Trudnički ili gestacijski dijabetes: što nakon dijagnoze?

Trudnički ili gestacijski dijabetes: što nakon dijagnoze?

20.03.2023

Uz prekrasan ten, “zračenje”, leptiriće u trbuhu i simpatičnu zaobljenost, trudnički dani nažalost nose i neke ne baš tako lijepe stvari.

Jedna od njih je takozvani gestacijski dijabetes ili trudnički dijabetes od kojeg obolijeva svaka šesta trudnica.

Iako se u većini slučajeva povišeni šećer u krvi može regulirati adekvatnom prehranom i fizičkom aktivnošću, postoje slučajevi u kojima je potrebna dodatna terapija.

Nakon završetka trudnoće, povišeni šećer u krvi u velikoj većini slučajeva vraća se u normalu.

Što je to gestacijski dijabetes?

Trudnički ili gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa koji se prvi puta otkrije u trudnoći.

Najčešće se javlja u drugoj polovici trudnoće (kraj drugog i cijelo treće tromjesečje), nakon navršenog 24. tjedna.

Glavni uzrok su brojni hormoni koje proizvodi posteljica koji povećavaju inzulinsku rezistenciju te povećavaju koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi.

Gestacijski dijabetes može biti dijagnosticiran bilo kojoj trudnici, no u rizičnoj skupini su žene koje imaju više od 25 godina, pretile su, imaju članove obitelji koji boluju od dijabetesa tipa 1 ili 2, dijagnosticiran im je gestacijski dijabetes u prijašnjim trudnoćama, ranije su imale spontani pobačaj ili prijevremeni porod.

Dijabetes se otkriva OGTT-testom

Mnogima neugodan OGTT test glavna je metoda otkrivanja trudničkog dijabetesa.

Neugodan je zato što se krv vadi natašte nakon čega se mora popiti veoma slatka otopina koja sadrži čak 75 grama čiste glukoze.

Potrebno je mirovati jedan sat nakon kojeg se opet vadi krv i testira i ponovno nakon dva sata.

Ako je koncentracija u krvi na tašte viša od 5.1 mmol/L, nakon 60 minuta veća od 10.0 mmol/L te nakon 120 minuta veća od 8.5 mmol/L dijagnosticira se gestacijski dijabetes.

U slučaju da trudnica natašte ima više od 7.0 mmol/L glukoze u krvi, govori se o manifestnoj šećernoj bolesti za koju se dalje utvrđuje radi li se o tipu 1 ili tipu 2.

Što nakon otkrivanja?

Ako su rezultati OGTT testa viši od referentnih razina, prvi korak je prilagodba prehrane trudnice, odnosno uvođenje takozvane dijabetičke dijete uz redovito kontroliranje razine glukoze u krvi.

Prehrana nije veoma drugačija od zdrave, uravnotežene prehrane pa dijagnoza gestacijskog dijabetesa ne bi treba jako teško pasti večini trudnica koje se ionako potiče da se zdravo hrane.

Potrebno je samo smanjiti unos ugljikohidrata (izbaciti jednostavne i više koristiti složene ugljikohidrate) i smanjiti unos masne hrane (naročito one bogate trans-mastima).

Kod velikog broja trudnica s dijagnosticiranim gestacijskim dijabetesom dijeta već u veoma kratkom roku pokazuje pozitivne rezultate i razina glukoze u krvi može se lako održavati unutar granica normale.

Trudnice glukozu samostalno kontroliraju pomoću glukometra i to ujutro natašte te jedan sat nakon glavnog obroka, dok ostali dijabetičari kontroliraju dva sata nakon obroka.

Ako se nakon prilagodbe prehrane razina glukoze još uvijek ne smanjuje, liječnici propisuju inzulinsku terapiju.

Zašto je bitno otkriti trudnički dijabetes?

Ako se trudnički dijabetes na vrijeme ne otkrije i kontrolira, postoje brojni rizici i za mamu i za bebu.

Trudnice koje imaju povišen šećer u krvnoj plazmi imaju veći rizik od rođenja djeteta veće tjelesne mase (više od 4100 grama) što donosi opasnost od ozljeda prilikom poroda i potrebe za carskim rezom.

U nekim neliječenim slučajevima moguć je prijevremeni porođaj te razne anomalije ploda, a raste i stopa smrtnosti novorođenčadi.

Bebe mama koje su u trudnoći imale gestacijski dijabetes mogu se boriti s pretilošću, a ujedno imaju i povećan rizik za dobivanje šećerne bolesti.

Trudnički dijabetes može se kontrolirati prehranom

Glavnina dijabetičke prehrane uvelike se preklapa s piramidom zdrave prehrane kakva je poznata dugi niz godina i njome se može uspješno smanjiti koncentracija glukoze u krvi.

No, kod dijabetičke prehrane potrebno je paziti na raznovrsnost u svakom obroku i na broj obroka.

Glavna preporuka je baziranje prehrane na bjelančevinama, povrću i složenim ugljikohidratima raspoređenim u tri glavna umjerena obroka uz tri manja međuobroka raspoređenih kroz dan.

Šećer, proizvode od bijelog brašna i izuzetno masne namirnice potrebno je izbjegavati, isto kao i pića s visokom količinom šećera.

Tjelesna aktivnost uvijek se preporučuje, no u trudnoći ju je potrebno prilagoditi općem stanju.

No, čak i šetnja nakon obroka pomaže kod regulacije povišenog šećera.

Održavajte normalnu razinu glukoze u krvi pomoću Solgar Dijabetes formule uz popust od 15% 14.-16.11.2018.

SOLGAR DIJABETES FORMULA

Sinergistička formula alfa lipoične kiseline i ekstrakta kore cimeta (Cinnamomum cassia) koji pridonosi održavanju normalne razine glukoze u krvi.