Prepoznajte kolike i saznajte kako ih olakšati svojoj bebi

Prepoznajte kolike i saznajte kako ih olakšati svojoj bebi

22.03.2023

Sva novorođenčad plače, no kada inače zdravo dijete naglo i bez ikakvog povoda počne plakati po nekoliko sati dnevno to bi moglo ukazati kako ima kolike (grčeve u trbuhu).

Kolike najčešće započinju već u prvom mjesecu života, a oko šestog tjedna simptomi su najintenzivniji.

Kolike nisu simptom bolesti i ne ugrožavaju zdravlje djeteta, no uzrok su velikog stresa za roditelje i dijete. Ali ako želite utjehu relativno su kratkotrajne.

U roku od nekoliko tjedana ili mjeseci one će završiti, a vi ćete biti ponosni što ste prebrodili jedan od većih izazova roditeljstva.

Što uzrokuje kolike?

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje kolike. Dugo vremena se pretpostavljalo da do kolika dolazi zbog intolerancije na kravlje mlijeko, ali i dojena djeca ih mogu dobiti.

U tom slučaju kolike bi se mogle ublažiti promjenama u majčinoj prehrani, na primjer smanjenjem ili potpunim izbacivanjem kofeina, mliječnih i pšeničnih proizvoda, soje i jaja.

Druge teorije sugeriraju da kolike nastaju zbog prebrzog kretanja hrane kroz probavni sustav bebe ili zbog nepotpuno probavljene hrane.

Još jedan mogući razlog su plinovi, jer se kod beba s kolikama oni često javljaju. No nije sigurno jesu li plinovi uzrok kolika ili su oni rezultat gutanja previše zraka tijekom plakanja.

Kako prepoznati grčeve kod beba?

U prosjeku novorođenčad plače oko jedan do dva sata kroz dan u različitim i kratkim vremenskim intervalima. Taj plač najčešće nastaje jer su djeca gladna, umorna ili im je hladno.

Pa kako onda prepoznati kolike?

Prema definiciji, kolike su obrazac ponašanja djeteta s momentima neutješnog plača koji traju više od tri sata na dan, ponavljaju se kroz barem tri dana u tjednu, a prestaju u dobi oko tri mjeseca.

U inače zdravih beba znakovi i simptomi kolika su:

 • Predvidljive epizode plača. Dijete koje ima kolike često plače u otprilike isto vrijeme, obično u poslijepodnevnim ili kasnovečernjim satima. Epizode plakanja mogu trajati od nekoliko minuta pa sve do tri sata ili više. Kada je epizoda plakanja pri kraju djeca često ispuštaju plinove ili dobe stolicu.
 • Intenzivan i neutješan plač. Dijete intenzivno plače, obično vriskavim glasom i zvuči kao da je u nevolji. Uz plač, dijete se često zacrveni u licu i vrlo ga je teško, a ponekad nemoguće, smiriti.
 • Plač koji se pojavljuje bez ikakvog povoda. Normalno je da bebe ponekad plaču. No, plač obično znači da je bebi nešto potrebno, kao što je hrana ili čista pelena. Ako dijete počinje naglo plakati bez jasnog povoda to je mogući znak da ima kolike.
 • Promjene u položaju tijela. Uz plač dijete često privlači i ispruža nogice, ima stisnute šake, napete trbušne mišiće i izvija tijelo u obliku luka.

Takvi napadi mogu trajati satima, a prestaju kada je dijete već previše iscrpljeno, znojno i izmučeno.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Nažalost, ne postoji jedna magična formula koja bi pomogla svakog bebi. Jednostavno morate otkriti što bebi najviše odgovara, a možete pokušati sljedeće:

1) Bebu hranite u što uspravnijem položaju

Tijekom hranjenja posjednite bebu jer će tako imati manje gutljaje pa će gutati i manje zraka. Napravite česte stanke kako bi se dijete moglo podrignuti, a obroci neka budu manji i češći.

2) Promijenite bebin položaj za podrigivanje

Umjesto da je dijete u uspravnom položaju, probajte ga polegnuti na svoju podlakticu. Podupirite joj glavicu, dok su joj noge sa svake strane vašeg lakta.

