ćemo neke od najvažnijih minerala i s listom namirnica u kojima se nalaze.

 • Kalcij. Srdele, kelj, naranča, mlijeko i mliječni proizvodi, sezam, sir, bademi, brokula.
 • Magnezij. Sjemenke i orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, plodovi mora.
 • Željezo. Crveno meso, riba, perad, leća i grah.
 • Cink. Govedina, svinjetina, losos, orašasti plodovi, pšenične klice, mahunarke.
 • Folna kiselina. Tamno zeleno lisnato povrće, voće, orašasti plodovi i mliječni proizvodi.

I za kraj, najvažnije je ne pretjerati. Teško je reći kolika vam doza vitamina i minerala treba jer sve ovisi o potrebama i zdravstvenom stanju. Neki suplementi mogu loše reagirati s lijekovima koje konzumirate, pa prije nego posegnete za njima, posavjetujte se s liječnikom.

No, ako ste u potrazi za vitaminima i mineralima, svakako bi vam preporučili Solgar proizvode.

Solgar vitamini i minerali - jamči kvalitetu bez kompromisa

Još od 1947. godine Solgar nudi široku paletu inovativnih proizvoda vrhunske kvalitete te je danas s više od 460 proizvoda vodeći svjetski autoritet u nutricionističkoj znanosti.

Kako bi zadovoljio različite prehrambene i životne potrebe, Solgar u proizvodima nastoji eliminirati što je više alergena. Iz tog su razloga krajnji rezultat gotovo svi proizvodi bez šećera, soli, škroba, kvasca, kukuruza, soje, pšenice i gluetana, a svi su bez umjetnih konzervansa, okusa i boja.

Solgar je također vlasnik zlatne etikete koja je garancija da se svaki sastojak u točno navedenoj količini nalazi i u samom proizvodu te da će svaki proizvod zadovoljiti 100% vaših potreba.

U Eljekarni24 od 08.05.-21.05.2017. cijela linija Solgar proizvoda snižena je za 15%.

Požurite i naoružajte svoj organizam vitaminima i mineralima smiley

Sa Solgarom u zdraviji život

SOLGAR VITAMIN C 500 KAPSULE

Vitamin C jača imunitet i ključan je za stvaranje vezivnog tkiva, tj. za proizvodnju kolagena. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivima u vodi, a osim što jača imunitet, djeluje i protiv alergija. Više

SOLGAR KALCIJ, MAGNEZIJ I CINK TABLETE

Kalcij i magnezij pridonose normalnoj funkciji mišića te normalnom prijenosu živčanih impulsa, a cink je prijekopotreban za normalnu funkciju imunološkog sustava. Više