Tretiranje osjetljive dječje kože uslijed ljetnih nestašluka

Tretiranje osjetljive dječje kože uslijed ljetnih nestašluka

22.03.2023

Mališani su od rođenja znatiželjni i nastoje istražiti svijet, posebice ljeti kada je idealno vrijeme za zamjenu video igara igrom na otvorenom. Igra je jedan od najboljih oblika aktivnosti svakog djeteta putem kojeg razvija sve svoje potencijale. Kroz igru s prijateljima i obitelji dijete uči i razvija socijalne i emocionalne vještine, kreativnost i vještine potrebne za život, posebno ako vam kroz igru pomaže u kućanskim poslovima i na taj način razvija radne navike i osjećaj obaveze.

Iako su brojne aktivnosti poput trčanja, igranja uloga, skakanja, vožnje biciklom, penjanja i bavljenja sportom najveća radost mališana, uvijek treba biti na oprezu jer upravo one povećavaju vjerojatnost nastanka ozljeda. Ozljede su, naravno, sastavni dio odrastanja ali ponekad imaju ozbiljne posljedice na vaše dijete pa je važno da ste upućeni kako ga možete smiriti i pružiti prvu pomoć.

Ozljede i kako ih tretirati

Postoji bezbroj načina na koje se djeca mogu ozlijediti. U pravilu, manja djeca su gipkija i šanse za lomove su manje nego kod veće djece, no ogrebotine, modrice, opekline ili ubodi njihova su svakodnevica. Prema ozljedi treba postupati u skladu s težinom ozljede - izbaciti paniku, objektivno sagledati situaciju i dati najbolju procjenu te reagirati prema istoj. Tipovi ozljeda kod djece su različiti, krenimo!

Ogrebotine, razderotine i posjekotine su najčešće dječje ozljede, posebno ljeti kada je idealno vrijeme za penjanje po drveću, boravak na igralištima i učenje vožnje na guralici, prvom biciklu, rolama ili skateboardu. Ako je riječ o manjoj ozljedi nije potrebno paničariti, dovoljno ju je samo isprati vodom kako na njoj ne bi ostali tragovi pijeska, kamenčića ili drugih stranih tijela koja bi mogla uzrokovati infekciju. Uz temeljito ispiranje preporučuje se premazati površinsku ranu antibiotskom kremom radi bržeg zacjeljivanja rane i sprječavanja infekcije.

U slučaju krvarenja na ranu staviti sterilnu gazu ili flaster, a ako ne prestaje krvariti, u njoj se nalazi strano tijelo ili je ozljeda nastala u blizini osjetljivog područja potrebno je posjetiti liječnika.

Modrice su neizbježna ozljeda gotovo svake dječje igre. One nastaju prilikom udarca u tvrdu površinu te ih najčešće nije potrebno tretirati jer nestaju u vrlo kratkom roku. U slučaju da dođe do jakog udarca tada je poželjno na nju staviti hladan oblog i mjesto udarca držati na povišenom kako bi se smanjio dotok krvi, a tako i smanjila mogućnost pojave masnice.

Različito tretiranje opeklina

Opekline mogu biti vrlo ozbiljne. Česti su tip ozljede kod djece, nerijetko prouzročene nepažnjom roditelja, ali i djetetovom znatiželjom. Tretiranje opeklina ovisi o stupnju opekline. Ako se dijete zadobije lagane opekline od sunca ili uzme vašu vruću šalicu kave radi se o opeklinama prvog stupnja. Ove opekline manifestiraju se kroz crvenilo, oteknuće, bol i suhoću kože bez prisustva mjehurića što vjerojatno neće uzrokovati dugoročno oštećenje kože.

