Sve što trebate znati o vitaminu C

Sve što trebate znati o vitaminu C

Objavio eljekarna24.hr on 28.03.2023

Što je vitamin C i zašto je važan?

Vitamin C ilustracija

Jedan od najispitanijih, najviše opisanih i prvi sintetski dobiven vitamin. Topiv je u vodi, ljudsko tijelo ga ne može proizvesti, ali je prisutan u svježem voću i povrću.

Poznat još pod nazivom askorbinska kiselina, no svima poznat kao vitamin C!

Naranče, jagode, kivi, trešnje, paprika, brokula, kelj i špinat samo su neke od namirnica koje su bogate ovim najjačim antioksidansom među vitaminima topivim u vodi.

Potreban je za rast tkiva u svim dijelovima tijela, pomaže stvaranju kolagena, zacjeljivanju rana, oporavku i održavanju kostiju i zuba.

Iako se preporučuje unos vitamina C zdravom prehranom, mnogi se obraćaju dodacima prehrani kako bi zadovoljili dnevne potrebe zbog užurbanog načina života.

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce.

Voće i povrće bogato vitaminom C

Znanstveno dokazane prednosti uzimanja vitamina C

Može smanjiti rizik od kroničnih bolesti

Vitamin C je snažan antioksidans koji može ojačati prirodnu obranu vašeg tijela. Glavni je mehanizam djelovanja antioksidansa stupanje u reakciju sa slobodnim radikalima, oslabljujući ih i deaktivirajući.

Antioksidansi su molekule koje potiču imunološki sustav. Oni to čine tako što štite stanice od štetnih molekula zvanih slobodni radikali. Kada se akumuliraju slobodni radikali, oni mogu promicati stanje poznato kao oksidativni stres, koji je povezan s mnogim kroničnim bolestima.

Istraživanja pokazuju da veći unos vitamina C može povećati razinu antioksidansa u krvi do 30% što pomaže tijelu da se prirodno bori protiv upala.

Može pomoći u borbi protiv visokog krvnog tlaka

Visoki krvni tlak dovodi vas u opasnost od bolesti srca, što je vodeći uzrok smrti u svijetu. Studije su pokazale da vitamin C može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod osoba s visokim krvnim tlakom i bez njega.

Mnoge različite provedene studije na ljudima pokazale su da uzimanje dodatka vitamina C u prosjeku smanjuje sistolički krvni tlak (gornju vrijednost) za 3,84 mmHg i dijastolički krvni tlak (nižu vrijednost) za 1,48 mmHg u zdravih odraslih osoba.

Kod odraslih osoba s postojećim visokim krvnim tlakom, dodaci vitamina C smanjili su sistolički krvni tlak za 4,85 mmHg, a dijastolički krvni tlak za 1,67 mmHg, u prosjeku.

Iako su ti rezultati obećavajući, nije jasno jesu li pozitivni učinci na krvni tlak dugoročni. Odnosno, osobe s povišenim krvnim tlakom ne smiju se oslanjati samo na vitamin C za liječenje.

Osobe s povišenim krvnim tlakom ne smiju se oslanjati samo na vitamin C za liječenje.

Može spriječiti napade gihta

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi gihta su nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova.

Koncentracija mokraćne kiseline povećava se kada tijelo povećava proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno mokraćne kiseline iz tijela.

Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji tijelo proizvodi. Kada su povišene razine može se kristalizirati i taložiti u zglobovima. Zanimljivo je da je nekoliko studija pokazalo da vitamin C može pomoći u smanjenju mokraćne kiseline u krvi i kao rezultat toga, u zaštiti od napada gihta.

Rezultati studija pokazali su da ljudi koji su konzumirali najviše vitamina C imali značajno nižu razinu mokraćne kiseline u krvi od onih koji su konzumirali najmanje vitamina C.

Osim toga, analiza 13 kliničkih studija pokazala je da uzimanje dodatka vitamina C tijekom 30 dana značajno smanjuje mokraćnu kiselinu u krvi u usporedbi s placebom.

Iako se čini da postoji jaka veza između unosa vitamina C i razine mokraćne kiseline, potrebno je više studija o utjecaju vitamina C na giht.

Poboljšava apsorpciju željeza

Željezo je važan nutrijent koji ima različite funkcije u tijelu. Neophodan je za proizvodnju crvenih krvnih stanica i prijenos kisika kroz tijelo.

Zanimljivo, dodaci vitamina C mogu pomoći u poboljšanju apsorpcije željeza iz prehrane. Vitamin C pomaže pretvoriti slabo apsorbirano željezo, kao što su biljni izvori željeza, u oblik koji se lakše apsorbira. To je osobito korisno za one koji ne jedu meso, jer je meso glavni izvor željeza.

