S vama kroz cijelu trudnoću

S vama kroz cijelu trudnoću

22.03.2023

Neki kažu da je trudnoća najljepše, a neki najteže razdoblje u životu jedne žene. Ono što je sigurno je da je to razdoblje u kojem dolazi do velikih promjena – i fizičkih i psihičkih.

Od trenutka kada ugledate plusić na testu pa sve do djetetovog rođenja svakodnevno proživljavate razne emocije; imate tisuću pitanja o svom novom stanju, pitate se je li s bebom sve u redu, pratite svaki svoj korak i pokret oprezno osluškujući ono maleno čudo u vama. A kako beba raste, tako, priznajte, ruka više bude na vašem trbuhu i postaje vam normalno svakodnevno popričati sa svojom bebicom govoreći joj što je sve čeka na ovom svijetu, koliko je volite i koliko je jedva čekate. Sve te emocije proživljava skoro svaka trudnica.

No, osim emocija, pitanja i briga, naše tijelo prolazi kroz velike fizičke promjene. Trudnica proživljava mnoge promjene na svom tijelu – od mučnina, koje mogu biti jutarnje, ali i cjelodnevne, popodnevne ili večernje, učestale potrebe za mokrenjem, sve do nedostatka zraka, žgaravice, oticanja ruku, nogu pa čak i lica. No, ne brinite – sve je to normalno, ipak u vama raste novi život! I upravo ta činjenica čini trudnoću jednim od najposebnijih životnih razdoblja žene.

Kako biste sebi i svojoj bebi pružili što sigurnijih i kvalitetnijih devet mjeseci, iznimno je važno voditi računa o zdravoj prehrani i zdravom načinu života. Prehrambene i energetske potrebe se mijenjaju za vrijeme trudnoće i dojenja, što znači da u svoju prehranu trebate uključiti što hranjivije sastojke. Trudnice imaju povećanu potrebu za vitaminima A, B1, B2, B6, B12, C, folnom kiselinom, niacinom, jodom, cinkom, željezom i magnezijem.

Kako biste vi i vaša beba dobili sve potrebne hranjive tvari, Bayer je razvio liniju dodataka prehrani, posebno prilagođenih pojedinim razdobljima trudnoće. Elenatal® je multivitaminski pripravak posebno prilagođen za prvih dvanaest tjedana trudnoće, ali i za vrijeme planiranja trudnoće. Od 13. tjedna trudnoće nadalje Elebaby® je idealan prijatelj za vas i vašu bebu, zato što u tome periodu tijelu trebaju veće količine omega-3 masnih kiselina (DHK), jer tada počinje razvoj bebinog mozga i oka. Nakon poroda se dodatno povećava dnevna potreba za energijom i određenim mikronutrijentima zbog dojenja. Budući da će bilo tko od nas, a posebice novopečena mama, teško samo prehranom uspjeti unijeti u organizam sve potrebne nutrijente, Elemama® dodatak prehrani je idealan upravo za ovo razdoblje.

Sve novopečene i buduće mame koje imaju problema sa štitnjačom, trebaju se oko unosa joda savjetovati s liječnikom. Ako im liječnik preporuči da ne uzimaju jod, na raspolaganju im je klinički testiran bezreceptni lijek pod imenom Elevit Pronatal, koji sadrži visoku dozu korisne folne kiseline i visoku koncentraciju željeza.