Upoznajte najzdraviji med na svijetu: manuka med
28.03.2023
Livadni med može se naći u kuhinji ili smočnici skoro svakog kućanstva. Jedan je od najrasprostranjenijih vrsta meda i najdostupnijih.
Prednosti meda i njegov dobrovoljni učinak na zdravlje poznat je tisućljećima, a najpoznatiji je po svojim antibakterijskim svojstvima.
No, nije svaki med isti, pa se različitim vrstama meda pripisuju različite značajke.
Med koji je dobiven od nektara samo jedne biljke (tzv. uniflorni med kao što je to primjerice lavanda ili orah) nema ista svojstva kao med dobiven od nektara više biljaka (tzv. multiflorni med kao što je livadni med).
Svaki med ima svoju namjenu, a što med ima više tvari metilglioksal (MGO) to je cjenjeniji.
Metilglioksal je bezperoksidni spoj koji ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. Trenutno najvišu izmjerenu razinu metilglioksala ima manuka med.
Zašto je manuka med poseban
Manuka med veoma je bogat antibakterijskim spojevima što ga stavlja na vrh ljestvice između medova.
Ispitivanja su pokazala da koncentracije MGO u medu manuke iznose od 38 mg/kg do 1541 mg/kg, ovisno o sezoni u kojoj je prikupljan med.
38 miligrama MGO po kilogramu možda ne zvuči puno, no klasičan med sadrži otprilike 5 miligrama MGO po kilogramu meda.
Odakle dolazi manuka med?
Ovaj se med dobiva iz cvjetova biljke manuke (lat.: Leptospermum scoparium) koja raste samo na Novom Zelandu.
Pčele skupljaju nektar grma manuke i od njega rade med, a količina MGO u medu ovisi o koncentraciji dihidroksiacetona u nektaru cvjeta.
Manuka med se razlikuje po koncentraciji MGO-a pa su novozelandski proizvođači osmislili kategorizaciju meda i nazvali je Jedinstveni manuka faktor (engl.: UMF - Unique Manuka factor).
Postoji nekoliko faktora manuka meda prema UMF-u koji se kreću od pet do 26.
Manuka med faktora pet sadrži minimalno 83 mg MGO-a po kilogramu meda, faktor devet sadrži minimalno 222 mg MGO-a po kilogramu meda, faktor 12 sadrži 356 mg MGO-a po kilogramu, faktor 15 515 mg po kilogramu, a faktor 26 čak 1283 mg MGO po kilogramu meda.
Cijenu manuka meda određuje jedinstveni manuka faktor (koncentracija MGO po kilogramu), odnosno jačina njegovog antibakterijskog svojstva.
U pravilu se manuka med od faktora pet do faktora 9 koristi za jačanje imuniteta, med od faktora 10 do 14 je već dovoljno jak za liječenje lakših bolesti dok medovi faktora 15 i više imaju izuzetna antibakterijska svojstva i mogu pomoći kod ozbiljnijih tegoba.
Proizvođači manuka meda s Novog Zelanda moraju biti licencirani kako bi mogli svoje proizvode prodavat.i Oni često napominju kako postoje kopije koje nemaju svojstava manuka meda, te da je jedini pravi manuka med moguće proizvesti jedino na Novom Zelandu koji je dom manuka grma.
Za što se koristi manuka med?
Klasičan med se najčešće koristi u čajevima, kolačima, na kruhu ili samostalno, “na žlicu”.
No, kod manuka meda je situacija malo zanimljivija, njegova primarna namjena je sanacija rana i raznih kožnih oboljenja.
On je i dalje pogodan za prehranu, no najbolje se pokazao kao antiseptik za rane.
Prije nanošenja tankog sloja meda na kožu, potrebno je područje detaljno očistiti pa zaštiti gazom i ponoviti postupak za otprilike 24 sata.
Prednosti korištenja manuka meda
Antibakterijsko svojstvo manuka meda specifično je u tome što se prilikom borbe protiv bakterija one ne stvaraju otpornost kao što je to slučaj kod nekih antibiotika.
Manuka med se na prirodan način bori protiv bakterija i tako jača imunitet i pospješuje liječenje mnogih bolesti.
Osim što pomaže u jačanju imuniteta, manuka med pomaže i:
- u zacjeljivanju rana
- u održavanju oralnog zdravlja
- smanjenja nadraženog grla
- sprječavanju čireva na želucu
- kod probavnih problema
- kod simptoma cistične fibroze
- u borbi protiv akni
Tko ne bi trebao koristiti manuka med?
Većina ljudi može samo profitirati korištenjem manuka meda u prehrani ili kao pomoći za sanaciju rana.
No, postoji nekoliko grupa ljudi koji bi njegovoj konzumaciji trebali pristupiti oprezno i konzultirati se s liječnikom:
Osobe koje pate od dijabetesa: sve vrste meda sastoje se od visoke razine šećera pa on može povisiti razinu glukoze u krvi.
Osobe alergične na med ili pčele: prijašnja alergija na druge vrste meda ili na ubod pčele može uzrokovati alergijsku reakciju nakon konzumacije ili nanošenja manuka meda.
Djeca do godine dana: osim što može izazvati alergijsku reakciju, u medu se mogu naći bakterije koje mogu u delikatnom probavnom traktu uzrokovati botulizam.
Potaknite svoje zdravlje snažnim manuka medovima uz 10% popusta od 22. do 23.10.2018.
MANUKA MGO100+ MED 250G
Mirisni med, bogate teksture porijeklom s Novog Zelanda. Sadrži isključivo med od cvjetova autohtonog manuka grma.
MANUKA MGO550+ MED 250G
Ima snažno antibakterijsko djelovanje. Jedinstven je po visokoj dozi metilglioksala (MGO) odgovornog za njegovo djelovanje.