Bavljenje sportom i umjerena fizička aktivnost korisni su za cijelo tijelo, ali bitno se dobro pripremiti

Bavljenje sportom i umjerena fizička aktivnost korisni su za cijelo tijelo, ali bitno se dobro pripremiti

19.01.2023

S dolaskom proljeća kreću i sve brojnije tjelesne aktivnosti i više vremena u danu provodi se na svježem zraku i proljetnom suncu. Tjelesna aktivnost izuzetno je bitna za naš organizam, kako fizički tako i psihički. No, izuzetno je bitno, osim pravilne hidracije, dobro pripremiti organizam na tjelesnu aktivnost.

Najčešći uzrok ozljeda pri fizičkoj aktivnost je nedovoljna pripremljenost. Kada su izloženi pretjeranom naporu, mišići se nastoje zaštititi stezanjem te ponekad može doći i do malih puknuća vlakana. Zglobovi na traumu ili pretjerani napor reagiraju upalom, a kao posljedica javlja se povećana otečenost i ukočenost zgloba.

Pritom se stežu mišići kako bi zaštitili zglob od daljnjih pretjeranih pokreta. Kod manjih ozljeda, neugoda i otečenost ne javljaju se odmah. Nakon treninga mišić je još zagrijan te sprečava tvarima koje uzrokuju upalu da uđu u optok. Međutim, nakon hlađenja, zglob i okolno tkivo postupno počinju oticati i boljeti. Prilikom sportskih aktivnosti i napora dolazi do pojačanog gubitka magnezija što doprinosi grčenju i napetosti mišića te padu energije. Nedostatak magnezija u organizmu dokazano smanjuje efikasnost metabolizma, što za posljedicu ima smanjenu izdržljivost.

Magnezij regulira cijeli niz metaboličkih procesa važnih za stvaranje energije pa učinkovito doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dva su načina primjene magnezijevog klorida: oralna (prehrambena) i lokalna (transdermalna) primjena.

Kada se nanosi izravno na kožu, magnezijev klorid se trenutačno apsorbira u tkiva te znatno povećava razinu magnezija u organizmu. Budući da magnezij pritom ne prolazi kroz probavni trakt, nema rizika od neugodnog laksativnog učinka.

Nanošenje na kožu pokazalo se i kao izvrstan način nadopune „zaliha“ magnezija kod sportaša koji su izloženi velikim fizičkim naporima.

Danas postoje kombinirani preparati s magnezijem za transdermalnu primjenu koji se mogu koristiti prije i nakon fizičke i sportske aktivnosti. Ukoliko se koriste nakon aktivnosti ublažavaju oteklinu i bol na ozlijeđenom mjestu, opuštaju napete mišiće i tetive i ublažavaju stres mišića.

Musculpip emulgel je kombinirani preparat gaveza, arnike i magnezij klorida za vanjsku primjenu koji se može koristiti prije i nakon fizičke ili sportske aktivnosti. Razina magnezija ima tendenciju smanjenja tijekom fizičkih napora stoga se preporuča i preventivno korištenje prije aktivnosti. Nanošenje na kožu pokazalo se kao izvrstan način nadopune „zaliha“ magnezija kod izloženosti velikim fizičkim naporima. Ukoliko se koristi nakon aktivnosti opušta napete mišiće i tetive te ublažava stres mišića. Pogodan je za njegu umornih i opterećenih mišića, opuštajuću i osvježavajuću masažu, pruža osjećaj ugode, ublažava grčeve mišića, pomaže kod pojave noćnih grčeva, manjih ozljeda, istegnuća, uganuća i otežanog kretanja.