Kako odabrati odgovarajuću skincare rutinu?

Kako odabrati odgovarajuću skincare rutinu?

Objavio eljekarna24.hr on 18.10.2024

Skincare rutina je pojam koji predstavlja rutinu njege kože koja odgovara potrebama i tipu kože s ciljem postizanja željenih rezultata na vašoj koži.

Kako biste odabrali odgovarajuću skincare rutinu važno je uzeti u obzir biološke faktore i faktore u okolini koji utječu na odabir odgovarajućih proizvoda:

  • Tip kože (normalna, mješovita, masna, suha, osjetljiva)
  • Stanje kože (akne, hiperpigmentacijske mrlje, dehidrirana koža, crvenilo…)
  • Dob
  • Hormoni i izloženost stresu
  • Prehrana, kvaliteta vode i zraka
  • Godišnje doba

Najbolja skincare rutina je ona koja odgovara upravo potrebama vaše kože.

Samim time, ne postoji univerzalna rutina koja odgovara svima ali postoje osnovna pravila skincare rutine koja svatko može slijediti i prilagoditi sebi.

  1. Čistač – 1-2 puta dnevno. Čistač je obavezan u večernjoj rutini kako biste uklonili SPF, make-up i nečistoće koje su se nakupile tijekom dana.
  2. Serum – ovisno o potrebama kože
  3. Krema – zadnji korak skincare rutine u noćnoj rutini ako ne koristite ulja i predzadnji korak u jutarnjoj rutini (prije SPF zaštite)
  4. SPF zaštita (≥SPF 30+)

Skincare rutine prema tipu kože

Kako bismo vam olakšali izbor skincare rutine u nastavku ćete pronaći nekoliko primjera rutina ovisno o različitim potrebama kože i rezultatima koje želite postići.

Idealna skincare rutina za normalan do mješoviti tip kože

Normalna do mješovita koža čije stanje želimo održavati te eventualno osigurati hidraciju kože i regulirati lučenje sebuma obavezno uključuje:

  1. Čistač

Čišćenje kože lica osigurava pripremu kože za sljedeći korak u rutini te maksimizira efikasnost same rutine. U večernjoj rutini preporučujemo metodu duplog čišćenja u kojoj možete koristiti 2 različite vrste čistača (na bazi ulja i na bazi vode) ili jednostavno ponoviti čišćenje dva puta s istim čistačem kako biste uklonili sve ostatke SPF-a, make-upa i nečistoće s kože lica.

Naša preporuka je CeraVe pjenušavi gel koji čisti i uklanja višak sebuma bez narušavanja zaštitne barijere kože lica i tijela. 

  1. Serum

Hidratantna formula La Roche-Posay Hyalu B5 seruma vraća volumen koži i obnavlja kožnu barijeru zahvaljujući dva oblika čiste hijaluronske kiseline i vitaminu B5. Pogodan za korištenje u jutarnjoj i večernjoj rutini.

Vitamin C serum je uvijek dobra ideja neovisno da li želite ciljati određenu problematiku kože kao što je neujednačen ten ili prve bore ili samo želite svojoj koži pružiti sjaj i dodatnu antioksidativnu zaštitu kroz dan. La Roche-Posay C10 - obnavljajući serum protiv starenja kože s visokom koncentracijom čistog vitamina C, salicilnom kiselinom i smirujućim neurosensinom s fiziološkim pH kože, za otkrivanje potpunog sjaja čak i osjetljive kože. Pogodan za korištenje u jutarnjoj i večernjoj rutini. Koža je u trenu mekša, hidrirana i sjajnija.

