Atopijski dermatitis kod djece: njega suhe i nadražene kože

Atopijski dermatitis kod djece: njega suhe i nadražene kože

22.03.2023

Atopijski dermatitis često se naziva i atopijski ekcem, neurodermitis ili endogeni ekcem. Iako ova bolest ima puno naziva, prate je isti simptomi.

Atopijski dermatitis je kronična upalna kožna bolest popraćena crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom. Riječ atopija zapravo označava sklonost nastanku alergijskih bolesti i zato se ovaj dermatitis najčešće javlja u kombinaciji s drugim alergijama kao što su alergija na hranu, bronhalna astma i alergijski rinitis.

Smatra se da oko 15-20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. Najčešće započinje u najranijoj dobi, između drugog i šestog mjeseca života, no može se pojaviti u bilo kojoj životnoj fazi.

Dobro je za znati da intenzitet svrbeža i crvenila kože s godinama slabi, pa nakon desete godine života više od 90 posto djece nema ikakvih simptoma.

Atopijski dermatitis je genetski nasljedna bolest

Točan uzrok atopijskog dermatitisa je nepoznat, no često se veže uz genetsko nasljeđe. Naime, ako netko od članova obitelji ima neku atopijsku bolest (alergiju na nešto), mnogo su veći izgledi da će djeca oboljeti od atopijskog dermatitisa.

Oboljeli od atopijskog dermatitisa u koži imaju manje bjelančevine filagrina koja stvara zaštitnu barijeru kože, a koža koja nema razvijenu zaštitnu barijeru je suha i nadražena. Kako bi atopičari obnovili zaštitnu kožnu barijeru, trebali bi njegovati kožu kremama i mastima za kožu. Za najmlađe se često preporučuju Bepanthen krema i Bepanthen mast koje pospješuju proizvodnju stanica kože, ublažavaju svrbež te djeluju protuupalno. Isto tako ne sadrže mirise, konzervanse ni bojila.

Vanjski čimbenici koji pogoršavaju dermatitis

Na atopijski dermatitis uvelike utječu vanjski čimbenici i specifični alergeni. Tako djeci mlađoj od tri godine najviše mogu smetati namirnice kao što su jaja, mlijeko, brašno, soja i kikiriki, dok će starija djeca imati većih problema s dišnim putevima - grinje, prašina, dlaka, pelud i plijesni.

Evo još nekoliko glavnih čimbenika koji mogu pogoršati atopijski dermatitis:

  • Aktivnosti koji isušuju kožu. Kupanje u pjenušavim kupkama, upotreba sapuna koji isušuju kožu, nakon kupanja se ne nanosi krema za njegu kože, grijanje tijekom zime… sve to može pogoršati simptome dermatitisa.
  • Iritansi. Djeca imaju vrlo osjetljivu kožu pa bi se trebala izbjegavati odjeća od vune i sintetičkih vlakana te kozmetika s dodatkom mirisa. Odjeću bi uvijek trebalo dobro ispirati bez upotrebe omekšivača.
  • Virusi i bakterije. Obična prehlada i infekcije dišnih puteva mogu ojačati simptome atopijskog dermatitisa.
  • Pušenje. Preporučeno je da se izbjegava pušenje u prostoriji u kojoj dijete boravi.

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Kod dojenčadi i djece do druge godine života, atopijski dermatitis obično zahvaća obraze, vlasište, vrat, trup te ruke i noge, a simptomi mogu biti:

  • Crvenilo kože. Nadražena koža s crvenim plikovima, ponekad uz pojavu sitnih mjehurića. U kroničnoj fazi, područje nadražene kože postaje suho uz ljuštenje i zadebljanje kože. Najčešće se javlja zimi, a često se znaju javljati i kraste iza ušiju te osip na obrazima, rukama i nogama.
  • Suha koža. Suha koža jedan je od glavnih znakova atopijskog dermatitisa.
  • Svrbež. Svrbež je jedan od najneugodnijih simptoma atopijskog dermatitisa. Djeca se neprestano češu (osobito noću), zbog čega su nervozna, loše spavaju i jedu. Češanjem se može i oštetiti koža pa se kod djece često javlja i virus herpesa koji se vrlo brzo širi na područja kože zahvaćena dermatitisom.

Kako kupati bebe i djecu sa suhom kožom

Kod kupanja bebe i djece, u prvom planu treba voditi brigu o proizvodima za pranje. Umjesto sapuna, preporučuje se koristiti gelove za tuširanje koji ne izazivaju iritacije na koži ili medicinske uljne kupke. Isto tako, kupka ne smije biti pretopla (oko 32°C) i trebali bi je ograničiti na 5-10 minuta. Nakon kupanja važno je dobro isprati kožu, nježno je obrisati ručnikom te unutar tri minute nanijeti emolijens (emolijens je najučinkovitiji kada se nanese unutar tri minute od kupanja).

