Učinkovita zaštita od komaraca drugih insekata i krpelja - na prirodnoj osnovi

Učinkovita zaštita od komaraca drugih insekata i krpelja - na prirodnoj osnovi

22.03.2023

Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose.

Uz sintetske repelente postoje i repelenti na prirodnoj osnovi koji su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti jednako djelotvorni kao i sintetski.

PikoSTOP i PikoSTOP kids – NOVO u liniji prirodne kozmetike Farmakol

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću ili podove i okvire prozora odmah odbijaju komarce, ose, stršljene i druge insekte. No valja zapamtiti da u većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti stopostotnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora poput koncentracije djelatnih komponenti, koliko se često aplicira i u kojoj količini, te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje odbija komarce. Osim što odbija komarce odbija i krpelje. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce.

Citridiol spoj koji se prirodno nalazi u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, posjeduje visoku repelentu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET-klasični sintetski repelent.

iz aromaterapijskog kuta gledanja Limunski eukaliptus smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja relativno neiritativnim za kožu.

Stoga je ulje limunskog eukaliptusa dobar izbor za zaštitu cijele obitelji, ugodnog je mirisa a i u odgovarajućim dozama siguran za primjenu kod djece.

Geraniol je molekula koja se nalazi uglavnom u esencijalnim uljima limunske trave i Palmarose,timijana i bora vrlo je ugodnog, moćnog i snažnog mirisa koji odbija insekte tj. ima repelentna svojstva. Pošto je geraniol organskog podrijetla, nije sintetični insekticid i ne djeluje štetno na zdravlje.

Može se koristiti zasebno ili u kombinaciji u repelentnim sredstvima.

Melissa

Melissa (matičnjak, limunčica) se ubraja u ljekovito bilje i pripada porodici mente, a prepoznatljiv je po svježem mirisu nalik na limun. Upravo taj miris odbija komarce, ali i neke druge insekte. Osim što odbija komarce, odličan je i za ublažavanje svrbeža od ugriza komarca.

Farmakol PikoStop - sprejevi za slobodniji i ugodniji boravak u prirodi i stanu!

Učinkovita zaštita od uboda komaraca, krpelja i drugih insekata.

Nježna emulzija u obliku spreja na prirodnoj osnovi kombinacija je ulja limunskog eukaliptusa, geraniola i matičnjaka (melise) koji imaju dokazana repelentna svojstva. Sprejevi su ugodnog mirisa, lako se nanose na kožu, brzo upijaju i ne maste.

Farmakol PikoStop Kids sprej za djecu sastavom je prilagođen za primjenu kod djece od najranije dobi.

Za najbolji učinak preporučuje se ravnomjerno nanijeti na neoštećene dijelove tijela koje želite zaštititi, osim područja oko usta i očiju.

Zbog prirodnog sastava repelentni učinak je kraći u odnosu na sintetske repelente te se pri boravku u prirodi preporučuje češće nanošenje.