Jesenska depresija i kako je pobijediti

Jesenska depresija i kako je pobijediti

28.03.2023

simptomi-jesenske-depresije-savjeti

S dolaskom jeseni u nama se često budi melankolično raspoloženje.

Dani su sve kraći i hladniji, a posljednje lišće opada s drveća.

Priroda se priprema za zimski san što utječe i na naše mentalno raspoloženje pa češće osjećamo tugu, nemir i depresiju.

Jesen može biti i omiljeno godišnje doba. Pogotovo ako je sunčana i šarena kao ova jesen.

Kuhano vino, miris kestena, topla i mekana odjeća... Sve to su čari jeseni u kojima bi trebali uživati.

Ako ih iz godine u godinu nikako ne uspijevate doživjeti te osjećate samo bezvoljnost i umor - moguće je da patite od sezonske depresije.

Što je sezonska depresija?

Pojavljuju li se iznova ovakvi ili slični simptomi u jesenskom periodu, a nestaju dolaskom proljeća, moguće je kako patite od sezonske depresije ili sezonskog afektivnog poremećaja.

Ovaj poremećaj bi se mogao usporediti s nekom vrstom hibernacije koja se javlja kod životinja i ne percipira se kao depresija u medicinskom smislu.

Jesenska depresija ili bolje reći jesenska potištenost ili melankolija su dio života i ne zahtijevaju liječenje.

Što je uzrok sezonske depresije?


Slabija izloženost dnevnoj svjetlosti doprinosi osjećaju depresije

Sezonska depresija je još uvijek misterij za znanstvenike.

Kemikalije u mozgu, ioni u zraku i genetika samo su neke od stvari koje utječu na nju, ali najvjerojatniji uzrok je smanjena izloženost dnevnoj svjetlosti.

Tijekom jesenskih dana sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama što dovodi do smanjene proizvodnje serotonina u mozgu.

Serotonin je neurotransmiter koji na nas ima umirujuće djelovanje i stvara osjećaj sreće, pa nedovoljno serotonina doprinosi osjećaju depresije, povećanom umoru i apetitu.

Kada imamo povećani apetit povećavamo unos nezdravih grickalica bogatih praznim ugljikohidratima koji samo povećavaju negativne osjećaje.

Simptomi sezonske depresije

Neki ljudi imaju blage simptome i osjećaju se mrzovoljno i razdražljivo dok druge simptomi ometaju u svakodnevnim aktivnostima i u produktivnosti.

Mnogi simptomi sezonske depresije slični su tipičnoj depresiji:

 • Loše raspoloženje
 • Manjak energije
 • Loša koncentracija
 • Češća pospanost i ustajanje iz kreveta
 • Smanjenja želja za društvenom interaktivnosti
 • Lakše se iživcirate
 • Ne uživate u stvarima koje bi vas inače veselile

No, neki simptomi se mogu razlikovati od tipične depresije. Tako je kod kliničke depresije češće prisutan gubitak apetita i gubitak na težini, a kod sezonske depresije se jede više i dobiva na težini.

Kako se boriti protiv sezonske depresije?

Kada smo pod stresom troše se zalihe nekih vitamina i minerala.

Čak uz pravilnu prehranu, razina određenih vitamina i minerala smanjuje se za 30 posto nakon stresnog tjedna. Dugoročno taj manjak oslabljuje imunitet što dovodi do veće izloženosti mnogobrojnih bolesti i prehlada.

 • Jedite “pametne” ugljikohidrate. Prazni ugljikohidrati koji se nalaze u grickalicama i slatkišima potiču negativno raspoloženje, dok složeni ugljikohidrati potiču proizvodnju serotonina - tvari koja potiče osjećaj opuštenosti, optimizma i spokoja. Ograničite slatka jela i odlučite se za cjelovite žitarice uz obilje voća, povrća i mahunarki.

Obogatite prehranu voćem i povrćem
 • Smanjite unos kofeina. Kofein utječe na središnji živčani sustav. U manjim dozama može podići raspoloženje i koncentraciju, no u većim izaziva glavobolju, razdražljivost, panične napade i nesanicu. Dovoljna je jedna šalica kave na dan.
 • Povećajte unos namirnica bogatih folnom kiselinom. Nedostatak folacina je jedan od češćih uzroka depresije jer sudjeluje u stvaranju serotonina koji ima smirujuće djelovanje na naše tijelo. Folna kiselina spada u skupinu B vitamina, a neke od namirnica bogatih folnom kiselinom su leća, špinat, kelj, naranče, šparoge, brokula i avokado.
 • Provedite što više vremena vani. Iako je vani oblačno, dnevno svjetlo pozitivno utječe na raspoloženje. Umjesto cjelodnevnog izležavanja u krevetu, obucite tenisice i trenirku, uzmite kućnog ljubimca sa sobom i provedite dan u prirodi.

Iskoristite još ovo malo sunčanih dana i uživajte u prirodi
 • Ostanite u kontaktu s prijateljima. Kako se vrijeme mijenja svi želimo ostati kod kuće, na toplom, zamotani pod deku, daleko od svih. Ovakva izolacija možda vam na početku ne može naštetiti, no s vremenom će doprinijeti osjećaju depresije i tjeskobe. Budite u kontaktu s ljudima zbog kojih se osjećate bolje.
 • Duboko dišite. Kada ne kontroliramo svoje emocije, naše misli i tijelo se brže kreću jer se ne želimo suočiti s uznemirujućim osjećajima. Nažalost, to doprinosi još većoj tjeskobi i brizi. Stanite i duboko udahnite.

Ako ništa od toga ne pomaže i dalje se osjećate depresivno, umorno i razdražljivo, porazgovarajte s liječničkom o svojim osjećajima.

Može vam preporučiti i fototerapiju koja se bazira na liječenju pomoću svjetlosti koja ima antidepresivan učinak na tijelo. Terapija se provodi u potpuno bijeloj prostoriji gdje je osoba izložena izvoru svjetlosti u trajanju od 20-tak minuta dnevno.

U svakom slučaju, pokušajte biti što pozitivniji, a unesite i pozitivne promjene u svoj način života. Vjerujemo kako onda i bolje raspoloženje neće izostati.

POSTAVITE NAM PITANJE

SOLGAR NEURO NUTRIENTS

Neuro Nutrienti dodatak su prehrani vrlo kompleksnog sadržaja. Njihovu osnovu čine aminokiseline standardizirani ekstrakt ginka, sojin lecitin, vitamini B-skupine i vitamin C.

ESI RELAXERBE KAPSULE

Relaxerbe kapsule su dodatak prehrani koji zahvaljujući pomno odabranoj kombinaciji sastojaka učikovito opušta i ublažava posljedice svakodnevnog stresa.