Emolijensi su zapravo kozmetički ovlaživači i omekšivači, tj. proizvodi koji sprječavaju isušivanje kože. Dolaze u tri oblika:

  1. Masti. Masti imaju najveći postotak ulja. Budući da koža pod njima teže diše, primjenjuju se na izrazito suha, ali manja područja kože.
  2. Kreme. Emolijentne kreme se lakše razmazuju te su izvrsne za veća područja kože.
  3. Losioni i mlijeka. Losioni i mlijeka izvrsni su za njegu kože ljeti.

Prehrana kod djece s atopijskim dermatitisom

Ako je dijete još malo, preporučuje se da dijete dojite što dulje, a dohranu (npr. kašice), uvedete od četvrtog do šestog mjeseca života.

S namirnicama budite zaista pažljivi. Naime, raznim istraživanjima zabilježeno je da u našoj prehrani postoji čak 200 alergena, no glavni krivci alergijskih reakcija većinom su mlijeko, jaja, pšenično brašno, orašasti plodovi, riba i školjke.

Ako sumnjate da je dijete alergično na neku namirnicu, to treba utvrditi kod liječnika. Utvrdi li se preosjetljivost, namirnicu treba vrlo pažljivo izbaciti iz prehrane.

Prirodni lijekovi za njegu atopične kože

U njezi atopične kože učinkovita mogu biti biljna ulja, maslaci, eterična ulja, ljekovita bilja i dodaci prehrani.

Evo nekoliko najboljih prirodnih lijekova:

1. Kupka od zobi za suhu i crvenu kožu

Zob sadrži aktivne sastojke kao što su polifenolne komponente, beta glukan i lipidi koji učinkovito smanjuju simptome svrbeža i iritacije na koži. Zbog toga je zob popularna i u dermokozmetici.

Preporučujemo da kupku od zobi napravite sami kod kuće! U gazu stavite šaku-dvije zobenih pahuljica, dobro je zavežite i potopite je u kupku. Kad se zob natopi vodom, rukama pokušajte iscijediti što više “mlijeka”. Takva kupka će smanjiti svrbež i iritacije na koži.

2. Shea maslac za njegu atopične kože

Shea maslac postao je zaštitni znak za njegu kože kod atopičara. Shea maslac djeluje protuupalno te stvara film (zaštitu) na koži koji sprječava gubitak vlage iz kože. Budući da atopičari veoma rijetko reagiraju na njega, može se konstantno koristiti bez ikakvih nuspojava.

Pripremite sami balzam od shea maslaca i ulja noćurka. Sve što će vam trebati je 70 g shea maslaca i 30 ml ulja noćurka (oboje možete kupiti u trgovini zdrave hrane). Shea maslac i ulje noćurka stavite u posudicu i energično miješajte. Ako će se maslac i ulje teško sjediniti, stavite posudicu iznad tople vode kako bi ih para omekšala.

Ovaj balzam možete nanijeti na kožu 2 puta dnevno.

3. Ulje crnog kima za atopijski dermatitis

Jedna žlica ulja crnog kima tri puta dnevno, često se reklamira kao idealno rješenje za atopijski dermatitis. No pripazite ako ga nanašate na kožu jer bi mogao izazvati peckanje i iritacije.

I za kraj, održavajte noktiće kratkima tako da se dijete ne može češati i oštetiti kožu. Ako sumnjate da vaše dijete boluje od atopičnog dermatitisa, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Do kraja studenog svi A-Derma emolijentni proizvodi sniženi su za 25%! Zaštitite svojeg mališana!

Kremice za suhu i atopičnu kožu

A-DERMA EXOMEGA EMOLIJENTNO MLIJEKO

Emolijentno mlijeko sadrži ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi koja smanjuje suhoću, umiruje iritacije i vlaži kožu. Namijenjeno je za svakodnevnu njegu lica i tijela atopične i vrlo suhe kože dojenčadi, djece i odraslih.

               A-DERMA EXOMEGA PJENUŠAVI GEL

Emolijentni pjenušavi gel bez sapuna namijenjen je za svakodnevnu higijenu atopične i vrlo suhe kože dojenčadi, djece i odraslih. Gel tijekom tuširanja nježno umasirajte na mokru kožu dok se lagano ne zapjeni. Nakon tuširanja ili kupanja temeljito isprati i osušiti kožu bez trljanja.