KAKO DO ZDRAVIH I ČVRSTIH KOSTIJU?

KAKO DO ZDRAVIH I ČVRSTIH KOSTIJU?

19.01.2023

Osteoporoza je metabolička bolest s najvećom stopom prevalencije u razvijenim zemljama. Iako su koštana masa i gustoća kostiju definirane genetikom, hormonima, životnim stilom i okolišem, prehrana uvelike doprinosi prevenciji osteoporoze.

Širom svijeta jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina doživjet će pad zbog prijeloma kosti izazvanog osteoporozom.

Pojavnost osteoporoze usko je povezana s gubitkom estrogena te je češća kod žena i to nakon ulaska u menopauzu.

Zemlje u kojima je unos kalcija visok, neočekivano, imaju visoku stopu pojavnosti osteoporoze.
Visok unos kalcija nije dovoljan za osiguravanje dobre gustoće kostiju već je potreban i adekvatan unos drugih mikronutrijenata. Da bi se osiguralo ulaganje kalcija u kosti, osim dobrih doza vitamina D, potrebni su bor i magnezij, koji regulira transport kalcija.

Bor je mikronutrijent koji igra važnu ulogu u metabolizmu kosti u interakciji s drugim mineralima i vitaminima poput kalcija, magnezija i vitamina D i hormonima važnim za formaciju kosti .

SOLGAR KALCIJ, MAGNEZIJ PLUS BOR sadrži tri ključna nutrijenta za zdravlje kostiju, zubi, mišića i imunološkog sustava. Kalcij i magnezij doprinose funkciji mišićnog i živčanog sustava, održavanju energije i smanjenju umora i iscrpljenosti.