Sretan put i mirno more

Sretan put i mirno more

28.03.2023

Kako bi vožnja bila ugodna, a odmor bezbrižan, ne zaboravite ponijeti proizvode za neželjene tegobe.

Kinetoze (bolesti kretanja), poznatije kao „morska bolest“ ili „bolest putovanja“, predstavljaju skup simptoma koji uključuju mučninu praćenu probavnim smetnjama, povraćanjem, vrtoglavicom, znojenjem i sličnim promjenama. Oni su izazvani nejednolikim kretanjem vozila (ljuljanje, poskakivanje, promjena brzine) koje uzrokuje „sukob“ između onoga što oko vidi i onoga što centar za ravnotežu u unutarnjem uhu „osjeća“.

Smatra se da oko 20% populacije pati od bolesti kretanja, a češće su pogođene žene. Učestalost se povećava s duljinom trajanja putovanja, a mogu se javiti pri putovanju različitim prometnim sredstvima. Najviše putnika se susretne s ovim problemom tijekom putovanja brodom, po kojem je i nastao naziv „morska bolest“.

SAVJETI KAKO IZBJEĆI POJAVU BOLESTI KRETANJA:

  • Smjestite se na mjesta gdje su kretnje najmanje izražene, npr. na sredini broda u razini površine, iza krila u avionu, na prednjim putničkim sjedalima.
  • Izbjegavajte sjedišta nasuprotna vožnji.
  • Uskladite pravac kretanja s pogledom (pogled u daljinu).
  • Ako je moguće, uzimajte redovite pauze na svježem zraku.
  • Izbjegavajte čitanje, igranje videoigara, korištenje pametnog telefona ili prijenosnog računala tijekom kretanja.
  • Izbjegavajte jake mirise i tešku hranu prije i za vrijeme putovanja.
  • Dobro ventilirajte prostor (klimatizacijski uređaj, otvaranje prozora).
  • Uzmite dodatak prehrani ili lijek prije putovanja za sprječavanje pojave kinetoze.

ĐUMBIR
Đumbir je poznat kao biljka koja ublažava mučninu, a sadrži aktivne tvari gingerole i shogaole koji djeluju na neurokinin-1, serotoninske i dopaminske receptore. Ti nazivi prosječnom čitatelju možda ne znače mnogo, no svakako treba naglasiti kako takvo djelovanje ostvaruju i sintetski lijekovi koji se koriste za sprječavanje mučnina.

Antimetil® su obložene male, glatke tablete koje se lako gutaju i prikladne su za korištenje kod djece od treće godine, trudnice i dojilje. Svaka tableta sadrži 50 mg standardiziranog suhog ekstrakta đumbira (10% gingerola), što je ekvivalentno 500 mg đumbira u prahu.

Najbolje ga je uzeti oko pola sata prije vožnje, a ako je riječ o duljem putovanju, nakon nekoliko sati doza se može ponoviti.

PUTNA LJEKARNA – ŠTO PONIJETI NA MORE?

M.E.V. Feller® Probifast jedinstven je pripravak bakterijskih kultura prilagođen za djecu i odrasle. Specifičan po FAST MELT tehnologiji brzog topljenja u ustima, omogućuje jednostavnu upotrebu bez dodatnog unosa tekućine uz osvježavajući okus bobičastog voća. Pripremljen je u odgovarajućim dnevnim dozama koje sadržavaju dva soja bakterijskih kultura, Bifidobacterium lactis BL-04 i Lactobacillus rhamnosus BIFOLACTMGG. Svaki od sojeva bakterije djeluje u drugom dijelu crijeva – Bifidobacterium lactis BL-04 prisutne su u donjem dijelu crijeva, a Lactobacillus rhamnosus GG u gornjem čime je omogućena potpora duž cijeloga intestinalnog trakta. Zaštitu bakterijskim kulturama od želučane kiseline pruža patentirana, inteligentna ProTarget® mikroenkapsulirana tehnologija koja osigurava ciljano djelovanje te oslobađanje i kolonizaciju bakterija duž sluznice crijeva. Proizvod sadržava i vitamin D koji pridonosi normalnoj funkciji imunosnog sustava. Zdrav probavni sustav temelj je zdravlja cijelog organizma!

Salvit Orsovit je prašak za pripremu oralne rehidracijske otopine. Namijenjen je za dijetalnu prehranu djece s gubitkom elektrolita i vode kod proljeva te za rehidraciju, nadoknadu elektrolita i obnovu crijevne mikroflore. Sadržava tindalizirane bakterijske kulture Lactobacillus acidophilus. Ugodnog okusa naranče.

Salvit MultiV je multivitaminski kompleks koji u preporučenoj dnevnoj dozi sadrži 100% preporučenog dnevnog unosa 8 vitamina. Žele bomboni su u obliku medvjedića, ugodnog okusa limuna, maline i naranče. Vitamini B3 i C pridonose normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti. Vitamin D pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Djeca u dobi od 3 godine ili starija uzimaju 1-2 žele bombona na dan, uz obrok. Odrasli uzimaju 2 žele bombona na dan, uz obrok.

Trudi tekući puder sadržava rižin škrob i palmino ulje koji djeluju zaštitno, ostavljajući kožu suhom i ugodno hidratiziranom. Rižin škrob u dodiru s kožom djeluje osvježavajuće, umirujuće i protiv svrbeži. Dermatološki testirano na osjetljivoj koži. Tekući puder lagano se umasirava prstima dok se u potpunosti ne upije. Ne ispire se i ne sadržava boje, parabene ni mineralna ulja. Može se koristiti svakodnevno.