I dalje sam aktivan uz rolator!

I dalje sam aktivan uz rolator!

20.03.2023

Kretanje je jedna od najvažnijih funkcija u čovjekovu životu. Nažalost, ponekad se pokretljivost smanji zbog bolesti, starosti ili nezgoda.

Kod smanjene pokretljivost veliku ulogu imaju pomagala koja olakšavaju kretanje, a jedno od najčešće korištenih pomagala je tzv. rolator.

Što je zapravo rolator?

Rolator se često naziva i „šetač na kotačima“, a obično se sastoji od okvira sa tri ili četiri kotača, upravljača s kočnicama i sjedišta. Rolatorima se lako upravlja, no veći su od uobičjenih hodalica, pa treba uzeti u obzir da je njima teže manevritati unutar malih stanova i uskim hodnicima. Međutim, većina rolatora je i lako sklopiva.
Rolator je najbolji izbor za osobe koje mogu hodati, no imaju problema s ravnotežom i stabilnošću.

Općenito, mnogi se dvoume što izabrati rolator ili klasičnu hodalicu, pa evo nekih sličnost i razlika koje vam mogu pomoći pri odabiru:

Hodalica ima četiri noge koje ostaju u kontaktu sa tlom, točnije hodalica se mora podizati da bi se osoba kretala prema naprijed. Dakle, nisu jednostavne za kretanje, spore su, ali i stabilne. Hodalice se više preporučaju osobama koje nisu stabilne, odnosno nemaju snage u nogama, te su iz tog razloga sklonije padovima. Osoba se sporo kreće s hodalicom, no time se umanjuje mogućnost pada.

Rolatori, pak pomoću kotača klize po površini, imaju kočnice koje pridonose sigurnosti, također većina ih posjeduje sjedalice na kojima se možete odmoriti prilikom šetnje ili kupovine. Kad već spominjemo kupovinu, rolatori su obično opremljeni i košarom u koju možete staviti svoje namirnice ili bilo koji teret koji imate za prenijeti. Također, rolatori su sklopivi i lako ih je prenositi, mogu se brzo staviti u automobil i ne zauzimaju puno prostora u transportu.

Kako se rolatorima lako upravlja, idealni su za korištenje u gradu, na asfaltu, u dućanima, ali i u prirodi. Zbog toga što imaju gume umjesto nogu i što se guraju, a ne podižu od površine rolatori su odlični za korištenje u prirodi, pa se njihovi korisnici ne moraju odreći svojih navika i uživanja u šetnjama prirodom.

Upravo zbog svega navedenog, neki najčešće navode da se hodalice koriste unutra, u kući ili stanu, dok se rolatori koriste izvan njih, dakle u kupovini, šetnji kvartom, u prirodi.

Ukoliko se iz nekog razloga brzo umarate pri hodanju, mišići ili zglobovi su vam oslabljeli, imate problema sa stabilnošću, rolator je pravi izbor za vas.

Pomoću rolatora opet ćete imati stabilnost pri kretanju, bit ćete brži i samostalniji, a povećat ćete i samopouzdanje. Ako se umorite rolator vam pruža mogućnost da odmah sjednete, odmorite se i prikupite snagu za dalje. Također, rolator vas ne ograničava samo na zatvorene prostore i asfalt, već vam daje mogućnost kretanja u prirodi. Isto tako zbog praktične košare, daje vam mogućnost da sa sobom ponesete stvari koje su vam potrebne, a da pri tome ne morate dodatno poteretiti tijelo i ruke vam ostaju slobodne za korištenje rolatora, a time ste i sigurniji te stabilniji.

Što se izbora pomagala za kretanje tiće, on ostaje na vama, no svakako nemate razloga ne koristiti ih i time omogućiti sebi uživanje u kretanju i životu.

U poslovicama Ljepote zdravlja – centar zdravih rješenja možete naći veliki izbor rolatora. Rolator je idealan za vaše dnevne aktivnosti, lagan za upravljanje, posjeduje sjedalicu na kojoj se možete odmoriti tijekom dugotrajnog hodanje i košaru u koju možete odložiti svoje potrepštine.

Iako vam je iz nekog razloga otežano kretanje, i dalje možete ostati aktivni uz korištenje rolatora ili drugih pomagala za kretanje. Samo treba odabrati i krenuti!

Bischoff rolator Senio

ZATVORI

Bischoff hodalica, kruta

ZATVORI

Bischoff hodalica, gibljiva