PRHUT NESTAJE, A KOSA IZGLEDA ZDRAVIJE I SJAJNIJE!

PRHUT NESTAJE, A KOSA IZGLEDA ZDRAVIJE I SJAJNIJE!

22.03.2023

Prhut je stanje koje se očituje pretjeranim ljuštenjem stanica kože s vlasišta.

Postoje dva tipa:

  • SUHA PRHUT s malim, bijelim ljuskicama koje padaju na ramena
  • MASNA PRHUT s većim i debljim, žućkastim ljuskicama koje se drže za kosu i vlasište.

Prhut nastaje uslijed poremećaja ravnoteže mikrobioma vlasišta, na koje utječu faktori poput gljivica i bakterija, ali i zagađenje okoline, stres, umor, isušivanje vlasišta sušilom te boravak u prostorijama s vrlo suhim i vrućim zrakom kao i pretjerano korištenje agresivnih proizvoda za njegu kose.

Prhut je jedan od najčešćih problema vlasišta koji pogađa dob između 25 i 50 godina, ali s obzirom da danas pubertet sve ranije počinje, imamo slučajeva javljanja prhuti već od 12. godine. Najvažnija je redovna, rutinska njega s pranjem kose šamponima prilagođenima tom problemu. Osobama koje češće peru kosu, savjetujemo što blaži šampon kako se vlasište ne bi osušilo. Postoje preparati koji osim što rješavaju problem prhuti na jedan kozmetički način, utječu na to da kosa bude i lijepa, a ne samo zdrava. U nekim fazama pogoršanja, važno je na vrijeme krenuti s preparatima koji su za to predviđeni, ne čekati da se to razbukta i dođe u neku kasniju fazu jer se to onda teže dovede u početno, normalno stanje. Naravno, potrebno je održavati nekakav redovan ritam sna i smanjiti stres.

VICHY Dercos šamponi protiv prhuti testirani su pod dermatološkim nadzorom i imaju anti-recidivno djelovanje do 6 tjedana. Izrazito su učinkoviti već nakon prvog nanošenja te uklanjaju i do 100% vidljive prhuti. Njihova se otpornost očituje posebno kod osoba koje su izložene stresu, umoru i urbanom okruženju, pa su stoga i prva preporuka dermatologa u borbi protiv prhuti!

Dercos linija šampona protiv prhuti sastoji se od 4 proizvoda: Dercos šampona protiv prhuti za normalnu ili masnu kosu, Dercos šampona protiv prhuti za suhu kosu, Dercos šampona protiv prhuti za osjetljivo vlasište bez sulfata i Dercos šampona protiv prhuti Anti dandruff K.

Nova tehnologija mikrobioma sa selenom DS u šamponima Dercos ispitana je u sasvim novim uvjetima. Naime, koristile su ih osobe s tvrdokornom prhuti i jakim svrbežom - u urbanoj sredini, pod utjecajem stresa i umora, čimbenika koji potiču pojavu i pogoršanje stanja prhuti. Nove su formule znanstveno dokazane i omogućuju značajno smanjenje mikroorganizama odgovornih za nastanak prhuti, povećanje markera ključnih za zdravo vlasište te očuvanje bakterijske različitosti, odnosno poštivanje ravnoteže mikrobioma potrebne za zdravu barijeru kože.