Što učiniti kada vaše dijete boli grlo i kašlje?

Što učiniti kada vaše dijete boli grlo i kašlje?

22.03.2023

Sjećate se kako ste se loše osjećali kada ste posljednji puta bili prehlađeni? Probajte si sada zamisliti kako se vaša beba osjeća kad po prvi puta iskusi prehladu. Evo što možete sve učiniti da maksimalno olakšate tegobe svojem djetetu.

Grlobolja i kašalj prate gotovo svaku prehladu.

Dok se kod odraslih grlobolja javlja 2-3 puta godišnje, kod djece se može očekivati i 8-10 puta tijekom cijele godine, a ponajviše u jesenskim i zimskim mjesecima.

Bebe su osobito osjetljive jer im imunološki sustav još nije dovoljno razvijen, a jesenski i zimski mjeseci su osobito kritični jer hladan vanjski zrak i centralno grijanje isušuju sluznice u nosu i grlu, zbog čega se virusima prehlade lakše zadržati tamo.

Grlobolja je zapravo infekcija usta i ždrijela, koju prati neugoda zbog osjećaja grebanja, boli u grlu, otežanog gutanja i govora. Kod djece grlobolja je neugodnija nego kod odraslih, s obzirom da je često popraćena curenjem ili začepljenjem nosa, temperaturom i općim osjećajem slabosti, osipom na koži ili crvenilom očiju.

Uzročnici su uglavnom virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane suhim zrakom ili alergijama, a kod odraslih i pušenjem . Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerojatno virus, te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi.

Bakterijske upale grla iziskuju liječničku skrb i primjenu antibiotika. Neopravdano uzimanje tih preparata dovodi do razvoja rezistencije na antibiotike, pa je potreban oprez kod uzimanja.
Kad je riječ o grlobolji kod djece, preporuka je Američke pedijatrijske akademije da se dijete povede na pregled kod liječnika ako grlobolja ne prođe s prvim pićem ujutro, ako otežano diše i ima teškoće s gutanjem. Kod odraslih liječničku pomoć treba potražiti ako grlobolja traje duže od tjedan dana, ako imate teškoća s gutanjem, bol u vratu, osip i temperaturu višu od 38°C te otežano dišete i teško otvarate usta.

RAZLIKE IZMEĐU BAKTERIJSKE I VIRUSNE GRLOBOLJE

Početak grlobolje kod virusne infekcije je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo.

Povišena tjelesna temperatura je vrlo visoka kod bakterijske infekcije i opći su simptomi puno izraženiji nego kod virusnih infekcija.

Virusne infekcije grla su karakterizirane izraženim simptomima kao što su hunjavica, konjunktivitis, promuklost, kašalj, a za bakterijske infekcije karakteristično je crveno ždrijelo s gnojnim čvorićima i zato je potrebno liječenje antibiotikom.

SAVJET LJEKARNIKA

Već je napomenuto da kad je riječ o bakterijskoj upali grla, terapiju određuje liječnik, ali kod virusnih našem djetetu možemo pomoći i uz savjet ljekarnika. Preporuka je da se pije dovoljna količina tekućine, vode ili čaja, kako bi grlo ostalo vlažno te da se spriječi dehidracija.

Grlo se može ispirati grgljanjem slane vode (otprilike jedna čajna žlica soli na 200 ml mlake vode), za ispiranje usne šupljine i grgljanje često se koristi čaj od kadulje.

Poželjno je vlažiti zrak, koristiti pastile za grlo te uzimati preparate protiv bolova i temperature ako je potrebno (ibuprofen ili paracetamol).

Kao prvi lijek izbora u terapiji je paracetamol koji djeci dajete u obliku čepića ili sirupa uz prethodni savjet ljekarnika. Pastile koje možete kupiti u ljekarni sadrže antiseptike, a kombiniraju se s drugim antisepticima ili anesteticima (ublažavaju bol). Često im se dodaju biljni ekstrakti (islandski lišaj, mentol, eukaliptus), propolis te vitamini.

Iz ovoga možemo zaključiti kako se nudi zaista veliki broj pastila, pa je bitno da se o odabiru posavjetujete sa svojim ljekarnikom osobito kad se radi o djetetu jer ovisno o dobi mijenja se i izbor preparata koji se preporučuju kod grlobolje.

Danas preparate za grlo imamo i u obliku spreja i otopina za ispiranje grla. Neki od njih su:

Aqua Maris sprej za grlo - sadrži pročišćenu hipertoničnu morsku vodu bogatu mineralima i oligoelementima i se koristi za ublažavanje nadražaja sluznice grla i usne šupljine, te ima poseban nastavak koji omogućuje raspršivanje morske vode u usnu šupljinu i grlo, a može se primjenjivati 4 do 6 puta dnevno 3 do 4 raspršenja, usmjeravajući cjevčicu prema grlu.

