Kako voditi brigu o očima?

Kako voditi brigu o očima?

20.03.2023

Osjetilo vida se smatra najvažnijim osjetilom. Preko 90% informacija o zbivanjima oko nas dobivamo vidom. Pomoću vida komuniciramo neverbalno, možemo ocijeniti raspoloženje, naklonjenost, stanje sugovornika… Naše su oči pravo blago, stoga se o njima moramo pažljivo brinuti. Oči su oduvijek bile u fokusu zdravlja, ali i ljepote. U zdravstvenom smislu, dolaskom ekrana i računala oči su stavljene pred nove izazove te se potkraj 20. stoljeća pojavljuje sve češći poremećaj poznat kao suho oko.

SUHO OKO

Suho oko podrazumijeva osjećaj pijeska ili žarenja u očima, crvenilo i staklast pogled, zamućenje vida i suzenje oka nakon dugotrajnog naprezanja. Do nastanka suhog oka može doći zbog smanjenja izlučivanja suza - hiposekrecijski oblik ili zbog smanjenja kvalitete suznog filma - hiperevaporativni oblik. Moderan životni stil - boravak u zatvorenim, klimatiziranim ili grijanim prostorima, dugotrajan rad za računalom, sati provedeni pred TV ekranom, nošenje kontaktnih leća, neuravnotežena prehrana – pogoduju nastanku suhog oka tako da se ono sve češće javlja i među mlađom populacijom te nije rezervirano samo za stariju dob. Bez obzira na uzrok, smanjeno podmazivanje oka suzama dovodi do kronične iritacija oka i razvoja simptoma. Za ublažavanje smetnji koriste se umjetne suze – kapi za oči koje će nadoknaditi manjak i poboljšati kvalitetu suznog filma.

HIPEREVAPORATIVNO OKO

Ako je osjećaj peckanja i crvenilo oka češće ujutro, osjećate pojačano suzenje oka nakon rada na računalu ili u vožnji, nakon boravka na vjetru i hladnoći i još imate suhu kožu, vjerojatno se radi o hiperevaporativnom suhom oku. Ovdje dolazi do poremećaja masnog sloja suza što dovodi po pojačanog isparavanje vode s površine oka. Tada treba odabrati kapi koje nadoknađuju nedostatak lipida u suzama. Također, produkcija masti iz kapka može se potaknuti toplim oblozima koji se stavljaju na oko, a pomaže i lagana masaža kapaka prema rubu. Za one kojima je uzrok suhoće oka rad za računalom, preporuča se postavljanje ekrana 10-20 stupnjeva ispod razine pogleda.

HIPOSEKRECIJSKO OKO

Ako su simptomi kao što su osjećaj suhoće i pijeska u očima, crvenilo i smanjenje oštrine vida češći navečer, a pritom ste već ušli u 50-e, vjerojatno se radi o hiposekrecijskom suhom oku tj. smanjena je proizvodnja suza. Tada je potrebno prvenstveno nadoknaditi vodenu komponentu suza – što većina umjetnih suza i radi. Ovdje je pri odabiru kapi važno imati na umu koji se ovlaživač nalazi u sastavu kapi. Kapi trebaju nadoknaditi nedostatak vode, ali i obnoviti narušeni kontinuitet suznog filma kako bi učinak ovlaživanja bio što duži. Najbolji učinak postiže se ako polimeri u kapima stvaraju zaštitni sloj koji dobro prijanja uz površinu oka. Time se postiže produženo ovlaživanje oka i duži osjećaj ugode.

Umjetne suze najbolje je koristiti svakodnevno, nekoliko puta prema potrebi, a obavezno prije odlaska na posao kada znamo da će naše oči biti izložene većem naporu i navečer prije spavanja kako bismo olakšali regeneraciju oka tijekom sna. Za teže oblike suhog oka preporučuje se upotreba gela koje se koristi navečer prije spavanja.

HIGIJENA OKA

Oko posjeduje uigrani obrambeni mehanizam koji ga štiti od nečištoća i mikroorganizama s kojim dolazi u kontakt. Zdravo oko u pravilu ne zahtjeva posebnu njegu, no treba se pridržavati osnovnih mjera zaštite oka: oči ne dirati nečistim rukama ili predmetima. u oko ukapavati kapi ili mazati masti koji su namjenjene isključivo primjeni za oko (sterilne otopine ili masti), obratiti pozornost na rok valjanosti kapi i masti za oči (uglavnom je to 28 dana od otvaranja), prilikom nanošenja masti ili ukapavanja kapi u oko, otvorom ambalaže ne smijemo dirati očnu jabučicu, kapak ili trepavice, sitna onečišćenja koja uđu u oko ne pokušavati istjerati trljanjem oka, već pričekati da ga oko samo ispere suzama, UV zračenje oštećuje oči - zaštitite oko kvalitetnim naočalama (UVA i UVB zaštita).

Savjetujte se s ljekarnikom o prevenciji suhog oka kao i o liječenju. Ljekarnik je stručnjak za lijekove koji će Vam pomoći savjetima o pravilnoj upotrebi lijekova, nadomjesnoj terapiji i nefarmakološkim metodama za zaštitu zdravlja Vaših očiju.

Andrea Antolić, mag. pharm., univ. mag. pharm. razvoja lijekova