Ljetni trening: bolji rezultat uz magnezij i B vitamine

Ljetni trening: bolji rezultat uz magnezij i B vitamine

19.01.2023

Kada se bavimo sportom znojimo se.

Bar bi se trebali znojiti uslijed vježbanja, inače to nema smisla :)

Ljeto je za neke sportaše vrijeme kratkog odmora, a za neke traju intenzivne pripreme.

Vlaga i vrućina dodatno su opterećenje za organizam pa bi sportaši trebali još jače razmisliti o unosu potrebnih vitamina i minerala.

Kada je vruće ljudsko tijelo čini sve kako bi se što prije ohladilo. Srce i krvotok u tom razdoblju imaju dosta dodatnog posla. Kada se tijelo zagrijava krv se počinje pumpati u ruke i noge i gornje dijelove kože. Ta vrućina se kasnije oslobađa kroz znoj.


Negativne strane tog sistema su očite: krv koja je potrebna za rashlađivanje nedostaje u mišićima. Njima pak u tom slučaju nedostaje kisika te drugih hranjivih tvari koje su potrebne za rad pa je tijekom ljeta trening na visokoj razini nemoguć.

Iz tih razloga trening u vrućini je naporniji, a tijelo se puno brže iscrpljuje.

Treniranje u vrućini na neki način je i dobro, za one "mazohističke" sportove. Naime, ako trenirate za maraton koji je na jesen tako gradite veću izdržljivost.

U tom slučaju morate pripaziti na nekoliko stvari. Ipak.

1) Slušajte svoje tijelo

Nema nikakvog smisla ići trčati u 11 popodne na 35 stupnjeva. To može biti kontraproduktivno i vrlo je vjerojatno da će vas zaboljeti glava, primiti vas grčevi ili da će vam pozliti. Ako vam se tako nešto dogodi odmah se morate skloniti u hlad i popiti vode.

2) Smanjite svoja očekivanja

Smanjite svoja očekivanja kada vježbate u vrućini. Srce kuca 20 otkucaja brže na visokim temperaturama.

Dakle, ako pretrčite jedan kilometar za pet minuta na 20 stupnjeva nemojte očekivati da to trebate i možete postići i na 30 stupnjeva. Odnosno, nemojte očajavati.

3) Pijte puno tekućine

Pijte puno vode tijekom ljetnog treninga. Ako vježbate znate da baš prije vježbanja ne smijete popiti puno vode.

Disciplinirajte se i pola sata prije treninga popijte pola litre vode. Tijekom vježbanja pijte po malo kada ste žedni. Ovisno o intenzitetu treninga.

Uz vodu bilo bi dobro piti i izotonične tekućine tj. napitke koji sadrže između 4 ili 8 grama šećera (ugljikohidrata) u 100 ml. Takvi napici brzo utažuju žeđ i daju energiju tijelu.

Često sadrže i elektrolite, soli, vitamine i minerale koji se gube prilikom vježbanja.

4) Nosite pravu odjeću tijekom treninga

Zamislite se na teniskom terenu u crnim pripijenim tajicama i crnoj majici u 4 popodne bez kape na 30 stupnjeva. Vaša protivnica ima pak laganu ljetnu haljinicu i bijelu kapu.

Odjeća koju stavite na sebe itekako utječe na rezultat. Bijelo i svijetle boje ne upijaju sunce dok ga crno privlači. Iskreno se nadamo da to već znate ;)


Odjeća utječe na rezultat. Na blato se ne možete pripremiti, ali na vrućinu možete.

U crnim tajicama i majici koje su se ionako zagrijale još teže izlazi tjelesna toplina.

Kapa ili marama i sunčane naočale također nisu loša ideja igrate li tenis, trčite ili kojim god drugim sportom da se bavite na otvorenom tijekom ljeta (osim plivanja).

Kožu namažite kremom za sunčanje.

Vitamini i minerali

Tijekom cijele godine prehrana sportaša vrlo je zahtjevna. Ti zahtjevi postaju još dublji tijekom ljeta. Vitamini, minerali, proteini… na sve to i jedan rekreativac mora paziti.

Najbitnije je pokriti tri skupine: B vitamine, magnezij i cink.

B vitamini su važni jer tijelo uz njih ostaje puno energije. Znate da vam “bekači” nedostaju kada osjećate umor tijekom treninga, ali onaj pospani umor.


Ne bi htjeli da vam se spava na biciklu 50 km od kuće? Pripazite na vitamine B6.

Ti vitamini, njih 6 iz skupine, djeluju kao koenzimi i pomažu pri probavljanju ugljikohidrata, masti i proteina koji su pak bitni za sintezu glukoze, a ona stvara energiju i aminokiseline za gradnju mišića.

Magnezij. Svatko tko je ikad iskusio grčeve u mišićima zna koliko je važno uzimati magnezij. Ovaj mineral igra vrlo važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju mišića, ravnoteži elektrolita i proizvodnji energije.

Magnezij citrat za sportaše
Magnezij je broj jedan kad su sportski napori u pitanju

Osim što nedostatak magnezija uzrokuje gadne grčeve može rezultirati umorom i mučninom.

Cink. Cink je jak antioksidans koji pomaže održavati razinu hormona na normalnoj razini. Preporuka je svakodnevno uzimanje 11 mcg na dan zamuškarce i 9 mcg za žene. Cink sadrži crveno meso, meso peradi, grah, orašasti plodovi i žitarice.

Kada trenirate mislite na svoje tijelo i što mu se događa. Kako bi još jače uživali u sportu.

SOLGAR WHEY TO GO JAGODA

Whey to go Proteini dobiveni su posebnim postupkom mikrofiltracije, s neznatnim udjelom mliječnih sastojaka, te su zato takvi lako probavljivi. Uz to sadrže razgranate aminokiseline i L-glutamin. Proteini pridonose održavanju normalnih kostiju i održavanju mišićne mase.