Ako ste u potrazi za početnim retinol serumom, naša preporuka je Skintegra Retiron 0.05Skintegra Retiron 0.05 je serumska emulzija na bazi 0.05% enkapsuliranog retinala. Retinal (ili retinaldehid) je prekursor retinoične kiseline (vitamina A) koji ima klinički dokazano višestruko djelovanje na akne i preuranjeno starenje kože. Najjači je retinoid dostupan u slobodnoj prodaji, a djeluje čak 11x brže od retinola. Retiron 0.05 je dodatno osnažen kombinacijom sastojaka koja obnavlja barijernu funkciju i pruža potporni učinak retinalu na način da dodatno smanjuje iritativni potencijal proizvoda. Probajte ga u kombinaciji sa nježnim čistačem Skintegra Melt Milk - prozirno mlijeko za čišćenje lica i odstranjivanje šminke u inovativnom tehnološkom obliku koje nalikuje na tekući gel.

  1. Krema i svakodnevna SPF zaštita

VICHY MINÉRAL 89 krema za intenzivnu hidraciju tijekom 72 sata za sve tipove kože sa čistom hijaluronskom kiselinom, mineralima, skvalanom te vitaminima B3 i E. Lagana krema koja se lako upija i zadržava vlažnost te dugotrajno poboljšava hidraciju do 72 sata te obnavlja zaštitnu kožnu barijeru. U večernjoj rutini ju možete koristiti kao zadnji korak dok je u jutarnjoj rutini zadnji korak uvijek SPF zaštita. Kod izbora SPF proizvoda iznimno je važna tekstura i osjećaj na koži, jer to je proizvod s kojim morate završiti svaku dnevnu rutinu kako biste osigurali zaštitu kože pa s time i izvukli maksimum iz svoje skincare rutine.

Idealna skincare rutina za suhu, osjetljivu i dehidriranu kožu

Suha, osjetljiva i dehidrirana koža – tri epiteta koja, nažalost, jako često idu zajedno i stvaraju neugodan osjećaj zatezanja, crvenila i žarenja kože lica. Takvom tipu i stanju kože je potrebna dubinska njega i hidracija s naglaskom na očuvanje zaštitne kožne barijere. Ova rutina obavezno uključuje:

  1. Čistač

Izbor odgovarajućeg čistača za suhu kožu koja je osjetljiva i sklona dehidraciji je ključan za učinkovitu skincare rutinu. Čistač mora biti formuliran na način da uklanja make-up, SPF i nečistoće s površine kože ali dovoljno nježan da ne narušava ravnotežu zaštitne kožne barijere.

Naš izbor je CeraVe Hydrating Cleanser koji čisti i hidrira bez narušavanja zaštitne barijere kože lica i tijela zahvaljujući 3 esencijalna ceramida i hijaluronskoj kiselini. Formula je bez mirisa i hipoalergena. Vichy nudi također opciju uklanjanja make-upa i nečistoća bez ispiranja za izrazito osjetljivu kožu kojoj ispiranje s tvrdom vodom iz slavine može izazvati dodatnu iritaciju - Vichy PURETE THERMALE. Snažna micelarna vodica za čišćenje obogaćena Vichy mineraliziranom termalnom vodom i smirujućim pantenolom, te 3 u 1 integralno sredstvo koje ujednom koraku: čisti lice, tonizira i uklanja šminku. 

  1. Serum

LIFTACTIV SUPREME H.A. EPIDERMIC FILLER - serum testiran pod dermatološkim nadzorom te klinički dokazano intenzivno hidrira kožu i smanjuje izražen izgled znakova starenja uzrokovanih gubitkom hijaluronske kiseline u epidermisu i oslabljenjem potporne strukture kože zahvaljujući 1,5% čiste hijaluronske kiseline.

  1. Krema

Ako ste ograničeni s vremenom i više preferirate proizvode koji su višenamjenski onda je za vas Hydrance Aqua-gel krema koja se može koristiti kao: dnevna gel krema, noćna maska, te kao njega područja oko očiju. Namijenjena je svim tipovima dehidrirane osjetljive kože. Dolazi u promo paketu AVENE HYDRANCE AQUA GEL PAKET (Hydrance Aqua-gel hidratantna gel-krema + micelarna otopina + termalna voda na poklon).

