Kućni test na COVID-19 kao smjernica

Kućni test na COVID-19 kao smjernica

22.03.2023

Iako se epidemiološka situacija poboljšava, a mjere popuštaju, opreza nikad dovoljno. Ukoliko primijetite simptome poput blago povišene tjelesne temperature, suhog kašlja i umora, naručite svoj kućni test i provjerite zdravstveni status u udobnosti svog doma. Ovisno o rezultatu test Vas može usmjeriti na daljnje traženje pomoći.

Brzi testovi za otkrivanje antigena SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19 su in vitro dijagnostički medicinski proizvodi koji se u promet na tržištu RH stavljaju sukladno odredbama Zakona o medicinskim proizvodima. Antigen test mjeri prisutnost ili odsutnost virusnih proteina (antigena), najčešće nukleokapsidni protein.

Boson Biotech Rapid SARS-CoV-2 Antigen Hometest A1 imunokromatografski je in vitro kućni test zasnovan na jednom koraku. Dizajniran je za brzo kvalitativno određivanje antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu prednjeg dijela nosa kod osoba sa sumnjom na zarazu virusom SARS-CoV-2 u prvih sedam dana od pojave simptoma.

Kod uzimanja uzorka iz prednje strane nosa je potreban oprez kako se štapić ne bi gurnuo dublje od 2,5 cm. Rezultati testa dostupni u roku od 15 minuta.

N-protein SARS-CoV-2 virusa reagira s prugastim slojem test linije i, ako je prisutan, rezultira promjenom boje (pojava crvene linije). Ako uzorak ne sadrži virusne proteine ili antigene, neće biti crvene test linije (T).

Pogledajte video:

https://www.facebook.com/watch/?v=2905344046407233

Prednosti Boson Biotech Rapid SARS-CoV-2 Antigen Hometest-a:

  • BEZBOLNO UZIMANJE UZORKA IZ PREDNJEG DIJELA NOSA
  • SAMOTESTIRANJE/KUĆNA UPOTREBA
  • JEDNOSTAVAN ZA UPOTREBU
  • 96,77% OSJETLJIVOST
  • 99,20% SPECIFIČNOST
  • 98,72% TOČNOST
  • SKLADIŠTENJE NA SOBNOJ TEMPERATURI
  • REZULTAT ZA 15-20 MINUTA

Test se koristi isključivo za kvalitativno otkrivanje virusnog antigena SARS-CoV-2. Pravilno prikupljanje uzoraka je presudno za točnost rezultata ispitivanja. Konačnu kliničku dijagnozu bi trebao postaviti liječnik nakon procjene svih kliničkih i laboratorijskih rezultata. Negativan rezultat ne isključuje virusnu infekciju , pozitivan rezultat ne isključuje koinfekciju s drugim patogenima i trebao bi biti potvrđen molekularnim dijagnostičkim metodama ako se sumnja na COVID-19.

Ako uz blage imate i teške simptome poput otežanog disanja ili gubitka daha, bol ili pritisak u prsima i gubitak sposobnosti govora ili kretanja, nemojte čekati i ODMAH zatražite pomoć liječnika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.