Vitamini za trudnice: zašto ih koristiti i kako ih odabrati

Vitamini za trudnice: zašto ih koristiti i kako ih odabrati

22.03.2023

Trudnoća je divno razdoblje za svaku buduću mamu. Žene koje u

sebi nose novi život doista sjaje. Istovremeno trudnoća je vrijeme u kojem se tijelo žene brzo mijenja i žena se često ne osjeća baš tako sjajno.

Umor, nedostatak energije, natečene ruke i noge, stalna glad, žgaravica, pritisak na mjehur… samo su neki od stalnih podsjetnika na trudnoću.

Tih devet mjeseci vrijeme je u kojem trudnica itekako dobro mora paziti na prehranu. No čak i žene koje jako dobro znaju odvagati dnevne unose minerala i vitamina mogu ostati zakinute za ključne tvari potrebne za razvoj djeteta.

Tu dolaze prenatalni vitamini. Preporučuju se ženama koje svoje tijelo tek trebaju pripremiti za trudnoću, trudne su ili doje.

Koja je razlika između vitamina za trudnice i "običnih" vitamina?

Vitamine za odrasle sasvim je u redu koristiti, ako niste trudni wink Vitamini za trudnice kreirani su prema potrebama trudnih žena.

Prenatalni vitamini fokusiraju se na dvije važne tvari kojih u trudnoći treba više nego inače:

Folna kiselina

Ova kiselina vrlo je važna tijekom trudnoće. Njen nedostatak vezan je uz defekte neuralne cijevi embrija i fetusa. Ti defekti vezani su uz defekte kralježnice i lubanje, a njihove su posljedice mrtvorođenost, neonatalna smrt ili teški invaliditet.

Poremećaj nezatvaranja neuralne cijevi najčešće se javlja i zmeđu trećeg i četvrtog tjedna nakon začeća i zato je unos folne kiseline najvažniji mjesec dana prije trudnoće i u prva tri mjeseca.

Željezo

Vitamini za trudnice bogati su željezom koje omogućava normalni razvoj djeteta. Nedostatak željeza u trudnoći može prouzročiti anemiju.


Naglasak multivitamina za trudnice uvijek je na folnoj kiselini i željezu, no u prenatalnim vitaminima nalaze se i drugi važni vitamini i minerali.

Na koje vitamine i minerale moram obratiti pozornost?

Svi prenatalni vitamini ne sadrže u sebi omega 3 masne kiseline važne za razvoj djetetova mozga.
One se u hrani nalaze u ribi (osobito plavoj), orašastim plodovima i maslinovom ulju. Ako takvu hranu ne jedete - u trudnoći bi trebali početi uzimati je u obliku kapsula.

Tijekom trudnoće bitni su i kalcij i vitamin D, posebno tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće kada se razvijaju i jačaju djetetove kosti.

Kada treba početi uzimati prenatalne vitamine i koliko dugo?


Tijelo žene treba se pripremiti za trudnoću. Ako planirate začeti, počnite s vitaminima i mjesec dana prije. Ako ne uspijete, vitamini vam neće škoditi.

Ako trudnoću niste planirali, počnite prenatalne vitamine piti od trenutka kada ste saznali da ste trudni.

Svaki proizvođač ima drugačiju količinu koju treba dnevno uzimati, ali najčešće su to jedna do dvije tablete na dan.

Dodatke treba piti tijekom cijele trudnoće, ali i tijekom dojenja kada se nastavljaju povećane potrebe majke za hranjivim tvarima.

Koje vitamine za trudnice odabrati?

Prenatalnih vitamina doista ima različitih proizvođača. Kada jednom krenete u odabir, pročitajte ono što piše na kutiji malim slovima.
Vitamini bi obavezno trebali sadržavati:

Ta četiri vitamina i minerala su osnova, no trebali bi sadržavati vitamine C, A i E, cink, jod i bakar.

I zapamtite, vitamini nisu zamjena za uravnoteženu prehranu. U trudnoći itekako morate paziti kako se hranite i nikako ne smijete držati neku restriktivnu dijetu.

Vitamini za sretnu i zdravu bebu


SOLGAR PRENATAL NUTRIENTS

Multivitaminsko-mineralna formula s pomno odabranim sastojcima i dozama koja sadrži i aminokiseline izolata proteina soje. Više

DIETPHARM CENTRAVIT PRENATAL

Dodatak prehrani namijenjen trudnicama, dojiljama kao i ženama koje planiraju trudnoću. Više