Zaštitite djecu od sunca

Zaštitite djecu od sunca

22.03.2023

Svi znamo koliko sunce može biti štetno.

Kada je u pitanju zaštita od UV zračenja napravit ćemo sve, a kamoli kada su u pitanju naši mališani. Njihova koža je mnogo osjetljivija od naše, pa i kratka izloženost suncu može uzrokovati crvenilo i opekline.

Pošto svaki roditelj želi zaštiti svojeg mališana što je bolje moguće, odlučili smo se ovaj blog posvetiti upravo njima - malim zvrkovima koji ne mogu biti na miru ni kada je vani +30°C.

Uz općenite prevencije kao što su izbjegavanje najjačeg sunca (što je dosta teško postići u njihovoj dobi), nošenje šeširića i sunčanih naočala, najbolja zaštita koju mogu dobiti je redovito mazanje kremama za zaštitu od sunca.

No ima ih toliko mnogo… Upravo ćemo zbog toga u nastavku objasniti sve one nerazumljive kratice i otkriti vam koji faktori su ključni prilikom odabira kreme za zaštitu od sunca.

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

UVA zrake predstavljaju 95 posto UV zračenja koje dopiru do nas. Prisutne su tijekom cijele godine, pa čak i kada je vani oblačno. One su u najvećoj mjeri odgovorne za preplanulost kože i u teoriji nisu toliko štetne kao što su UVB zrake.

UVB zrake čine preostalih 5 posto UV zračenja i odgovorne su za opekline, alergijske reakcije te rak kože.

No nemojte se zavaravati da su UVA zrake manje štetne jer su i preplanulost i opekline znakovi oštećenja kože. Iako su UVB zrake odgovorne za rak kože, novija istraživanja pokazuju kako su UVA zrake jednako štetne.

To je zaista zabrinjavajuće jer su UVA zrake prisutne 30 do 50 puta više od UVB zraka, a i prodiru dublje u stanice kože.

Što je SPF faktor?

SPF faktor (Sun protection faktor) je mjera koja označava koliko dugo vi ili vaš mališan možete ostati na suncu bez opasnosti od opeklina.

Na primjer, ako je dijete sklono crvenilu već nakon 10-ak minuta na suncu, krema sa SPF 15 faktorom produljuje ovo vrijeme za 15 puta. To znači da će vaš mališan biti zaštićen od štetnosti sunca 150 minuta ili 2 i pol sata.

Najslabija zaštita za djecu preporučena od strane pedijatra je krema sa zaštitnim faktorom 15 koja blokira 93 posto UVB zraka.

Naravno, viši SPF pružit će još veću zaštitu, ali samo do određene točke.

Dakle, nije neka pretjerana razlika.

Što je bolje? Mlijeko, sprej ili krema za sunčanje?

Sve do kad koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili više, nije važno koristite li mlijeko, sprej ili kremu za sunčanje.

Radije obratite pozornost na njihov sastav i pobrinite se da štite od UVA i UVB zračenja. Ako se vaše dijete često znoji ili ste na kupanju, razmislite o vodootpornoj kremi koja će ga bolje zaštititi.

U kojoj dobi započeti s kremom za sunčanje?

Preporučujemo da izbjegavate bilo kakve proizvode za zaštitu od sunca sve do šest mjeseci starosti. A kako adekvatno zaštiti novorođenčad, bebe i školarce, saznajte u nastavku.

Novorođenčad

Budući da je koža novorođenčadi veoma osjetljiva, do prvih šest mjeseci starosti izbjegavajte proizvode za sunčanje u bilo kojem obliku. Novorođenčad zaštitite šeširićem, izbjegavajte šetnju po najjačem suncu (od 10 do 16 sati) i držite se hlada. Također je najbolje obući bebu u laganu odjeću koja u potpunosti pokriva ruke i noge.

Djeca od 6 mjeseci

Kada dijete navrši 6 mjeseci, vrijeme je za korištenje krema za sunčanje. Odaberite one vodootporne s minimalnim zaštitnim faktorom (SPF) 15.

