KAKO ISPIRANJE NOSA MOŽE SMANJITI RIZIK PRIJENOSA KORONAVIRUSA?

KAKO ISPIRANJE NOSA MOŽE SMANJITI RIZIK PRIJENOSA KORONAVIRUSA?

22.03.2023

Hipertonična otopina na bazi morske vode i ideje o njezinoj uporabi za higijenu sluznice nosa i usta postoje mnogo dulje od znanstvenih istraživanja koja su potvrdila njezinu učinkovitost. Gotovo svatko u obitelji ima baku, nonu ili tetu koja strastveno podupire korištenje „mora“ ili morske vode za ublažavanje simptoma prehlade, grlobolje ili promuklosti, uz neizbježne anegdotalne dokaze o njezinu čudotvornom učinku.

Pandemija koronavirusa
Nažalost, svjedoci smo pandemije SARS-CoV-2 respiratornog virusa iz obitelji koronavirusa, čija je krajnja prijetnja zdravlju zajednice još uglavnom nejasna i nepoznata. Farmaceutske kompanije, vlade i znanstvena zajednica nastoje u što kraćem roku pronaći i osigurati učinkovitu terapiju za teške oblike bolesti i cjepivo za prevenciju oboljenja u rizičnim skupinama, no do toga će sigurno proći mjeseci, u kojima su nam samoizolacija i karantena najučinkovitije mjere za prevenciju prijenosa. Često pranje ruku, dezinfekcija kućanstva i održavanje osobne higijene su najčešće preporuke, ali bez pobližeg objašnjenja što sve čini osobnu higijenu u ovim uvjetima. Građani su u rekordnom roku nabavili velike količine dezinficijensa i antiseptika za korištenje na raznim površinama, ali većina tih sredstava ne može se koristiti na mjestu koje je zapravo najrizičnije za prijenos zaraze, a to je sluznica nosa oboljelog ili osoba u kontaktu s bolesnikom.

Važnost higijene nosa u vrijeme pandemije
U velikom broju dezinficijensa koriste se kemikalije, kao što je hipokloritna kiselina (HCOL), no takve kemikalije nije moguće unijeti na usta ili kroz nos. Na sreću, postoje mehanizmi kojima se na siguran način može učinkovito oponašati dezinfekcijski učinak i na respiratornoj sluznici. Povećanje količine i koncentracije kloridnih iona u epitelu sluznice nosa i usta pomaže stvaranju okoline u kojoj respiratorni patogeni, a tako i SARS-CoV-2 otežano preživljavaju i učinkovito im se smanjuju broj i virulencija.
Zbog povišenog broja čestica u otopini u odnosu na vodenastu nosnu sluznicu, nakon primjene hipertonične otopine u nos dolazi do izlaska vode iz edematozne sluznice nosa, a brojni minerali iz morske vode oslabljuju ionske veze među komponentama sluzi pa se sluz razrjeđuje. Povećana koncentracija soli izravno sprječava rast i razmnožavanje uzročnika infekcije. Hipertonična otopina morske vode ubrzava rad trepetljika u nosnoj sluznici, povećavajući učinkovitost prirodnih mehanizama prijenosa sluzi i izbacivanje uzročnika.

Hipertonična otopina protiv koronavirusa
U više radova objavljenih u novije vrijeme istraživana je učinkovitost ispiranja nosa i usne šupljine hipertoničnom otopinom u smanjenju simptoma infekcije respiratornim virusima, uključujući i obitelj koronavirusa kojoj pripada i SARS-CoV-2. Pokazano je kako je korištenje hipertonične otopine smanjilo prijenos virusa u okolinu za 35 posto, smanjujući stvaranje upale i sekrecije. Kroz prvih pet dana SARS-CoV-2 infekcije, virus se značajno razmnožava upravo u sluznici nosa i ždrijela, što objašnjava i najčešće simptome nosne kongestije i peckanja u ždrijelu. Kako je razina stvaranja novih kopija virusa izuzetno visoka prvih nekoliko dana bolesti, dok je bolesnik još bez simptoma, vrlo je teško suzbiti širenje bolesti s asimptomatskih bolesnika na okolinu. U toj fazi korisne su sve mjere koje doprinose smanjenju razmnožavanja virusa u respiratornoj sluznici, a posebno ukoliko su svakodnevno dostupne svim građanima, ne zahtijevaju posjet zdravstvenoj ustanovi i potpuno su neškodljive, poput korištenja hipertonične otopine za ispiranje nosa i usta.

dr. sc. Andro Košec, dr. med., spec. otorinolaringolog