9 najčešćih pogrešaka kod pranja zubi

9 najčešćih pogrešaka kod pranja zubi

20.03.2023

Lijep osmijeh.

Svi ga želimo imati.

I zato brinemo o zubima koliko god možemo. Četkamo ih svaku večer ili ujutro (neki nakon svakog obroka), a neki će uz četkicu posegnuti i za zubnim koncem i vodicom za usta.

Cijeli paket za savršenu higijenu zubi.

No, pogodite što.

Iako imate cijeli paket za zubnu higijenu, veliki su izgledi da će se zubi ovako i onako pokvariti.

Razlog?

Ne četkate pravilno zube.

Sada mislite da govorimo gluposti, no istina je da većina ljudi ne pere pravilno zube. Nastavite čitati i otkrit ćete da i vi radite barem jednu pogrešku s naše liste.

1. Koristite pretvrdu četkicu

Mnogi izbjegavaju mekane četkice jer misle da što je tvrđa četkica to će prije skinuti svu nečistoću sa zubi. Možete pretpostaviti da je to potpuno pogrešno mišljenje.

Zapravo je najbolje koristiti četkica s mekanim dlačicama jer odlično masiraju zubno meso i skidaju površinske naslage sa zuba. Naime, ako je četkica pretvrda, veliki su izgledi da ćete oštetiti zubnu caklinu - površinski sloj koji štiti zube.

Isto tako, mekane četkice imaju savitljive dlačice s kojima ćete lakše očistiti ostatke hrane iz prostora između zubi. Ako se ipak borite s čišćenjem prostora između zubi tada vam preporučujemo korištenje interdentalne četkice kojima je glavna zadaća upravo čišćenje međuzubnog prostora. Budući da se prostor između sjekutića razlikuje u odnosu na prostor među kutnjacima vjerojatno ćete trebati dvije veličine ovih četkica - jednu veću i jednu manju.

2. Glava četkice je prevelika

Kako odabirete četkicu u trgovini? Većina će odgovoriti prema boji. Od sada, umjesto gledanja boje, gledajte koliko je glava četkice velika. Četkica bi trebala udobno stati u usnu šupljinu, pa je bolje koristiti što manju jer ćete tako lakše doći do teško dostupnih mjesta kao što su umnjaci i kutnjaci.

Među boljim odabirom su zasigurno Curaprox četkice koje zbog blago nagnutih kompaktnih glava učinkovito čište teško dosegljiva mjesta.

3. Presnažno čistite zube

Ako čistite zube kao da čistite posudu od zapečene hrane, radite više štete nego koristi. Da, super je osjećaj kad što jače pritisnete četkicu na zub i idete gore-dolje, lijevo-desno. Čini se kao da su zubi čisti kao suza. Kao i ona posuda od zapečene hrane.

No, bit četkanja je uklanjanje plaka - mekane naslage na zubima koja je prepuna bakterija. Budući da je plak mekan, ne morate ga ribati kao ludi.

Pregrubim četkanjem ćete oštetiti zubno meso koje se može povući prema gore i izložiti korijen zuba. Zubi će postati osjetljiviji na toplo i hladno, a karijes se može stvoriti u trenutku kad si rekao keks.

4. Kut četkanja je otišao u krivom smjeru

Četkate li zube ravno kao da svirate violinu, moramo vam reći da tako nećete imati biserno bijele zube.

Zapravo bi trebali držati četkicu pod kutem od 45 stupnjeva, tj. pola četkice treba biti prislonjeno na zubno meso, a druga polovica na zub tako da su dlačice uvijek okrenute prema zubnom mesu pod kutem od 45 stupnjeva.

5. Četkate zube pokretima lijevo-desno

Kad smo već kod sviranja violine, većina vas četka zube lijevo-desno, gore-dolje. Takvi pokreti su veoma abrazivni za zube i desni te tako uništavaju zubnu caklinu. A s uništavanjem zubne cakline, dolazi karijes i upala desni.

Dakle, micanjem četkice lijevo-desno samo ćete očistiti površinski sloj plaka, dok bi u stvari trebali očistiti i onaj teško dosegljiv prostor između zubi koji je prepun zaostale hrane i bakterija.

6. Na brzinu perete zube

Bilo da se radi o četkanju zubi prije posla ili prije spavanja, četkamo ih jer moramo. Drugačije rečeno - što brže možemo.

No jeste li znali da bi ih trebali četkati barem dvije minute? A prosječan ih čovjek četka svega 45 sekundi!

Svjesni smo da je pranje zubi ponekad zamoran posao, ali kada već “trošite vrijeme” na pranje, učinite to kako treba. Stavite pokraj sebe mobitel i štopajte dvije minute. Ili na uha stavite slušalice i perite zube sve do kad ne završi jedna pjesma.

7. Previše se vežete za jednu četkicu

Jednom kad nađete savršenu četkicu to je to. Teško da ćete je brzo zamijeniti. To je kao kad nađete savršene cipele. Toliko su udobne da ćete ih nositi sve do kad se ne raspadnu.

No budimo realni. Četkica nema dugi vijek trajanja. I najmanje promjene kao što su savinute ili požutjele dlačice znak su da bacite četkicu tako da bi u prosjeku trebali mijenjati četkicu svaka 3 do 4 mjeseca.

A koliko je vaša četkica stara? Je li vrijeme da je bacite u smeće?

8. Ne čistite jezik

Možda zvuči čudno, no čišćenje jezika je još jedan korak do zdrave usne šupljine. Naime, jezik je pravo leglo bakterija koje su glavni uzrok lošeg zadaha i stvaranja karijesa. Preporučujemo da svaki put kad perete zube, četkicom pređete i jezik.

9. Nakon jela odmah čistite zube

Ako ste jedan od onih koji poslije svakog obroka čisti zube, vjerojatno to želite obaviti što prije kako se bakterije ne bi razmnožile u ustima.

Hm… možda bi trebali stati na kočnicu i pričekati malo. Naime, nakon obroka se u ustima stvara kiselina čije se negativno djelovanje povećava uz zubnu pastu koja u sebi ima abrazivna sredstva. Dakle, samo pomažete kiselini da što bolje nagrize zube.

I koliko od ovih pogrešaka svakodnevno radite? Bez obzira koliko ste dugo krivo prali zube, važno je da uspostavite pravilnu higijenu zubi što prije.

Danas, prije nego što odete u krevet, očetkajte zube onako kako zaslužuju.

Želite blistav osmijeh?

CURAPROX ČETKICA SUPERDUO

Zubna četkica CS 5460 "ultra soft " iznimno je mekana i učinkovita pri uklanjanju zubnih naslaga, a međuzubne četkice učinkovite su, nježne i ispunjavaju cijeli međuzubni prostor, bez rizika od ozljeda. 

CURAPROX SET BLACK IS WHITE

Crna zubna pasta za izbjeljivanje Black is White odstranjuje obojenost zubi – sadrži aktivni ugljik koji apsorbira čestice koje uzrokuju obojenost zubi i nježno ih otklanja, pritom ne oštećujući zubnu caklinu. 

CURAPROX PROLJETNI SET

U proljetnom Curaprox setu nalazi se sve što je potrebno za održavanje svakodnevne i pravilne oralne higijene:
- Curaprox CS 5460 “ultra soft” četkica, Curaprox CPS 07 “prime” međuzubna četkica, Curaprox Enzycal zubna pasta (15 ml) te GRATIS Curaprox Cs 5460 “ultra soft” četkica.