Zapravo, jednostavno konzumiranje 100 mg vitamina C može poboljšati apsorpciju željeza za 67%. Kao rezultat, vitamin C može smanjiti rizik od anemije kod ljudi sklonih nedostatku željeza.

U jednoj studiji, 65 djece s blagom anemijom zbog nedostatka željeza dobilo je dodatak vitamina C. Studija je otkrila da je sam dodatak pomogao kontrolirati njihovu anemiju.

Ako imate nisku razinu željeza, konzumiranje hrane bogate vitaminom C ili uzimanje dodatka vitamina C može pomoći u poboljšanju razine željeza u krvi. Kako bismo povećali apsorpciju željeza, preporučuje se uzimanje dodatka vitamina ili kombiniranje uz hranu bogatu vitaminom C.

Ako spadate u rizičnu skupinu za nedostatak željeza, na tržištu su dostupni dodaci prehrani koji sadrže željezo.

Jača imunitet

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi uzimaju vitamin C je jačanje imuniteta. Vitamin C je uključen u mnoge dijelove imunološkog sustava.

Prvo, vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica poznatih kao leukociti i fagociti koji pomažu u zaštiti tijela od infekcija.

Drugo, vitamin C pomaže tim bijelim krvnim zrncima da djeluju učinkovitije dok ih štite od oštećenja potencijalno štetnih molekula, kao što su slobodni radikali.

Treće, vitamin C je bitan dio obrambenog sustava kože. Aktivno se transportira do kože gdje može djelovati kao antioksidans i pomoći u jačanju kožnih barijera.

SAGAS RC 11 GENTLE C-VITAMIN, doprinosi optimalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, hrskavice, desni, kože i uravnoteženom metabolizmu stvaranja energije

Istraživanja su također pokazala da uzimanje vitamina C može skratiti vrijeme zacjeljivanja rana. Štoviše, niska razina vitamina C povezana je s lošim zdravstvenim ishodima.

Primjerice, ljudi koji pate od upale pluća imaju niže razine vitamina C, a pokazalo se da dodaci vitamina C skraćuju vrijeme oporavka.

Štiti vaše pamćenje

Demencija je široki pojam koji se koristi za opisivanje simptoma slabog mišljenja i pamćenja. Ona pogađa više od 35 milijuna ljudi širom svijeta i obično se javlja kod starijih osoba.

Istraživanja pokazuju da oksidativni stres i upala u blizini mozga, kralježnice i živaca (poznatiji kao središnji živčani sustav) mogu povećati rizik od demencije.

Niska razina vitamina C povezana je s oslabljenom sposobnošću razmišljanja i pamćenja. Štoviše, nekoliko je studija pokazalo da osobe s demencijom imaju nižu razinu vitamina C u krvi.

Nadalje, pokazalo se da visoki unos vitamina C iz namirnica ili dodataka prehrani ima pozitivan učinak na razmišljanje i pamćenje s godinama. Dodaci vitamina C mogu pomoći protiv stanja poput demencije ako ne unosite dovoljno vitamina C prehranom. Međutim, potrebno je više studija temeljenih na ljudskom ponašanju kako bi se shvatio utjecaj dodataka vitamina C na zdravlje živčanog sustava.

Nepotvrđene tvrdnje o vitaminu C

Dok vitamin C ima mnoge znanstveno dokazane koristi, također ga prate mnoge neutemeljene tvrdnje koje potkrepljuju slabi ili nikakvi dokazi.

  • Sprječava prehladu – može skratiti trajanje simptoma, ali nema dokaza da sprječava infekciju.
  • Smanjuje rizik od raka – trenutni dokazi nisu dovoljno snažni za ovu tvrdnju.
  • Štiti od očnih bolesti – učinci suplementacije nisu jednoznačno potvrđeni.
  • Može liječiti trovanje olovom – za sada bez čvrstih dokaza.

Kako najbolje iskoristiti prednosti vitamina C

Vitamin C je neophodan za održavanje optimalnog zdravlja i vitalnosti. Unosom dovoljne količine vitamina C kroz prehranu ili dodatke prehrani možete poduprijeti svoje zdravlje na više razina.

Za praktično nadopunjavanje dnevnih potreba, odličan izbor su provjereni dodaci prehrani kao što su:

Redovito birajte kvalitetne dodatke prehrani i podržite svoj organizam na prirodan način!


Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i ne zamjenjuje savjet liječnika. Za individualne preporuke uvijek se obratite svom liječniku ili ljekarniku.