Hipertenzija: što je to povišeni krvni tlak?

Hipertenzija: što je to povišeni krvni tlak?

27.03.2023

Kako znati imate li hipertenziju?

Bio on visoki ili niski, svi znamo da se ne valja igrati krvnim tlakom jer bi u protivnom moglo doći do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

I većinom naše znanje završava ovdje:

Jedi i živi zdravo i sve će biti u redu.

No, znate li zašto se svi toliko boje visokog krvnog tlaka i zašto se naziva tihim ubojicom?

Visoki krvni tlak pošast je modernog doba. Veliki je čimbenik kod razvoja srčanih bolesti što je zapravo i najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i svijetu. Uz srčane bolesti može uzrokovati moždani udar, probleme s očima i zadebljanje stijenka krvnih žila.

Tko je rizična skupina za visoki krvni tlak?

Rizična skupina za visoki krvni tlak

Jeste li znali da od visokog tlaka pati barem jedna petina ukupne populacije?

U većini slučajeva, liječnici ne mogu ustanoviti točan razlog visokog tlaka i u tom slučaju govorimo o esencijalnoj (primarnoj) hipertenziji. Ona može biti uzrokovana genetskim i vanjskim faktorima kao što su pretjerani unos soli, pušenje i dijabetes.

Spol i starenje također povećavaju rizik hipertenzije jer krvne žile gube elastičnost i postaju krute. Tako kod osoba mlađih od 55 godina, hipertenzija češće pogađa muškarce, a u dobi između 55 i 64 godine pogađa oba spola podjednako.

Nakon 65 godina češće se javlja kod žena jer se nakon menopauze smanjuje lučenje hormona estrogena koji štiti žene od opasnosti visokog tlaka.

I određene bolesti mogu izazvati visoki tlak, a tada govorimo o sekundarnoj hipertenziji. Riječ je bolestima bubrega, poremećajima adrenalinske žlijezde, opstruktivnoj apneji te problemima sa štitnjačom.

Koje vrijednosti označavaju visoki krvni tlak?

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80. Prvi broj označava sistolički tlak kojeg stvara srce pumpajući krv kroz arterije, a drugi broj označava dijastolički tlak, tj. tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja.

Ako već neko vrijeme mjerite krvni tlak i on se kreće oko 140/90 mmHg to bi moglo značiti da bolujete od hipertenzije. Za dijabetičare se ovdje radi o vrijednosti 130/80.

Ako vam tlak varira između normalne i visoke vrijednosti, tj. ako je veći od 120/80 i niži od 140/90 tada ste u fazi prehipertenzije. To znači da imate blago povišeni tlak i u većini slučajeva dovoljna je samo promjena načina života, bez uzimanja lijekova.

Važno je napomenuti da krvni tlak nikada nije stabilan. Njegova vrijednost se konstantno mijenja i ovisi o mnogim unutarnjim i vanjskim čimbenicima kao što su stres, uzbuđenje, bolesti, pa je pametno redovito mjeriti tlak i kod kuće.

Izmjerite krvni tlak na pravilan način

Da bi otkrili točnu vrijednost krvnog tlaka, važno ga je uzastopno mjeriti barem dva tjedna i to u isto doba dana, nakon 10-15 minuta odmora.

Evo još nekoliko smjernica za mjerenje krvnog tlaka:

  • ako ste pili kavu ili pušili cigarete trebali bi pričekati barem jedan sad do mjerenja
  • prije samog mjerenja potrebno se smiriti i ne razgovarati
  • sjednite se na stolac, nemojte križati noge i naslonite se na leđa
  • ruka na kojoj mjerite krvni tlak mora biti položena na tvrdu podlogu i u razini srca
  • ako je izmjerena vrijednost tlaka neočekivano visoka, malo pričekajte i ponovite mjerenje.

Preporučujemo da kroz ovih 14 dana zabilježite izmjerene vrijednosti krvnog tlaka kako bi mogli izračunati srednju tj. pravu vrijednost. Ako prema dobivenim vrijednostima posumnjate da imate visoki krvni tlak, svakako otiđite k liječniku i ponesite sa sobom zabilješke. Liječnik će ih moći proučiti i ako je potrebno propisati odgovarajuću terapiju.

Želite li što preciznije izmjeriti krvni tlak preporučujemo vam Microlife tlakomjere kojih ima raznih vrsta - od onih s bluetooth tehnologijom, grafičkim prikazom vrijednosti tlaka s 30 memorija mjerenja do onih osnovnih.

Microlife tlakomjeri

Kako sniziti krvni tlak?

Postoje tablete za smanjenje krvnog tlaka, no mnoge imaju popratne simptome kao što su grčevi u nogama, vrtoglavica i nesanica. Na sreću, većina zdravijom prehranom i načinom života uspijeva sniziti tlak bez ikakvih lijekova.

Mi vam otkrivamo 5 jednostavnih rješenja koje bez problema možete slijediti, no ipak se prije konzultirajte s liječnikom koji će vam znati reći trebate li uz ovaj režim života uzimati i lijekove.

1. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama snižava tlak

Omega-3 masne kiseline neizostavne su za svakoga tko ima problema sa srcem i krvožilnim sustavom. Ove nezasićene masne kiseline prokrvljuju žile i sprječavaju sljepljivanje krvnih zrnaca.

