Savjet magistre: iskoristite ljetnu sezonu na najzdraviji način!

Savjet magistre: iskoristite ljetnu sezonu na najzdraviji način!

16.06.2023

Društvene mreže su prepune pitanja o tome kako što bolje pocrniti tijekom ljetne sezone. Međutim, pravo pitanje koje bi se trebalo postavljati je: kako zaštititi svoju kožu od negativnih posljedica ultraljubičastog (UV) zračenja?

Proučimo tri ključna koraka kako bismo zaštitili kožu na najbolji mogući način.

Poznavanje vaše kože

Naša koža ima jedinstveni "fototip" koji se određuje prema Fitzpatrickovoj ljestvici, razvijenoj 1975. godine. Fototip kože ovisi o količini melanina, reakciji na UV zračenje, sklonosti razvijanja opeklina od sunca i riziku od razvijanja raka kože. Besplatno otkrijte vaš fototip OVDJE.

Prepoznajte vaše dnevne navike

Boravak na otvorenom i izloženost suncu može varirati ovisno o vremenu dana i razlogu boravka na otvorenom. Također, dugotrajna vožnja u automobilu pojačava rizik jer staklo dodatno reflektira UV zračenje, a slično je i tijekom boravka na vodi ili uz vodu. Ako provodite cijelo radno vrijeme na otvorenom, zaštitite se prikladnom radnom odjećom i kremama s visokim zaštitnim faktorom, ali i suplementacijom iznutra.
Ako provodite cijelo radno vrijeme na otvorenom, zaštitite se prikladnom radnom odjećom i kremama s visokim zaštitnim faktorom, ali i suplementacijom iznutra.

Zaštitite kožu iznutra

Balansirana prehrana i kvalitetni dodaci prehrani su ključni za zaštitu kože.
Prirodni antioksidansi, poput vitamina C, A i E, cinka, selena, mangana i karotenoida, pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i štetnog UV zračenja.

Obrambenu snagu kože posebno potpomažu karotenoidi, od kojih je najpoznatiji beta-karoten, svrstan čak u antikancerogene tvari.

Riječ je o crveno-narančastom pigmentu, također antioksidansu, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.


Ono na što je potrebno obratiti pozornost je porijeklo tog beta-karotena.
Naime, unos sintetskog beta-karotena kod pušača povezuje se s dodatnim rizikom od razvoja karcinoma.
Zbog toga je važno konzumirati prirodni beta- karoten. 


Astaksantin, također karotenoid, u prirodi se stvara u pojedinim biljkama i mikroalgama. Njegova antioksidacijska aktivnost je čak do 40 puta jača nego beta-karotena.


Istraživanja su potvrdila da redoviti oralni unos astaksantina znatno povećava sadržaj vlage i elastičnost kože, a pokazao se i kao dobar izbor i kad je riječ o atopijskom dermatitisu.1 


S obzirom na stanje naše kože, redovitim unosom nekog od navedenih dodataka prehrani ili čak njihove kombinacije, koži pružamo dodatnu zaštitu iznutra.

Dodatna snaga u dodatcima prehrani

Ovisno o vašim prehrambenim navikama i fototipu kože, kvalitetni dodatci prehrani preporučljiv su i siguran način kako zadovoljiti povećane potrebe organizma za antioksidansima. Ovisno o fototipu kože, veliku potporu pružit će vam Solgarov snažan trio:

                     


Ne zaboravite na važnost uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.


* Vitamin A pridonosi održavanju normalne kože i sluznica.

**Vitamin A i cink pridonose održavanju normalne kože.

1. Alferdsson, L. et al. (2020) Insufficient Sun Exposure Has Become a Real Public Health Problem. International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 17, no. 14. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400...

2. Zhou, X. et al. (2021) Systematic Review and Meta-Analysis on the Effects of Astaxanthin on Human Skin Ageing. Nutrients, vol. 13, no. 9. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8472...