Listopad: mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad: mjesec borbe protiv raka dojke

17.03.2023

Kako smanjiti rizik od raka dojke?

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor koji pogađa žene u cijelom svijetu, a svake godine se broj oboljelih povećava.

Tako smo prema službenim podacima prije desetak godina mogli govoriti o milijunu oboljelih od raka dojke, a danas je taj broj veći i za više od 50 posto.

Naime, prema statističkim izvorima čak 1.700.000 žena na svijetu boluje od raka dojke dok u Hrvatskoj svake godine oboli između 2200 i 2600 žena, a umre ih prosječno 1000.

Rizični faktori za razvoj raka dojke

Nažalost, rak dojke je bolest protiv koje se teško boriti.

Koliko god metode liječenja bile napredne, a žene savjesnije i odgovornije, posljedice su i dalje katastrofalne jer iz godine u godinu ova bolest postaje sve jača i oduzima sve više života.

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, a bolest već može zahvatiti i žene u 30-oj godini života. Razlog tome je činjenica da karcinomi danas rastu brže i da su agresivniji kod mlađih žena.

Bez obzira na dob, sve su žene podložne razvoju raka dojke

Neki od rizičnih čimbenika su:

  • Biti žena. Samo što ste žena je najveći rizični faktor od razvoja raka dojke.
  • Životna dob. Kao i kod mnogih drugih bolesti, rizik od raka dojke se povećava što ste stariji. 2 od 3 žene u dobi od 55 godina boluje od invazivnog tumora dojke
  • Obiteljska povijest bolesti. Žene čija bliža rodbina ima dijagnosticiran rak dojke ima veći rizik za razvoj ove bolesti. A ako rodbina u prvom koljenu (majka, sestra, kćer) boluje od prvog stupnja tumora dojke, rizik se udvostručuje.
  • Genetika. Oko 5 do 10 posto slučajeva raka dojke smatra da se da su nasljedni, tj. uzrokovani abnormalnim genom koji se prenosi s roditelja na dijete.
  • Osobna povijest raka dojke. Ako vam je već prije dijagnosticiran rak dojke tada ste 3 do 4 puta u većem riziku od razvoja drugih vrsta karcinoma.
  • Prekomjerna tjelesna težina. Pretile žene imaju veći rizik za razvoj raka dojke u usporedbi sa ženama koje održavaju zdravu tjelesnu težinu. Posebno nakon menopauze. Prekomjerna tjelesna težina može povećati rizik i od ponovne pojave raka dojke.
  • Povijest trudnoće. Žene koje su prijevremeno rodile ili su rodile prvo dijete nakon 30. godine života imaju veći rizik od raka dojke u odnosu na žene koje su rodile prije 30. godine.
  • Dojenje. Dojenje može smanjiti rizik od raka dojke, naročito ako žena doji dulje od godinu dana.
  • Ulazak u menstrualni ciklus. Veći rizik od raka dojke imaju žene koje su rano ušle u menstrualni ciklus (mlađe od 12 godina).
  • Ulazak u menopauzu. Veći rizik od raka dojke imaju žene koje su kasnije ušle u menopauzu (starije od 55)
  • Konzumiranje alkohola. Istraživanja pokazuju da konzumiranje alkoholnih pića povećava rizik od raka dojke.
  • Bujne grudi. Istraživanja su pokazala da žene bujnih grudi imaju 6 puta veći rizik od razvoja raka dojke. Isto tako, bujne grudi mogu otežati otkrivanje raka dojke na mamografiji.
  • Sjedilački način života. Istraživanja pokazuju vezu između redovitog vježbanja barem 4-7 sati tjedno i smanjenog rizika od razvoja raka dojke.
  • Pušenje. Pušenje uzrokuje niz bolesti i povezuje se s većim rizikom od razvoja raka dojke kod mlađih žena.
  • Nezdrava prehrana. Prehrana je barem djelomično odgovorna za razvoj 30 do 40 posto svih vrsta tumora. Naravno, hrana ne može spriječiti razvoj raka dojke, no može ojačati imunološki sustav i smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Što možete učiniti kako bi smanjili rizik od razvoja dojke?