Osobama s povišenim krvnim tlakom preporučuje se jesti što masnija riba -tuna, losos, srdele te orašasti plodovi kao što su orasi, sjemenke lana, bademi i kikiriki.

Dodaci prehrani koncentrirani su izvor omega-3 masnih kiselina. Potražite pripravke koji su pročišćeni i standardizirani, tj. koji sadrže točno određene količine EPA i DHA. Jedan od takvih proizvoda je Solgar Omega-3 Double Strength koji sadrži koncentrat ribljeg ulja s 360 mg EPA i 240 mg DHA bez dodanog šećera, soli ili škroba.

Solgar Omega 3

Kada je riječ o uzimanju omega-3 masnih kiselina kako bi se snizio krvni tlak, istraživanja pokazuju kako 3 do 6 grama omega-3 masnih kiselina tijekom 6 tjedana može sniziti sistolički tlak za 5-6 mm Hg i dijastolički tlak za 3-5 mm Hg.

2. Povećajte unos koenzima Q10 i snizite tlak

Možda niste čuli za njega, no koenzim Q10 jedan je od prirodnih i najmoćnijih tvari u našem tijelu.

Pomaže pretvarati hranu u energiju,daje snagu, pomaže kod astme i dijabetesa te je snažan antioksidans koji pruža zaštitu mišićima i srcu. Prema rezultatima novijih istraživanja, koenzim Q10 štiti od prijevremenog starenja, raka, srčanih bolesti, dijabetesa, povećava elastičnost krvnih žila i sprječava oksidaciju kolesterola.

Budući da maksimalnu koncentraciju koenzima imamo u svojim dvadesetim godinama, a nakon 35. godine njegove količine počinju opadati, bitno je povećati njegov unos.

Najviše ga ima u namirnicama poput crvenog mesa, lososa, srdela, tune, soje, sezamovog ulja, kikirikija, oraha, špinata i cjelovitih žitaricama, a koenzim Q10 možete unijeti i pomoću Solgar Nutri Nano CO Q10 kapsula koje omogućuju i do tri puta veću apsorpciju i bioraspoloživost.

3. Magnezij može sniziti krvni tlak

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su otkrili da je magnezij važan za zdravlje srca i krvnih žila jer stabilizira krvni tlak tako da smanjuje periferni otpor krvnih žila.

Budući da organizam ne može sam stvoriti minerale, magnezij moramo unijeti kroz hranu i dodatke prehrani.

Namirnice bogate magnezijem su sjemenke, orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, lisnato zeleno povrće i plodovi mora.

Magnezij će smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka

Isto tako, magnezij možete unijeti i pomoću suplemenata u obliku kapsula, šumećih tableta, granula i tonika obogaćenih magnezijem.

4. Vitamin D igra važnu ulogu u prevenciji visokog krvnog tlaka

Blagotvorni učinci vitamina D na zdravlje, svakim su danom sve raznolikiji. Vitamin D ključan je za prevenciju i liječenje bolesti koštanog i vezivnog tkiva, srčanih bolesti i Parkinsonove bolesti.

Sunce je glavni izvor vitamina D

Vitamin D bitan je za regulaciju metaboličkih procesa i krvnog tlaka, pa se njegov nedostatak često povezuje s rizikom od nastanka hipertenzije. Tri najvažnija izvora vitamina D su sunce, mlijeko i mliječni proizvodi te riba.

Vitamin D također možete uzeti putem dodataka prehrani u obliku kapsula, tableta i šumećih tableta.

5. Voda, voda i još vode

Organizam žudi za vodom! To svi znamo, a nekako je zaboravimo piti u dovoljnim količinama, a i radije pijemo zaslađene sokove i energetska pića.

Zanimljivo je kako se s nedovoljnim unosom vode povezuju mnoge bolesti, pa tako i pojava visokog krvnog tlaka.

Preporučujemo da svakog jutra na tašte popijete 1-2 čaše mlake vode s dodatkom limuna, a tijekom dana pokušajte popiti što više čiste izvorske vode.

Iako mislite da ste zdravi, vrijeme je da provjerite krvni tlak jer trećina osoba koje imaju povišeni tlak toga nije ni svjesna. Ako bolujete od hipertenzije, vaš liječnik će odrediti lijekove najbolje za vas, no često ćete morati isprobati više lijekova sve do kad ne nađete najučinkovitiju kombinaciju.

I uz primjenu lijekova potrebno je održavati zdrave životne navike koje pozitivno utječu na snižavanje krvnog tlaka, a u njih svakako spada i redovito mjerenje krvnog tlaka.

Brinite se za sebe i svoje zdravlje! Sve je u vašim rukama.

Izmjerite krvni tlak Microlife tlakomjerima

MICROLIFE TLAKOMJER BP A6

Microlife tlakomjer bp a6Bluetooth digitalni tlakomjer spaja se na "Microlife Connected Health" aplikaciju te tako omogućuje dugotrajno praćenje kretanja vrijednosti krvnog tlaka. Također nudi grafički prikaz vrijednosti tlaka i napaja se baterijom ili mrežnim adapterom. Više

MICROLIFE TLAKOMJER BP A160

Microlife tlakomjer bp a160Najnoviji model Microlife tlakomjera s grafičkim prikazom vrijednosti tlaka, indikatorom aritmije pulsa te pohranom do 30 mjerenja vrijednosti tlaka. Uz tlakomjer dolazi manžeta koja odgovara promjeru nadlaktice 22-42 cm te 4 AA baterije. Više