  1. Svakodnevna SPF zaštita

Izbor SPF zaštite za ovaj tip kože može biti poprilično izazovan, osobito ako vam je koža osjetljiva i sklona iritacijama te suha. Za osjetljivu kožu se preporučuju mineralni filteri koji često znaju isušiti kožu i izazvati neugodan osjećaj zatezanja kože na licu osobito ako je ona suha. Iz tog razloga je preporuka u dnevnu rutinu svakako uvrstiti hidratantni serum i tanki sloj dnevne kreme prije nanošenja mineralnog SPF-a kako bi se izbjeglo isušivanja kože ali osigurala obavezna zaštita od UV zračenja.

Idealna skincare rutina za masnu kožu sklonu aknamaSlika žene s masnom kožom i aknama

Njega masne kože sklone aknama može biti nevjerojatno zahtjevna a izbor proizvoda koje uključiti u skincare rutinu iznimno zbunjujući. Želite efikasne proizvode koji vam mogu pomoći u smanjenju masnoće, smanjenju pojave akni, prevenciji nastanka ožiljaka od akni te koji će osigurati sjaja i zdrav izgled kože vašeg lica - a sve to želite postići bez narušavanja zaštitne kožne barijere i dodatne iritacije. Naša preporuka je držati se provjerenih proizvoda koji su formulirani i testirani upravo na takvom tipu kože kako biste osigurali maksimalnu učinkovitost i minimalni rizik od iritacije. Ova rutina obavezno uključuje:

  1. Čistač

Kod izbora čistača tražite gel teksture koje se pjene i nježno uklanjaju višak sebuma i nečistoće.

La Roche-Posay EFFACLAR pjenušavi gel za čišćenje masne, osjetljive kože sklone aknama – formula koja kombinira novi aktivni sastojak Phylobioma i tehnologiju za optimizaciju pH vrijednosti i vidljivo smanjenje nepravilnosti. Uklanja nečistoće i prekomjerni sebum, ostavljajući kožu svježom i čistom.

Možete ga pronaći kao dio La Roche-Posay EFFACLAR protokola za odrasle akne i nepravilnosti (čišćenje i njega) u kombinaciji sa Effaclar Duo+ serumom protiv mrlja i nepravilnosti za nastavak rutine.

  1. Serum

La Roche Posay EFFACLAR ultra koncentrirani serum protiv nepravilnosti i mrlja odlično je rješenje za one koji se bore sa čepljenjem kože (komedonima), miteserima i aknama. Proizvođač ga preporučuje na dnevnoj bazi ali naša je preporuka krenuti sa postepenim uvođenjem u rutinu jer se ipak radi o serumu koji sadrži 3 vrste kiselina te ima keratolitičko djelovanje tj. pospješuje uklanjanje mrtvih stanica kože kako ne bi došlo do nakupljanja istih i uzrokovanja novih akni i upalnih procesa. Ukoliko u rutinu uvodite ovakvu vrstu seruma nezaobilazan je SPF kako bi nove stanice kože bile zaštićena od negativnog učinka UV zračenja. Ako vam je koža uz sve navedeno osjetljiva i sklona iritacijama preporuka je u dnevnu rutinu uvesti hidratizirajući lagani serum kao što je Vichy Minéral 89 booster koji jača funkciju barijere kože i hidratizira ili La Roche-Posay Hyalu B5 serum koji zahvaljujući B5 pomaže u oporavku i obnovi kože.

  1. Krema

Mit da masnoj koži sklonoj aknama nije potrebna krema se pokazao netočnim. Možda masnoj koži nije potrebna nadoknada lipida ali hidracija kože u većini slučajeva je. Lagane teksture koje se brzo upijaju i ne ostavljaju masni trag i osjećaj težine na koži su idealan izbor za ovaj tip i stanje kože.

Za dnevnu rutinu je preporuka nakon dnevnog tretmana/seruma nanijeti kremu sa SPF faktorom dok je u noćnoj rutini važno osigurati hidraciju i oporavak kože.

Effaclar DUO+M trostruka korektivna njega koja smanjuje nepravilnosti te daje ujednačen ton koži, hidrira i umiruje. Možete ju pronaći i kao dio La Roche-Posay EFFACLAR protokol za kožu sklonu aknama i nepravilnostima (čišćenje i njega) gdje dolazi u kombinaciji sa Effaclar pjenušavim gelom za čišćenje.

