Inhalacijska terapija- od iznimne važnosti za zdravlje dišnog sustava

Inhalacijska terapija- od iznimne važnosti za zdravlje dišnog sustava

20.03.2023

Što je inhalacijska terapija?

Inhalacijska terapija predstavlja unos ljekovitih tvari u tijelo udisanjem. Tim pojmom označavamo liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova ili lijekova u obliku raspršenih aerosola.

Inhalacija vodenim parama iznimno je važna i kod zdravih ljudi jer je u borbi protiv ulazaka virusa i bakterija u organizam neophodno održavati sluznice dišnih puteva zdravima kako bi one predstavljele čvrstu i zdravu barijeru za ulazak štetnih agensa u naše tijelo.

Inhalacijama vodenih para također želimo navlažiti sluznicu dišnih puteva, omekšati sekret dišnih organa i time olakšati iskašljavanje.

Kod asistirane ventilacije moramo vlažiti zrak ili medicinski plin koji dovodimo bolesniku. Nenavlaženi zrak, u slučaju dulje terapije i visoke koncentracije kisika, može oštetiti sluznicu dišnih organa.

Inhalirane ljekovite tvari u obliku aerosola djeluju lokalno na sluznicu dišnih organa i sistemski nakon resorpcije u krvi

Što su aerosoli?

Aerosoli su tekućine ili ljekovite tvari raspršene u sitne čestice. Kako bi ljekovite tvari dosegle alveole, raspršene čestice aerosola moraju biti što manje. Čestice manje od 1µm se ukorjenjuju u alveolama ili ih bolesnik izdahne. Čestice veće od 5µm ne dosežu donje dišne puteve, odlažu se na sluznici usta i grla, a bolesnik ih može i progutati.

Danas postoje različite vrste inhalatora od kojih svaki na svoj specifičan način raspršuje ljekovite tvari. Tako u aerosolu nastaju mokre ili suhe ljekovite čestice.

Mokri aerosoli nastaju raspršivanjem s pomoću inhalatora - raspršivanjem otopina ili suspenzija te s pomoću aerosolnih raspršivača.

S pomoću inhalatora za lijekove u prahu nastaju suhi aerosoli.

Stanja bolesti kod kojih se najčešće koriste inhalacije

Dišni su organi izloženi brojnim štetnim tvarima i mikroorganizmima iz zraka. Stoga su bolesti dišnih organa, pogotovo kod djece, najčešće akutne i kronične.

Uzroka za oboljenja dišnih organa ima mnogo. Pronaći ćemo ih u okolini ili samom organizmu.

Iz okoline ugrožavaju infekcije, kemijski učinci, povrede i učinci različitih lijekova.

Iz samog organizma proizlaze smetnje opće imunosti, smetnje lokalne obrane pluća, prekomjerna reaktivnost bronha ili psihogeni uzroci.

Prednosti izravnog unosa lijekova u dišne organe inhalacijom su:

  • lokalno djelovanje
  • trenutni učinak
  • veća učinkovitost lijeka kod manjih doza
  • manje sistemskih nuspojava.

U kojim indikacijama se preporučuje upotreba inhalatora?

PHILIPS INHALATOR MINI S BATERIJOM

Philips inhalator MINI kompresorski je inhalator pogodan za inhalaciju djece i odraslih. Dizajnom je prilagođen za transport, što ga čini idealnim prijenosnim inhalatorom kod odlaska na putovanje.

Ovaj inhalator karakteriziraju različite mogućnosti napajanja:

  • Baterijom (opcionalno)
  • Mrežnim adapterom
  • 12V DC adapterom za automobil

Jedinstvena SideStream Plus tehnologija raspršivanja osigurava visoko učinkovitu i brzu aerosolnu terapiju.

Ostale specifikacije:

MMAD (veličina čestica): 4,77 μm

Udio fine frakcije čestica: 51,44%

Vrijeme trajanja inhalacije (za 2,5 mL): 6,88 min

Intermitentan rad (30 min uključen/30 min isključen)

Sadržaj pakiranja: maska za djecu i odrasle, nastavak za usta, SideStream Plus raspršivač, prijenosna torba, crijevo za raspršivanje i rezervni filteri zraka.

Garancija za Philips inhalator MINI iznosi 3 godine.