Otkrijte zdravstvene prednosti bezglutenske prehrane uz GRANA proizvode!
Objavio eljekarna24.hr on 24.01.2024
Sve više ljudi otkriva prednosti bezglutenske prehrane, bilo zbog celijakije, intolerancije na gluten, ili jednostavno radi zdravijeg izbora. U ovom članku za vas istražujemo kako bezglutenski proizvodi GRANA mogu obogatiti vašu prehranu.
Bezglutenska linija proizvoda osmišljena je s ciljem unapređenja vaših prehrambenih navika, podizanja svijesti o dosljednosti kontrole kvalitete proizvoda i stvaranja trajnog interesa za zdravom prehranom. Grana proizvode karakterizira organska proizvodnja, zdrave bezglutenske namirnice vrhunske kvalitete i bogati okusi prirode.
Što je mikrobiom i koju ulogu ima u zdravoj prehrani?
Mikrobiom je zajednica bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama koji nastanjuju naš organizam - osobito gastrointestinalni trakt. Ovaj složeni ekosustav utječe na različite aspekte našeg zdravlja, uključujući probavu, imunološku funkciju, pa čak i mentalno blagostanje. Raznolik mikrobiom ključan je za otpornost na bolesti i ukupnu vitalnost.
Kome je namijenjena bezglutenska prehrana?
Bezglutenska prehrana dobro je poznata „must have” opcija za sve osobe koje boluju od celijakije ili glutenske enteropatije – bolesti koja oštećuje resice tankog crijeva te uzrokuje njihovu upalu. Za celijakičare nema druge alternative – najučinkovitija terapija jest dosljedna i doživotna bezglutenska prehrana. Ukoliko se ona ne provodi, oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente iz hrane a posljedica na bolesnike je vidljiva u obliku avitaminoze, usporenog razvoja, gubitka tjelesne mase, anemije te ostalih naizgled „uočljivijih” simptoma poput bolova u trbuhu, nadutosti, neprobavljenih stolica.
No, što je s osobama koje imaju nespecifične intolerancije na gluten ili boluju od prisutnu neku od autoimunih bolesti?
Nove znanstvene spoznaje razdvojile su nekoliko tipova „problematičnih” stanja povezanih s glutenom.
a) Nije svaka intolerancija na gluten celijakija; naime postoje brojne nespecifične necelijakijske preosjetljivosti na gluten (NCGS) bez dokazane alergijske ili autoimune reakcije.
b) Također, znanost je povezala nepodnošljivost glutena s različitim spektrom autoimunih bolesti poput artritisa, lupusa, bolesti štitnjače, diabetesa tipa 1, multiple skleroze i druge brojne znanstvene studije smatraju da oštećenje crijevne sluznice uslijed unosa glutena može biti okidač gore navedenim autoimunim procesima.
Ovim stanjima zajedničko je nekoliko parametara;
1.) propusna crijeva – ovo stanje nastupa kada crijeva (posebice tanko crijevo) postane previše propusno, tj. dozvoljava stranim česticama da izađu iz probavnog trakta i slobodno uđu u krvotok. Propusnost crijeva najčešće uzrokujuuzorkuju sljedeće supstance: protein glijadin iz glutena (tijelo odgovara proizvodnjom zonulina- tvari koja signalizira čvrstim spojevima crijevnih zidova da se otvore, stvarajući posljedičnu propusnost istih), određeni lektini (antinutrijenti), gljivica kandida, prekomjeran unos antibiotikaatibiotika, stres i sl. Kako propusnost tankog crijeva omogućuje toksinima, mikrobima i djelomično probavljenoj hrani infiltraciju u krvotok, imunosni sustav ulazi u stanje uzbune kako bi neutralizirao ove prijetnje.
2.) molekularna mimikrija – zbog sličnosti peptidnih struktura glutena i tkiva ostalih organskih sustava koji su u problemu kod specifičnih autoimunih bolesti (hormoni, vezivno tkivo, živci) može doći do pokretanja križno reaktivnog autoimunog odgovora. Naše tijelo zabunom može „zamijeniti” gluten za štitnjaču ili neku drugu organsku strukturu i dodatno stimulirati napad antitijela. Antitijela koja uništavaju tkivo vlastitog organizma nazivaju se autoantitijela. Na taj način osjetljivost na gluten može pokrenuti cijeli niz reakcija koje dovode do autoimunih bolesti – ne samo probavnog sustava nego i ostalih.