Također obratite pozornost na njihov sastav. Cinkov oksid i titanijev dioksid odličan su izbor jer ne izazivaju alergijske reakcije kože.

Naravno, prije nanosa kreme provjerite na malom dijelu kože (npr. zapešću) hoće li krema izazvati neku vrstu iritacije na koži.

Nanesite kremu za sunčanje 30-ak minuta prije izlaska na sunce, a tijekom izlaganja suncu nanesite kremu svakih 2 sata ili u kraćem vremenskom razdoblju ako se dijete kupa ili se pretjerano znoji.

Predškolarci i školarci

Tijekom ovih godina mališani su pravi mali zvrkovi. Čim okrenete glavu već su negdje drugdje, sve ih interesira i ni sekunde ne mogu biti na miru.

A sve ove aktivnosti zahtijevaju pravu kreativnost kako bi zaštitili svog mališana od sunca. Iz tog je razloga Vichy razvio najzabavniju pjenu za zaštitu od sunca ikada. Osim što će štititi vašeg mališana od UVB i UVA zraka, obojena je poput sladoleda, a miriši poput najukusnijih bombona. Boja breskve će kod djece probuditi želju da se zaštite, a i vi ćete bolje uočiti zone koje ste zaboravili zaštiti.

U kojoj količini nanijeti kremu za sunčanje?

Preporučuje se da odrasli za jedan nanos koriste 30 ml kreme za sunčanje, ali za djecu nema definirane količine.

Važno je da kremu nanesete na sva direktno izložena područja, a posebno na ona lako zaboravljena kao što su područje iza ušiju, vrhovi stopala, koljena i šake. Prvi sloj nanesite 30 minuta prije izlaganja suncu.

Koji su još načini za zaštitu djece od sunca?

  • Izbjegavajte direktno izlaganje suncu od 10:00 do 16:00 sati. U to vrijeme sunčeve zrake su najjače čak i tijekom oblačnog i hladnijeg dana. Ako vaš mališan u to vrijeme boravi vani, primijenite prikladnu zaštitu od sunca.
  • Ispravno nanesite kremu za zaštitu od sunca. Odaberite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više. Mirisne i šarene kreme će vam uvelike olakšati nanos kreme jer ćete tako lako uočiti zaboravljena područja.
  • Nanesite kremu svakih 2-3 sata. Ako vaše dijete boravi na suncu, nanesite novi sloj kreme svakih 2-3 sata, a ako se vaše dijete kupa ili pretjerano znoji nanesite kremu svakih sat, sat i pol.
  • Balzam za usne. Sunce direktno oštećuje i isušuje usnice, pa za zaštitu od sunca koristite i balzam koji će ovlažiti usne.
  • Zaštite mališana adekvatnom odjećom. Šeširić, lagana odjeća i sunčane naočale su nešto bez čega nikako ne možete. Isto tako imajte na umu da svjetla odjeća apsorbira jednaku količinu sunca kao i gola koža. Zaštite vaše dijete tamnijom odjećom koja prekriva ruke i noge.

Eto, nadamo se da smo vam uspjeli pomoći. Sada ste spremni za izležavanje na plaži i kupanje po cijele dane s vašim mališanom :)

Uživajte na godišnjem odmoru ili u nadolazećem vikendu :)

ZAŠTITITE MALIŠANA OD ZLOČESTOG SUNCA

AVENE SUN BABY SPRAY

Avène dječji sprej za zaštitu od sunca SPF 50+ posebno je namijenjeno osjetljivoj dječjoj koži preosjetljivoj na sunce i sklonoj opeklinama. Prije izlaganja suncu nanesite ravnomjerno na kožu. Više

OLIVAL MLIJEKO ZA SUNČANJE ZA DJECU

Dječje mlijeko za sunčanje intenzivno štiti osjetljivu dječju kožu lica i tijela od cijelog spektra UV-A i UV-B zraka. Krema je obogaćena maslinovim uljem, kakao maslacem i aloe verom.