ANEMIJA - ozbiljan globalni zdravstveni problem današnjice
28.03.2023
Anemija je stanje uzrokovano nedostatkom željeza u organizmu. Anemija predstavlja ozbiljan globalni zdravstveni problem današnjice. Jedan od prvih simptoma anemije je osjećaj slabosti i umora koji su praćeni pojavom vrtoglavice, smanjenjem koncentracije, pospanosti, blijede kože, hladnih ruku i stopala te težim simptomima kao što su ubrzano disanje, skraćen dah, suha usta i nedostatak apetita(2,3).
Željezo je važan element u ranom razvoju djeteta jer učestvuje u složenim procesima nastanka, sazrijevanja i funkcioniranja mozga .
Osnovne namirnice koje sadrže željezo su meso, perad, riba, zeleno lisnato povrće kao što su špinat, blitva, kelj te sušeno voće i žitarice. Nažalost, mnoge namirnice u svom sastavu sadrže tvari koje čvrsto vežu željezo te tako usporavaju i onemogućavaju njegovu apsorpciju iz prehrane.
S obzirom da naši najmlađi često jedu jednoličnu prehranu i odbijaju većinu namirnica, samim tim imaju ograničen unos željeza i vrlo često probleme sa anemijom te je jako važno željezo unositi kroz adekvatne dodatke prehrani namijenjene upravo našim mališanima.
Djeca koja najčešće imaju probleme sa anemijom su prijevremeno rođena djeca, zatim djeca koja piju kravlje ili kozje mlijeko prije prve godine života, djeca koja imaju određena zdravstvena stanja poput kroničnih infekcija. Dojenčad kojima se nakon šest mjeseci ne uvede hrana koja sadrži željezo su također često kategorija koja ima anemiju. Anemiju često srećemo i kod djevojčica u adolescenciji jer su izložene većem riziku gubitka željeza tokom menstruacije te zbog naglog rasta u tom životnom periodu(1).
Pored raznovrsne prehrane, suplementacija željezom je u današnje vrijeme većini naših mališana neophodna za pravilan rast i razvoj.
Salvit Fervit sadrži mikroenkapsulirani oblik željezovog saharata dobiven patentiranim postupkom ionotropskog geliranja alginata s kalcijem pri čemu je željezo zarobljeno u sredini mikrokapsule. Kalcij stupa u snažne interakcije s alginatom i tako osigurava stabilnost molekule te maksimalno zadržavanje željeza. Željezo nije u jakim interakcijama s alginatom, te se nakon otapanja kalcija u crijevima, željezo otpušta te, budući da nema otpuštanja željeza prije dolaska u tanko crijevo, nema ni neželjenih nuspojava poput mučnine, osjećaja žarenja i metalnog okusa.
Salvit Fervit željezo ima visoku koncentraciju željeza, visoku bioraspoloživost i stabilnost. Ima izuzetno dobru podnošljivost i ne izaziva metalni okus u ustima niti bojenje zubi.
Velika prednost Salvit Fervit željeza je da se može miješati u hranu i piće, uključujući sve mliječne proizvode.
1. Domellof, M., Braegger, C., Campoy, C., Colomb, V., Decsi, T., Fewtrell, M., Hojsak, I., Mihatsch, W., Molgaard, C., Shamir, R., Turck, D., and van Goudoever, J. (2014) Iron requirements of infants and toddlers. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 58: 119-129.
2. Özdemir, N. (2015) Iron deficiency anemia from diagnosis to treatment in children. Türk. Ped. Arş. 50: 11-19.
3. Weinberg, E. D. (1978) Iron and infection. Microbiol. Rev. 42: 45-66.