MOVEMBER, pokret za podizanje svijesti o muškom zdravlju

MOVEMBER, pokret za podizanje svijesti o muškom zdravlju

28.03.2023

Movember je šaljiva kombinacija riječi moustache (brk) i November (studeni), a označava masovno puštanje brkova kako bi se povećala svijest o muškom zdravlju.

Milijuni muškaraca diljem svijeta puštaju brkove i tako postaju dio ovog pokreta.

Sve je počelo 1. studenog s jutarnjim brijanjem, a sada slijedi 30 dana puštanja brkova.

Osim o raku prostate i testisa, Movember podiže svijest i o mentalnom zdravlju muškaraca.

Rak prostate je najčešća zloćudna bolest muškaraca. Javlja se u dobi iznad 50 godina, a najčešće, čak 50 posto, kod ljudi starijih od 70 godina.

U svrhu prevencije preporuča se prestanak pušenja i izbjegavanje sekundarnog pušenja, održavanje pravilne i zdrave prehrane te redovita tjelesna aktivnost

Raznim istraživanjima je dokazano, da uvećane stanice prostate sadrže manje cinka nego li što je uobičajeno, te da cink djeluje na smanjenje stvaranja i akumulaciju dihidrotestosterona (metabolit testosterona) za koji je poznato da je jedan od bitnih faktora u nastajanju tumora prostate.

Uravnoteženom prehranom i pravilnom suplementacijom možemo prevenirati deficit cinka u organizmu.

SOLGAR CINK PIKOLINAT pridonosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i ugljikohidrata te normalnoj sintezi proteina. Ujedno pridonosi i održavanju normalne kose, kože i noktiju. Cink također pridonosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, kao i održavanju normalne razine testosterona u krvi. Značajan je i njegov doprinos u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i u normalnoj funkciji imunološkog sustava.