3) Smirite bolove u trbuhu tako da bebu stisnete uz sebe

Nekoj djeci maženje pomaže. Druga se smire kada ih se samo drži čvrsto i ušuška u dekicu jer ih dekica podsjeća na boravak u maternici. Ako bi vas slučajno već boljele ruke od dugog čuvanja, polegnite dijete u ljuljalicu.

4) Ako dojite razmislite o svojoj promjeni prehrane

Majčino mlijeko najvjerojatnije ne igra nikakvu ulogu u razvijanju kolika. Međutim u obitelji koja ima široku povijest alergija, uklanjanje potencijalnih alergena iz prehrane moglo bi otkriti da je vaše dijete zapravo alergično na neku namirnicu. Ako dojite, liječnik će prvo predložiti da uklonite hranu koja najvjerojatnije izaziva alergije, kao što su mliječni proizvodi, kikiriki, orašasti plodovi, pšenica, soja i riba. U roku od dva tjedna bi se simptomi trebali ublažiti ako je uzrok alergija na neku namirnicu.

5) Neka beba bude u pokretu

Većina beba voli kretanje i umiruje ih vibracija ili vožnja u kolicima ili automobilu. Isto tako dijete možete u naručju nježno njihati ili poleći na svoja koljena s trbuščićem prema dolje i lagano njihati koljenima.

6) Bijeli šum za smirivanje plača kod beba

Neke bebe manje plaču kad čuju neki stalni pozadinski zvuk (tzv. bijeli šum), na primjer zvuk perilice rublja, zvuk usisavača, sušila za kosu i tako dalje. Slobodno probajte i s pjevanjem uspavanke.

7) Bočice za bebe protiv grčeva

Postoji niz bočica i dudica koje možete odabrati. Neke bočice imaju ventile koji uklanjaju mjehuriće zraka i tako smanjuju podrigivanje kod beba. Možete naći i bočice u obliku vrećica koje sprečavaju bebu da guta previše zraka.

8) Dudica za bebe

Za mnoge bebe je sisanje umirujuće. Čak i ako dojite, u redu je bebi dati dudicu.

9) Masaža za bebu

Okupajte bebu u toploj kupki ili je masirajte po trbuščiću. Milujte joj ruke, prstiće, noge, vrat i čelo i to najbolje između obroka.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Kod samo pet posto djece koje imaju epizode neutješnog plača otkrije se neka ozbiljnija bolest.

Ovo su neki od simptoma koji ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme kada je potrebna liječnička pomoć:

 • Dijete ima slab, visok i kontinuirani plač
 • Tijelo djeteta je labavo, beživotno
 • Dijete povraća zelenu tekućinu
 • Dijete ima krvavu stolicu
 • Dijete ima temperaturu veću od 38°C
 • Djetetovo lice je previše blijedo
 • Dijete ima problema s disanjem (brzo disanje ili proizvodi čudne zvukove)

Imajte na umu kako ponekad nećete moći smiriti bebu. Ono što je pomagalo jedan dan, ne znači da će i drugi. Briga za dijete koja pati od kolika može biti frustrirajuća pa se također pobrinite i za sebe.

Ako vam živci popuste, zapamtite da nitko nije kriv za kolike - ni vi, ni vaše dijete. Pokušajte se opustiti i ne zaboravite da će s vremenom vaša beba prerasti tu fazu. Ako vam je potreban predah, uzmite ga.

Prijatelji i rodbina će rado pričuvati dijete kada je to potrebno.

Samo smireno i polako. Ako prebrodite ovu fazu, prebrodili ste jedan od najvećih izazova roditeljstva.

POSTAVITE NAM PITANJE

BIOGAIA PROBIOTIK KAPI

Biogaia su probiotičke kapi namijenjene djeci u dobi od rođenja nadalje i štite probavni trakt od "loših" bakterija. Kapi se mogu dati na žličicu ili dodati u tekućinu prikladnu za piće. 

LACTOCARE BABY KAPI

Kapi s kulturama mikroorganizama i viraminom D3. Vitamin D3 utječe na normalno djelovanje imunološkog sustava te na normalan razvoj zubi i kostiju