PIP Farmakol propolis 150 plus - ovaj sprej za grlo i usnu šupljinu s ekstraktima kadulje i paprene metvice smanjuje upalu sluznice grla i usne šupljine, posebno kod kašlja, otežanog gutanja, promuklosti, upale ždrijela, stanja gripe i viroze. Djeluje protuupalno, umirujuće te antibakterijski i antivirusno. Sadrži smanjenu količinu alkohola i prikladan je za osobe osjetljive na alkohol. Odrasli i djeca iznad 4 godina mogu ga 5-6 puta dnevno raspršiti u usnu šupljinu.

KAŠALJ - ČESTA POJAVA KOD PREHLADA UZROKOVANIH VIRUSNOM INFEKCIJOM

Sigurno ste primijetili da se uz grlobolju, nerijetko javlja i kašalj koji je također u većini slučajeva izazvan virusnom infekcijom.

Razlikujemo produktivni (vlažni, "zreli") od neproduktivnog (suhog, podražajnog) kašlja.

Osnovna razlika među njima je u nastanku sluzi.

Kod suhog kašlja nema sluzi, no kod produktivnog kašlja dolazi do prekomjernog stvaranja sluzi. Mnoge infekcije dišnih puteva kod djece, poput prehlade i gripe, počinju suhim kašljem. Sluznica grla se isušuje pa to izaziva suhi kašalj kod Vašeg mališana.

Nakon nekoliko dana kašalj može postati produktivan jer sluznica dišnih puteva počinje proizvoditi više sluzi. Dijete do pete godine života guta iskašljani sekret, a tek kasnije nauči iskašljani sekret ispljunuti. Po dužini trajanja kašalj može biti akutni (počinje iznenada, traje 2 – 3 tjedna) ili kronični (traje duže od 2 – 3 tjedna).

S obzirom da suhi i produktivni kašalj djeluju drugačijim mehanizmima potrebno ih je ublažavati na drugačije načine.

Kod djece to su uglavnom sirupi slatkasta okusa sa različitim biljnim ekstraktima. Antitusici, kao što su islandski lišaj, bijeli sljez, trputac, majčina dušica pogodni su za suhi kašalj jer oblažu sluznice i sprečavaju iritanse da izazovu kašalj.

Jedan od takvih preparata je PIP Bronchopip plus, mednopropolisni sirup koji se preporuča djeci nakon prve godine života i odraslima, a sadržava ekstrakt smrekovih vršića i ekstrakt majčine dušice koji smiruju podražaj na kašalj, ublažavaju upalu gornjih i donjih dišnih putova i time omogućavaju lakše disanje.

Ekspektoransi poput jaglaca i timijana ublažavaju produktivni kašalj. Razrjeđuju gustu sluz stvorenu u dišnim putevima i na taj način olakšavaju iskašljavanje.

Ekstrakt bršljana može djelovati na obje vrste kašlja pa je on najčešće prvi izbor kada niste sigurno koja vrsta kašlja je u pitanju kod Vašeg djeteta. U najranijoj dobi može se posegnuti za Prospan® čepićima, a nakon druge godine života preporuča se Prospan® sirup koji sadržavaju ekstrakt lista bršljana koji ima trostruko djelovanje na kašalj:

  • razrjeđuje nakupljeni sekret i omogućuje njegovo lakše iskašljavanje
  • opušta glatke mišiće bronha
  • smiruje podražaj na kašalj

Postoje i drugi sirupi koji se mogu preporučiti kod obje vrste kašlja kao što su:

PIP Laringopip plus - mednopropolisni sirup s dodatkom ekstrakta islandskog lišaja i jaglaca. Ublažava suhi kašalj te razrjeđuje bronhijalnu sluz čime pospješuje iskašljavanje kod produktivnog kašlja. Djelujući protuupalno i antimikrobno smanjuje tegobe dišnih putova. Ne sadrži alkohol i konzervans te je naročito pogodan za djecu nakon navršene prve godine života.

Bronchostop pripravci za ublažavanje nadražaja grla i za potpomaganje iskašljavanja viskozne sluzi kod kašlja povezanog s prehladom koji sadrže ekstrakt korijena običnog bijelog sljeza i timijanove zeleni, a dolaze u 3 oblika – 2 sirupa (alkoholni i bezalkoholni) i pastile.