Sébium Kerato+korektivna gel – krema smanjuje akne, prištiće i mitesere te istovremeno potiče epidermalno obnavljanje zahvaljujući patentiranoj kombinaciji keratolitički aktivnih sastojaka (1,8 % salicilne kiseline i 10 % estera jabučne kiseline). Sprječava posljedice akni - ožiljke i pigmentacijske promjene kože. Dolazi i u promo paketu sa Bioderma Sébium Gel moussant 200 ml + Sébium Kerato+ 30 mlBioderma Sébium Gel moussant je pjenasti gel za pranje masne i mješovite kože, nježno čisti i pročišćava kožu bez isušivanja.

  1. Svakodnevna SPF zaštita

Nova generacija proizvoda s SPF zaštitom većom od SPF 30+ dolazi u laganim teksturama kreme ili fluida koje su formulirane upravo za masnu kožu koja je sklona aknama. Primjeri takvih proizvoda su nezaobilazni La Roche-Posay ANTHELIOS OIL CORRECT SPF50+VICHY CAPITAL SOLEIL UV-CLEAR Fluid SPF50 40 ml za zaštitu od sunca protiv nepravilnosti.

Oba proizvoda možete naći zasebno ali i kao dio promo paketa:Vichy NORMADERM Protokol za masnu i aknama sklonu kožu u odrasloj dobi (čišćenje, njega) La Roche-Posay EFFACLAR Umirujući protokol za kožu s nepravilnostima isušenu tretmanima.

Skintegru Solar II SPF50 odabrat ćete ako volite lagane i brzoupijajuće "oil-free" teksture uz dobar balans između hidracije i zdravog finiša bez suvišnog sjaja. Visoku razinu zaštite od UVB i UVA zračenja (UVA-PF ovog proizvoda iznosi čak 49.1) pojačajte uz antioksidativnu zaštitu Superbe C - koncentrirani vitaminski serum s 10% vitamina C, vitaminom E i feruličnom kiselinom. Idealan je saveznik umornoj koži u borbi s borama i finim linijama te gubitkom svježine uz pojavu neujednačenog tona i pigmentacijskih mrlja.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Kako odrediti svoj tip kože?

Tip kože možete odrediti na osnovu kako se vaša koža obično ponaša i izgleda. Tipovi kože uključuju normalnu, mješovitu, masnu, suhu i osjetljivu kožu. Ako niste sigurni, savjetujemo konzultaciju s dermatologom.

2. Koliko često trebam mijenjati svoju skincare rutinu?

Skincare rutinu trebate prilagoditi promjenama u vašoj koži, godišnjem dobu, ili ako primijetite da trenutni proizvodi više ne djeluju kako trebaju. Također, promjene u prehrani, okolišu i zdravstvenom stanju mogu zahtijevati prilagodbe rutine.

3. Što znači dvostruko čišćenje kože i je li to neophodno?

Dvostruko čišćenje uključuje korištenje dva različita tipa čistača, jednog na bazi ulja i drugog na bazi vode, ili dvostruko korištenje istog čistača za uklanjanje šminke, SPF-a i nečistoća. To nije uvijek neophodno, ali može biti korisno za dubinsko čišćenje, posebno u večernjoj rutini.

4. Kako pravilno primijeniti proizvode u skincare rutini?

Generalno, proizvode treba nanositi u redoslijedu od najlakšeg do najtežeg. Počinjete s čistačem, zatim tonik ako ga koristite, serum, i na kraju krema. Ako koristite SPF, on uvijek ide posljednji u jutarnjoj rutini.

5. Je li SPF zaista potreban svaki dan?

Da, dermatolozi preporučuju korištenje SPF-a svaki dan, čak i kad nije sunčano, kako biste zaštitili kožu od UVA i UVB zraka koje mogu uzrokovati oštećenja kože, uključujući prerano starenje i rak kože.