Vodite računa o tjelesnoj težini i povećajte unos vitamina D

Uz ovih nekoliko jednostavnih koraka možete smanjiti rizik od razvoja raka dojke:

  • Vodite računa o tjelesnoj težini. Održavanje zdrave tjelesne težine i vođenje zdravog života važan je cilj za svakoga.
  • Povećajte unos vitamina D. Prema najnovijim istraživanja, pomanjkanje vitamina D u organizmu uzrokovati rak dojke. Vitamin D možete dobiti u prehrambenim namirnicama kao što su mlijeko, losos, tuna, sardine, sir, žumanjci i gljive. Također je neophodan za zdravlje i čvrstoću kostiju
  • Jedite pravu hranu. Na vašem jelovniku bi se trebalo naći voće, povrće, orašasti plodovi i zdrave masti kao što su omega-3 masne kiseline. Orijentirajte se na brokulu, cvjetaču, prokulice, kelj i kupus.

Zapamtite: Šećer je najbolji prijatelj raku dojke. Aktivira gene i potiče rast stanica raka. Eliminirajte ili smanjite na minimum konzumaciju šećera. U bilo kojem obliku ili formi

Samopregled: Uzmite 10 minuta za pregled grudi

Obavite samopregled dojki

Rak dojke se vrlo rijetko može otkriti na vrijeme, pa je iz tog razloga važan česti samopregled.

Štoviše, više od 80 posto žena upravo samopregledom otkrije kvržicu u dojci.

Pregled se treba raditi u istoj fazi ciklusa, tj. pri kraju ili neposredno poslije mjesečnice kada se dojke opuste.

S vremenom ćete uočiti da najveći dio kvržica (koje su normalna pojava i nisu znak raka dojke) ima stalni raspored i istu strukturu. Ako opipate nove kvržice nemojte odmah paničariti jer većina novih promjena u dojkama nisu karcinomi već su najčešće ciste.

Kako obaviti samopregled?

1. Inspekcija

Prije samog pregleda, važno je dobro promotriti dojke u ogledalu. Obratite pozornost na izgled kože i bradavica te eventualne promjene na koži.

Kod pregleda desne dojke, desna je ruka podignuta iznad glave, a kod pregleda lijeve dojke obratno.

2. Palpacija (pipanje dojki)

Pipanje dojki možete obaviti u sjedećem ili ležećem položaju.

Osnovno je pravilo da lijevom rukom pregledavate desnu dojku i obrnuto. Preporučuje se da prije pregleda dobro nasapunate dojke ili ih namažete uljem za masažu. Vrhovima prstiju prijeđite svaki dio dojke počevši od bradavice pa sve do pazuha.

Na kraju pregleda nježno pritisnite bradavice između palca i kažiprsta i provjerite izlazi li iscjedak.

3. Ponovite pregled s obje ruke

Ponovite pregled s obje ruke kako bi bili sigurni da ne postoji nikakva nova kvržica. Gornja ruka neka pipa dojku, a druga je odozgo pridržava.

Ako zamijetite bilo kakve kvržice, promjene na koži i izgledu bradavica obavezno posjetite liječnika i što prije obavite mamografiju.

Eljekarna24 pridružila se borbi protiv raka dojke te kupnjom Solgar skin, nails and hair formule doniramo 10 kn za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Tako pomažemo Udruzi Europa Dona - humanitarnoj udruzi za borbu protiv raka dojke i promicanje kvalitete života žena liječenih na dojci.

Solgar skin, nails and hair

SOLGAR SKIN NAILS AND HAIR

Jedinstvena, uravnotežena, kompleksna formula koja sadrži aminokiseline, prah crvene alge, MSM, cink, bakar i vitamin C. Vitamin C pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože. Više


SOLGAR NOĆURAK 500MG

Solgar noćurak sadrži ulje sjemenki žutog noćurka i sadrži 30 mekih želatinskih kapsula. Ne sadrži šećer, soli ni škrob, a isto tako ne sadrži ni gluten te mliječne sastojke. Više