Nahranite svoju kosu iznutra i izvana

Nahranite svoju kosu iznutra i izvana

22.03.2023

Zdrava i njegovana kosa ne započinje kod frizera, već u vašoj kuhinji! Da, pravilna, zdrava i uravnotežena prehrana ne samo da će učiniti čudo za vaše cjelokupno zdravlje, već i za izgled vaše kose.

Frizer će moći samo prividno popraviti izgled vaše kose. Već nakon prvog pranja ona će opet biti ona stara, suha i lomljiva. Uz reklame s poznatim osobama i privlačna pakiranja, lako je povjerovati da će najnoviji proizvodi za njegu kose i vama osigurati jednako raskošne valove.

Ipak, postoji jedan komadić zagonetke zdrave kose koji se često previđa: bez obzira na to koliko proizvoda kupujemo da bismo dobili taj željeni izgled, kao da smo upravo izašli iz salona, zaboravljamo da se prečac do živahne kose skriva u našem odabiru namirnica.

Hrana koju jedemo, točnije vitamini i minerali koje hrana sadrži najviše utječu na to da li vaša kosa sjaji ili je suha i bezvoljna.

Dok dijeta bez hranjivih tvari može brzo dovesti do nedostatka energije i suhe kože, da bi se takva dijeta negativno odrazila na vašoj kosi, može proći i nekoliko mjeseci zbog sporog ciklusa rasta.

Pravilna prehrana ključna je za jačanje folikula dlaka, odakle počinje rast kose. Zdrav folikul prvi je korak do zdrave i bujne kose.

Koje namirnice vaša kosa voli?

Vaša kosa zahtijeva određene hranjive tvari da bi narasla u dugu i jaku. Umjesto oslanjanja na šampone i razne uređaje za oblikovanje kose, posegnite za ovim namirnicama:

Orasi

Uz omega-3 masti, orasi su savršena užina za poboljšanje stanja vaše kose. Bogati biotinom (vitaminom B7) i vitaminom E, kao i bakrom, pomažu u održavanju boje i stanja. Pokazalo se da manjak biotina u prehrani može uzrokovati gubitak kose. Biotin je poznat po tome da pomaže u zadržavanju mladog izgleda, pa osim što će vaša kosa biti zdrava, koža i nokti isto se neće buniti.

Orasi su savršena užina za poboljšanje stanja kose.

Slatki krumpir

Slatki krumpir (kao i mrkva, marelice, mango i bundeve) veliki su izvor beta-karotena, koji se, nakon konzumiranja, pretvara u vitamin A, bitan sastojak koji održava optimalno funkcioniranje tijela. Ako vas muči suho vlasište i perut, može biti da vam nedostaje ovog važnog vitamina, koji također pomaže u stvaranju ulja koja osiguravaju zdravu kožu.

Špinat

Špinat bogat željezom također je odličan izvor vitamina C i folata. Ove hranjive tvari pomažu u pravilnoj cirkulaciji krvi u vlasište, a istovremeno čuvaju folikul kose. Špinat sadrži velike količine magnezija koji je važan za rad mišića i srca, a kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma. Što znači da snižava krvni tlak, olakšava rad bubrega i srca, potiče rad gušterače i probavu. I uz to sve, stigne brinuti o vašoj kosi!

Leća

Leća, riznica dobrog zdravlja, prepuna željeza, cinka, biotina i proteina. Izvrsne hranjive tvari na kojim će vam vaša kosa biti zahvalna i to će pokazati.

Borovnice

Iako su male po veličini, borovnice su velike kada je u pitanju vitamin kojeg vaša kosa voli. Vitamin C pomaže kod cirkulacije krvi u vlasište, a podržava krvne žile koje hrane folikule. Također pomaže u izgradnji kolagena i razgradnji željeza, koje je ključno za rast duge i snažne kose. Premalo vitamina C u vašoj prehrani može rezultirati suhom, lomljivom kosom.

Vitamin C pomaže kod cirkulacije krvi u vlasište.

Vama je vaša kosa važna, no vašem tijelu je nebitna. Imajte to na umu kada odlučite ići na strogu dijetu. Kada je hrana oskudna, vaše tijelo ulazi u režim gladovanja, šaljući hranjive tvari ključnim organima kao što su vaše srce i mozak, preskačući vaše gladne folikule.

Kako vaša kosa izgleda danas nema nikakve veze s onim što ste jeli jučer, ili čak posljednjih nekoliko tjedana. Kosa raste oko 1-2 cm mjesečno. Dakle, ako imate kosu do ramena, vaše najdulje vlasi nisu starije od dvije godine.

Ako odmah započnete s pravilnom prehranom, vaša kosa bi trebala početi izgledati bolje u sljedećih tri do šest mjeseci. Stoga počnite pravilno jesti sada.

Ali što ako jedete pravilno i vaša kosa i dalje ne izgleda zdravo? Stres ili bolest mogu biti krivi, točnije način na koji stres i bolest utječu na vaše hormone.

Kada je riječ o opadanju kose, razlikujemo više uzroka, a ovisno o njemu i načinu opadanja kose razlikujemo više vrsta gubitka kose. Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost koja se može pojaviti i kod muškaraca i kod žena.

Glavni uzrok je pojačana preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona koji koči dlaku u njenom razvoju, odnosno postupno dovodi do potpunog nestanka korijena vlasi.