Inkontinencija: kako kontrolirati česte potrebe za odlaskom na wc

Inkontinencija: kako kontrolirati česte potrebe za odlaskom na wc

20.03.2023

Inkontinencija mokraće ili urinarna inkontinencija zapravo je nekontrolirano mokrenje, tj. nemogućnost zadržavanja mokraće.

Može se pojaviti u rasponu od povremenog ‘bježanja’ mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće, a najčešće se javlja kod starijih osoba, posebno žena, ali i mlađih nakon poroda.

Štoviše, smatra se da 10 do 12% žena redovito pati od urinarne inkontinencije.

Postoji nekoliko oblika urinarne inkontinencije, a najčešći su stresna i urgentna inkontinencija.

Tipovi urinarne inkontinencije

Stresna urinarna inkontinencija

Stresna urinarna inkontinencija javlja se pri naporu, napinjanju, kihanju ili kašljanju, a može se raditi o maloj ili povećoj količini istjecanja mokraće.

Stresnoj inkontinenciji sklonije su pretile osobe zbog većeg abdominalnog pritiska te pušači koji više kašlju što dovodi do češćeg istjecanja mokraće. Najbolja prevencija bi bila smršaviti i riješiti se pušenja.

Urgentna inkontinencija

Urgentna inkontinencija je zapravo pojačani poriv za mokrenjem bez prethodnih znakova upozorenja. U teškim slučajevima znaju isteći obilne količine mokraće.

No budite bez brige jer inkontinencija vas ne mora držati kod kuće ili vas ograničiti na neposrednu blizinu kuće. Bilo da je ona posljedica starosti, zdravstvenih problema ili trudnoće postoje trikovi koje možete poduzeti kako bi se spriječile nezgode.

Pa idemo vidjeti redom.

1. Povećajte unos magnezija

Magnezij je važan mineral za pravilan rad mišića, zdravlje srca i živčane funkcije te može smanjiti brige koje inkontinencija nosi sa sobom.

U jednom istraživanju, više od polovice žena smanjila je odlaske na wc tijekom noći samo zbog većeg unosa magnezija. Isto tako neki liječnici vjeruju da magnezij može ublažiti inkontinenciju jer smanjuje grčenje mišića mjehura i omogućuje mokraćnom mjehuru da se u potpunosti isprazni.

Zato u prehranu dodajte hranu bogatu magnezijem kao što su kukuruz, krumpir, banane, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke te mahunarke kao što su soja, grah i slanutak.

A možete ga unijeti i kroz dodatke prehrani:

2. Ostanite hidratizirani

Iako ne zvuči logično, ali unos dovoljne količine vode i drugih tekućina od presudne su važnosti za uspješno upravljanje inkontinencijom.

Naime, ako ne pijete dovoljno tekućine, možete patiti od zatvora što može iritirati mjehur i uzrokovati inkontinenciju. Preporučuje se barem 6-8 čaša vode dnevno i to tijekom dana da se slučajno tijekom noći ne bi svako malo budili kako bi išli na wc

3. Povećajte unos vitamina D

Vitamin D regulira koncentraciju kalcija i pomaže u izgradnji zdravih i jakih kostiju, a novija istraživanja pokazuju da se povećanim unosom vitamina D može smanjiti i rizik od pojave inkontinencije.

Naime, nedavna istraživanja pokazuju da zbog nedostatka vitamina D može doći do oštećenja mišića zdjelice potrebnih za kontrolu funkcije mokrenja. A pogađate da od nedostatak vitamina D najčešće pate žene, starije i pretile osobe, tj. oni koji imaju povećani rizik od pojave inkontinencije.

S obzirom na to da vitamina D ne možemo dobiti u potrebnoj količini samo putem prehrane, preporučuje se uzimanje vitamina D kroz dodatke prehrani.

Putem kapsula: Solgar vitamin D

Putem šumećih tableta: Dietpharm Kalcij Citrat + D vitamin

4. Smanjite unos kofeina

Kofein je diuretik te može doprinijeti iritaciji mjehura i potaknuti kontrakciju mišića što može biti i uzrok inkontinencije.

Kofein je poznat po tome što stimulira mozak i opskrbljuje energijom. No, budući da frontalni dio mozga kontrolira rad mjehura, kofein isto tako stimulira i mjehur uz blagi diuretski učinak.

Tako da je najbolje prestati s konzumacijom kave ili je barem ograničiti.

5. Koristite prave proizvode za inkontinenciju

Mnogo ćete se lakše suočiti s nesretnim okolnostima ako koristite prava pomagala.

Na odabir imate pants upijajuće gaćice koje se navlače kao donje rublje, a dostupne su u raznim kapacitetima upijanja.

Zatim pelene s pojasom za osobe sa srednjom do teškom inkontinencijom te uloške za inkontinenciju.

U našem web shopu tako možete naći AMD uloške posebno dizajnirane za stresnu ili postporođajnu urinarnu inkontinenciju. Možete odabrati između AMD uloška Lady Extra, Lady Super i Lady Maxy.

A pošto je u web shop eljekarni24 ovaj tjedan (19.09.-25.09.) zapravo tjedan inkontinencije, svi AMD ulošci sniženi su za 20%

Pa što čekate? Krenite u kontrolu nad inkontinencijom i nemojte se libiti izaći van iz kuće smiley

Klik do AMD uloška

AMD ULOŠCI LADY EXTRA

AMD ulošci posebno su dizajnirani za stresnu ili postporođaju urinarnu inkontinenciju te sadrže sustav za neutralizaciju neugodnih mirisa. Pakiranje sadrži 12 komada AMD uložaka. Više


AMD ULOŠCI LADY SUPER

Posebno su dizajnirani za stresnu i posporađajnu inkontinenciju, a ljepljiva traka drži uložak na mjestu pružajući maksimalnu sigurnost. Pakiranje sadrži 16 komada. Više


AMD ULOŠCI LADY MAXI

Posebno su dizajnirani za stresnu i posporađajnu inkontinenciju, a pojedinačna pakiranja osiguravaju jednostavnu i higijensku primjenu. Pakiranje sadrži 16 komada i imaju najveću sposobnost upijanja. Više