Boost za imunitet - crni kim

Boost za imunitet - crni kim

19.01.2023

Na prvi pogled radi se o malim i neuglednim sjemenkama, ali krasi ih snažno djelovanje – hladnim tiještenjem sve su dobrobiti sjemenki crnog kima pretočene u bočicu blagotvornog ulja. Zbog toga redovito korištenje ulja crnog kima pridonosi ponovnom uspostavljanju ravnoteže narušenog sustava te pomaže kod akutnih i kroničnih stanja, ali i kao preventiva.

Sastavnice ulja crnog kima, među kojima se ističe timokinon, korisne su kao pomoć u regulaciji i osnaživanju imunološkog odgovora, osobito kod alergija. Ulje crnog kima djeluje kao imunomodulator, stoga se preporučuje uzimati ulje crnog kima kao preventivu i pripremu organizma pred izazovno razdoblje, kao što su nadolazeći hladni dani te sezona prehlade i gripe.

Ondje gdje crni kim donosi posebno dobre rezultate su alergije. S obzirom na to da djeluje na imunološki sustav, njegova dugoročna primjena dovodi do značajnog smanjena simptoma. Ako ste alergični na pelud ili druge alergene, sjetite se obavezno crnog kima. Naime, redovitim uzimanjem crnog kima nekoliko mjeseci prije sezone alergija, simptomi kao što su rinitis, konjunktivitis i kihanje će se ublažiti ili čak potpuno izostati, ovisno o težini alergije. Preporuka je uzimati crni kim nekoliko mjeseci prije početka alergijske sezone.

Crni kim (Nigella sativa oleum) se tradicionalno koristio kod liječenja tegoba dišnog sustava, kao prevencija nastanka sezonskih alergija i kod potrebe za osnaživanjem imunološkog sustava. Dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki crnog kima.

Sadrži oko 70 % nezasićenih masnih kiselina topljivih u mastima, uz prosječno 1 % eteričnog ulja crnog kima, čiji je važan sastojak timokinon.

Način primjene:

Odrasli: 1 čajna žličica (5 ml) 3x dnevno, uz obrok.
Djeca od 3 g.: pola čajne žličice (2,5 ml) 2x dnevno, uz obrok. Može se pomiješati sa sokom ili medom.

Pogledajte video:

https://youtu.be/s6Wrq5kC5Bc