Pandemija gastrointestinalnih tegoba?

Pandemija gastrointestinalnih tegoba?

28.03.2023

Tijekom pandemije COVID-19 zabilježena je pojava gaistrointestinalnih smetnji kod gotovo 13 % više pacijenata u usporedbi s razdobljem prije pandemije.1 Karakteristični simptomi su žarenje ispod prsne kosti te dispepsija, bol u gornjem dijelu probavnog sustava često praćen nadimanjem, mučninom i žgaravicom.

Povećani stres i nepravilna prehrana tijekom lockdowna neka su od glavnih objašnjenja porasta broja slučajeva želučanih tegoba stanovništva.1,2 Procjenjuje se da je i prije pandemije čak do 40 % populacije imalo simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), poput žgaravice, ali ih gotovo polovica pacijenata drži pod nadzorom isključivo primjenom bezreceptnih proizvoda.3

Stiže olakšanje?

Učinkovito rješenje je Salvit AcidoRelief. Namijenjen je prevenciji i liječenju refluksa, pojačane želučane kiseline te za zaštitu sluznice. Imala sam ga prigodu isprobati odmah nakon što je postao dostupan u ljekarnama, a unatoč relativno kratkom vremenu na policama, već postoje pacijenti koji ga redovito uzimaju.

Inovativni način djelovanja

Posebnost Salvit AcidoReliefa i ono što ga izdvaja od konkurentnih proizvoda su tri aktivna sastojka koji sinergijski djeluju vrlo snažno.

Kalcij karbonat i kalij bikarbonat neutraliziraju želučanu kiselinu stvarajući mjehuriće ugljikova dioksida. Natrijev alginat, izdvojen iz algi, stvara u želucu gel koji štiti želučanu sluznicu, ali i otežava povratak sadržaja iz želuca u jednjak. Također, miješa se s mjehurićima CO2 pri čemu nastaje pjena koja pluta na površini sadržaja te tada, ako i dospije u jednjak, zapravo ga, zbog visokog sadržaja alginata, štiti od kiseline. Zanimljiv je i dodatak ekstrakta sjemenki tamarinda koji prianja na sluznicu i djeluje zaštitno.

EKSTRAKT SJEMENKI TAMARINDA (Tamarindus Indica)
ZAŠTITNO DJELOVANJE
NATRIJEV ALGINAT
ANTIREFLUKSNO I ZAŠTITNO DJELOVANJE
KALCIJEV KARBONAT + KALIJEV BIKARBONAT
ANTACIDNO DJELOVANJE
Primjena i doziranje

Salvit AcidoRelief tablete su za žvakanje. Aroma metvice zadržava se u ustima relativno dugo nakon primjene, što je prednost pred sličnim proizvodima od kojih neki nerijetko imaju kredasti okus. AcidoRelief nema takav okus i primjena je zaista ugodna i ukusna. Dolazi u pakiranju od 24 tablete u dva blistera.  Preporuka je uzeti po dvije tablete nakon glavnih obroka te dvije prije spavanja. Uz takvo se doziranje olakšanje navedenih simptoma očekuje u dva tjedna do mjesec dana. 

Zašto preporučujem Salvit AcidoRelief?

Uspoređujući tablete za žvakanje sa sličnom namjenom, AcidoRelief daje istovremeni odgovor na čak tri problema s kojima se redovito susrećem u ljekarni, stoga ga sada rado i sa sigurnošću preporučujem svojim pacijentima s gastrointestinalnim tegobama. 

Andrea Puđak Kelčec, mag. pharm.

1. Nakov, R. et al. (2021) Increased prevalence of gastrointestinal symptoms and disorders of gut-brain interaction during the COVID-19 pandemic: An internet-based survey. Neurogastroenterology & Motility, vol. 34, no. 2. URL: https://doi.org/10.1111/nmo.14197

2. Oshima, T. et al. (2020) Impacts of the COVID-19 pandemic on functional dyspepsia and irritable bowel syndrome: A population-based survey. Journal of gastroenterology and hepatology, vol. 36, no. 7. URL: https://doi.org/10.1111/jgh.15346

3. Bašić Marković, N. et al. (2016) Gastroezofagealna refluksna bolest – bolest s mnogo lica. Acta medica Croatica, vol. 69, no. 4, str. 279-285. URL: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:184:099171

IZVOR: https://salvit.hr/nutricionizam/salvit-acidorelief-olaksanje-koje-smo-cekali/