Opekline drugog stupnja popraćene su crvenilom, oteknućem, bolom i mjehurićima, a mogu nastati ako vam vaš mališan pomaže u kuhinji i opeče se na paru ili plamen. Opečeno ili opareno područje potrebno je držati pod hladnom vodom barem 10 minuta ili dok bol ne nestane, ali ni u kojem slučaju nemojte stavljati led, masnoću ili maslac na opečeni dio kože. Nakon što pažljivo osušite opečenu kožu namažite je kremom koja sadrži antibiotik kako ne bi došlo do infekcije.

U slučaju opekline trećeg stupnja opečena koža će biti bijela i spaljena, te u tom slučaju dijete neće imati osjet jer su završeci živaca uništeni i ono zahtijeva hitnu intervenciju liječnika.

Opekotine od meduze vrlo su česta pojava prilikom bezbrižnog brčkanja u moru. One se manifestiraju jakom boli i pojavom mjehura koje je potrebno isprati morskom vodom ili octom kako bi se odstranile lovke koje su se prihvatile za kožu. Opekline od meduze se ni u kojem slučaju ne smiju ispirati običnom vodom jer će se lovke meduze snažnije uhvatiti za kožu i ispustiti više otrova, a u slučaju da su u koži ostale žarnice treba ih posuti pijeskom i strugati. Zahvaćeno područje je potrebno premazati kremom za alergije.

Bolne bodljice morskog ježa

Brčkanje u vodi i trčkaranje po plićaku su situacije u kojima se susrećemo i s morskim ježevima, posebice ako djeca ne nose sandalice za vodu. U slučaju uboda morskog ježa potrebno je što prije ukloniti bodlje dok je koža još meka od vode. Bodlje se trebaju odstraniti iglom ili sterilnom pincetom, a ako se dio bodlji ne može izvaditi zahvaćeno područje je potrebno namazati masti amonijeva sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

Kada se sve bodlje izvade, kožu treba premazati dezinfekcijskim sredstvom. U slučaju da se sve iglice ne mogu izvaditi, a područje uboda zahvati crvenilo i bol na dodir potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Ubodi insekata

Prilikom boravka u prirodi teško je izbjeći kontakt s komarcima, pčelama, osama i krpeljima. Kod većine djece susreti s insektima uzrokuju beznačajnu reakciju kao što je crvenilo, svrbež, bol i otekline, dok kod osjetljivije djece mogu izazivaju i alergijske reakcije.

Blaže reakcije ne zahtijevaju značajniju intervenciju, ako vam se dijete požali na svrbež nastao ubodom komarca posegnite za hladnim oblogom, ali ako se radi o ubodima na području glave i dijete se žali na bol popraćenu crvenilom i oteknućem potražite savjet liječnika.

U slučaju uboda pčele preporučuje se što prije izvaditi žalac i staviti hladan oblog i po potrebi primijeniti kortikosteroidnu kremu, a ako se otok povećava, preporučuju se kreme protiv alergijskih reakcija.

Ako je riječ o ugrizu krpelja, krpelja treba što prije u cijelosti odstraniti sterilnom pincetom. U slučajevima kada je krpelj zaražen meningoencefalitisom, boreliozom ili rikeciozom nakon 7 do 14 dana će se pojaviti promjene na koži ili će se javiti simptomi koji nalikuju gripi i u tom slučaju je potrebno posjetiti liječnika. Kako biste spriječili nastanak bolesti uzrokovanih ugrizom krpelja nakon svakog boravka u prirodi u cijelosti pregledajte kožu djeteta.

Kako bi maksimalno zaštitili svoje dijete od uboda insekata prilikom boravka na otvorenom koristite repelente i pokrijte najizloženije dijelove tijela djeteta. Isto tako, ako boravite na plaži grickalice, slatkiše i sokove zatvarajte kako ne bi privukli insekte.

Udarci i lomovi

Udarac u glavu česta je pojava kod nesmotrenih mališana. Tijekom penjanja na penjalice, skakanja u more ili bazene djeca nerijetko padnu što u brojnim slučajevima rezultira udarcem u glavu. Ako se dogodi navedena situacija najprije je potrebno umiriti dijete i procijeniti ozbiljnost ozljede. U slučaju da je dijete uslijed pada počne povraćati, zadobije ozbiljnu ozljedu ili izgubi svijest potrebno je hitno posjetiti liječnika.

