Vrsta: Nigella sativa , Porodica: Ranunculaceae
Zemlja porijekla sjemenki: Etiopija / Maroko
Sastav: 100 % hladno prešano ulje crnog kima
Dobivanje: hladnim prešanjem sjemenki crnog kima
Namjena: visoko kvalitetno food grade ulje, za oralnu i dermalnu upotrebu, dodatak prehrani
Hladno prešana bezglutenska linija biljnih ulja GRANA optimalno su rješenje za oralnu i dermalnu primjenu, a našom tehnologijom proizvodnje hladnog tješnjenja čuvaju sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitine, flavonoide, arome i proteine. Upravo zahvaljujući tome, njihovo djelovanje nije ograničeno na pojedine organske sustave, već obuhvaća djelovanje na cjelokupni organizam!
Ljekovita svojstva crnog kima bila su poznata još u doba Drevnog Egipta, pa i ranije, no ona su znanstveno dokazana tek u novijoj povijesti, kada je i započela popularizacija ove iznimno ljekovite biljke. Drugi nazivi za crni kim su crni kumin, rimski korijander, čurekot ili čorokot.
Sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta karoten i mnoge druge vrijedne sastojke. Upravo zahvaljujući tome, crni kim doprinosi normalnoj funkciji organizma, a njegovo djelovanje nije ograničeno na pojedine organe, već ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava.
Od sjemenki se izrađuje se biljno ulje dragocjenih kvaliteta zbog čega je biljka doživjela značajan uspjeh. Koristi se uglavnom oralno i ugodnog je okusa.
Crni kim djeluje povoljno na široki spektar humanih organskih sustava. Zbog sadržaja eteričnih lja doprinosi normalnoj funkciji imuniteta što je osobito bitno kod ljudi koji pate od alergija, kroničnog umora, povišenog kolesterola i kod ostalih manjih poremećaja. Crni kim se preporučuje ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, već kao svakodnevna rutina zbog izrazito povoljnog sastava fitokemijskih supstanci.
Prehrambene aplikacije / prijedlog u receptima;
Crni kim ulje se može koristiti za pripremu hladnih salata, toplih juha i umaka.
Iako u kulinarstvu nije preporučljivo zbog niske dozacije, može se koristiti do 1 žičice dnevno na hladnim salatama i u smoothijima, koristiti hladno – ne zagrijavati.
Crni kim se primjenjuje tradicionalno kod:
-astme i raznih drugih alergija
-autoimunih oboljenja
-kroničnog umora
-nesanice i depresije
-slabe cirkulacije
-dermatitis, akne, kožne infekcije
-bronhitisa i kašlja, upale pluća, upale sinusa
-bolova u zglobovima i mišićima
-PMS-a
Upotreba:
Dodatak prehrani: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju s liječnikom.Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Ulje crnog kima vrlo rijetko izaziva alergije za većinu ljudi. Zbog specifičnog načina prerade i visokokvalitetnog sastava nije preporučljivo za prženje i pečenje!
Preporučene doze:
Odrasle osobe: dva-tri puta dnevno po 1 žlica.
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Uvjeti čuvanja: čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Energetsko / nutritivna vrijednost na 100 g proizvoda:
Energija 3760 kJ / 900 kcal
Masti 100 g
od kojih zasićene masne kiseline 10 g
od kojih jednostruke nezasićene masne kiseline 14 g
od kojih višestruko nezasićene masne kiseline 76 g
Sol 0 g