3.) disbalans crijevne mikrobiote – u našim crijevima nalazi se čak 80% imunoloških stanica, što ih čini vrlo važnim organom, no neadekvatna prehrana i visoki unos antinutrijenata poput glutena, šećera i kvasca te raznih virusnih i bakterijskih čestica može doprinijeti disbalansu između „dobrih” i „loših” crijevnih bakterija.
Benefiti i savjeti za sve dobne skupine i sva zdravstvena stanja:
Gluten (skupina proteina pod istim nazivom) nije esencijalan za naš organizam da bismo ga morali unositi prehranom, stoga samim izbacivanjem glutena iz prehrane nećemo si zdravstveno naštetiti. Nasuprot tome, danas je prehrana bez glutena postala pomalo i „modni odabir” aludirajući na to da, neovisno o njenoj kvaliteti, nutritivnim vrijednostima i stupnju procesiranja, može predstavljati optimalan prehrambeni odabir. Pažljivim odabirom cjelozrnatih žitarica (pseudožitarica) i njihovih brašna poput badema kvinoje, teffa, amaranta, orahai sl., možemo adekvatno zamijeniti nedostatak vlakana koji je karakterističan za pojedine bezglutenske proizvode na policama.
Fokus i naglasak treba staviti na svježu hranu (visok unos voća i povrća i primjeren unos biljnih/životinjskih proteina) visoke prehrambene vrijednosti, po mogućnosti lišenu aditiva, konzervansa i prehrambenih boja. Manji unos industrijski procesirane hrane neće organizmu napraviti veliku štetu ukoliko postoji općenita svijest o balansu između nutritivno bogate i raznolike prehrane. Hrana koju generalno treba izbjegavati je ona sa visokim udjelom soli, hidrogeniziranih biljnih masnoća i visokim udjelom šećera/jednostavnih ugljikohidrata, neovisno sadrži li gluten ili ne.
Drugi potencijalni problem s glutenom je što su svojstva glutena vrlo korisna u prehrambenoj industriji – služi kao svojevrsno „ljepilo”, tj. poboljšivač određenih tehnoloških svojstava, pa se nerijetko koristi kao aditiv zajedno sa cijelim nizom drugih aditiva koji mogu predstavljati alergene i antinutritivne komponente. Mnogi znanstvenici tvrde da je uplitanje glutena i njegovo ubacivanje u većinu industrijskih proizvoda rezultiralo sveprisutnom osjetljivošću određenog dijela populacije.
Bezglutenska prehrana namijenjena je i svim zdravim osobama (sportašima, radno aktivnim osobama, mladima u razvoju) koji žele probati nešto drugačiji vid prehrane i na vlastitom tijelu iskusiti je li to adekvatno rješenje za njih. Ona svakako treba slijediti smjernice nutritivno izbalansiranih obroka bogatih vlaknima/prebioticima, nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i složenim ugljikohidratima.
Veza između crijeva i mozga nikada nije bila aktualnija nego danas – imajući na umu da se 90% receptora za serotonin nalazi u crijevima. Zdrave i uravnotežene prehrambene smjernice vode nas k zdravoj i raznolikoj crijevnoj mikrobioti – koja je preduvjet za dobro funkcioniranje organizma!
Prednosti GRANA bezglutenskih proizvoda:
Grana nudi širok spektar bezglutenskih proizvoda. Od zobenih pahuljica do ukusnih granola, svaki proizvod je pažljivo dizajniran da podržava vaše zdravlje i zadovolji vaše nepce.
Neki od benefita bezglutenske GRANA kaša/granola su:
1. Sadrže mješavinu bezglutenskih žitarica, voća, orašastih plodova, sjemenki te sušenog bilja
2. Predstavljaju cjelovito nutritivno rješenje/obrok za doručak ili zamjenu za brzi obrok za široku paletu korisnika
3. Pružaju brzi energetski „boost” prepun makro/mikro nutrijenata bez naglog podizanja glukoze u krvi
Bezglutenske kaše/granole GRANA namijenjene su:
1. Celijakičarima
2. Osobama alergičnim na gluten/pšenicu
3. Osobama sa nespecifičnom necelijakičnom intolerancijom na gluten
4. Osoba koje pate od autoimunih bolesti (dijabetičari, osobama s bolestima štitnjače, reumatskim artritičarma, osobama s MS-om, lupusom i sl.)
5. Sportašima
6. Svima koji se žele kvalitetno i zdravo hraniti
Bilo da ste na bezglutenskoj dijeti iz zdravstvenih razloga ili tražite zdravije opcije, GRANA ima rješenje. Pogledajte sve zdrave Grana opcije na eljekarna24.hr, sigurni smo da ćete pronaći idealne okuse za sebe i svoje najmilije.