Uganuće zgloba češći su slučaj kod starije djece, a nastaju prilikom naglog i snažnog istezanja što je vrlo specifično za djecu koja se bave sportom. Simptomi uganuća su nastanak otekline ili podljeva, boli u zglobu ili mišiću, crvenila i topline u ozlijeđenom dijelu, te otežano pomicanje ozlijeđenog dijela tijela .

Ako dođe do uganuća potrebno je da se dijete što manje kreće i da mjesto povrede drži na povišenom dijelu iznad razine srca te da svakih 20 minuta 8 puta dnevno stavlja ledene obloge na mjesto povrede. Ako se dijete ne može osloniti na povrijeđeno mjesto ili osjeća bockanje te se javlja crvenilo, toplina, znojenje i bol potrebno se obratiti liječniku.

Iako djeca imaju savitljivije i elastičnije kosti spadaju u skupinu najvećeg rizika za nastanak ozljeda prijeloma kostiju zbog vratolomija koje pokušavaju izvesti tijekom igre i bavljenja sportom.

U većini slučajeva lomovi se dešavaju u donjem dijelu ruke i laktu jer se tijekom pada dočekaju na njih, a kod male djece najčešći je lom cjevanice koji najčešće nastaje tijekom učenja prvih koraka.

Gotovo je sigurno riječ o prijelomu kosti ako je prisutna patološka gibljivost popraćena snažnom boli i deformacijom, oteklinom, promjenom boje kože i grčenjem mišića. Kada postoji sumnja na prijelom dijete treba hitno odvesti liječniku, a ako je riječ o vanjskom prijelomu treba smiriti dijete, zaustaviti krvarenje, pokriti ranu sterilnom gazom, imobilizirati ud i pozvati hitnu pomoć.

Opasnost od gutanja sitnih predmeta

Gutanje sitnih predmeta borba je koju svaki roditelj vodi sa svojim mališanom. Mala djeca, iz znatiželje, često stavljaju u usta sve što im dođe pod ruku jer na taj način upoznaju svijet oko sebe jezikom i usnama koji su im u dobi do treće godine primarna osjetila. Otkrivaju okuse, teksture ili oblike bilo riječ o kamenčićima, igračkama, ključevima, grančicama ili sitnoj hrani. Kako bi se izbjeglo gušenje djeteta sve sitne predmete treba maknuti izvan njegovog dosega. Također, valja biti oprezan i savjetovati se s liječnikom ako niste sigurni koja dob djeteta je pogodna za sitnu hranu poput orašastih plodova bombona i sl.

Ako dođe do gušenja podignite dijete i ruke stavite oko djetetova struka s time da šaku jedne ruke s ispruženim palcem stavite na područje ispod prsnog koša, a drugu ruku položite na savijenu šaku i potežite ga gore - dolje. U slučaju da dijete ne iskašlje progutano strano tijelo potražite medicinsku pomoć.

Sitne dječje ozljede su normalna stvar

Djeca su djeca i djeca moraju biti djeca. Sve vrste ozljeda su sastavni dio djetinjstva svakog djeteta. Najvažnije je da, u slučaju ozljede, ostanete pribrani, ne paničarite i ne radite ništa u što niste sigurni ako je riječ o težoj ozljedi. Njihova sigurnost i zdravlje su na prvom mjestu - neke ozljede možete spriječiti, a neke možete ublažiti.

BEPANTHOL LOSION 200 ML

Za njegu nadražene i pocrvenjele kože poslije sunčanja te pocrvenjele i isušene kože poslije tuširanja ili kupanja.

BEPANTHOL INTENZIVNI LOSION 200 ML

Bepanthol body intenzivni losion za tijelo namijenjen je za njegu i vlaženje vrlo suhe kože.