Loša cirkulacija: simptomi i prevencija

Loša cirkulacija: simptomi i prevencija

20.03.2023

Često imate hladne prste na rukama, a stopala su vam ledena bez obzira koliko čarapa imali?

A da ne spominjemo da ste u dugim rukavima kada je vani +30 stupnjeva.

Jednostavno, imate slabu cirkulaciju i to je to.

Da… većina nas će pod pojmom loše cirkulacije pomisliti na ove neugodne simptome koji sami po sebi nisu toliko strašni jer se možete naučiti živjeti s njima.

No slaba cirkulacija je ozbiljniji problem nego što trenutno mislite.

Slaba cirkulacija povezana je s ozbiljnijim bolestima

Naš krvožilni sustav odgovoran je za protok krvi, kisika i hranjivih tvari u organizmu. Kada je u određenom dijelu tijela protok krvi smanjen, u ekstremitetima kao što su ruke i noge mogu se pojaviti simptomi slabe cirkulacije.

No, slaba cirkulacija ne dolazi sama od sebe. Ona je rezultat drugih, ponekad ozbiljnijih, zdravstvenih problema stoga je važno liječiti i čimbenike koji dovode do slabe cirkulacije, a ne samo njezine simptome.

Danas se zna da mnogi čimbenici pogoduju nastanku bolesti srca i krvnih žila. Na neke od njih ne možemo utjecati, kao što su naslijeđe, dob i spol, dok na druge možemo utjecati liječenjem ili smanjenjem štetnih navika.

Neki čimbenici koji pogoduju slaboj cirkulaciji i bolesti srca su pušenje, povišena masnoća u krvi, povišeni krvni tlak, dijabetes, prekomjerna tjelesna težina, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i stres.

Simptomi slabe cirkulacije

Pogledajte nekoliko znakova upozorenja koji upućuju na slabu cirkulaciju. Ako se većina njih odnosi na vas, onda znate da je pravo vrijeme za odlazak do liječnika.

Vidljivi znakovi slabe cirkulacije:

 • Čirevi na nogama. Bolni i upaljeni dijelovi kože sličnih osipu koji nikako da otiđe. Najčešće se pojavljuju na nogama.
 • Oticanje. Ako bubrezi nemaju dovoljno krvi, moguće je da se u rukama i nogama nakuplja tekućina, pa one nateknu.
 • Promjena boje kože. Zbog nedovoljne količine kisika primijetit ćete blagu promjenu boje na koži, poznatu kao cijanoza. Pojavit će se modrice i mrlje koje će izgledati plavije nego uobičajeno.
 • Proširene vene. Osjećate bol i neugodan svrbež u nogama nakon dugog sjedenja ili stajanja. Nakon nekog vremena pojavljuju se ispupčene i plavkaste žile u blizini stopala i gležnjeva, tj. proširene vene.
 • Gubitak kose i slabi nokti. Jedan od najboljih znakova slabe cirkulacije je suha kosa i oslabljeni nokti.
 • Hladne ruke i noge. Cirkulacija održava tjelesnu temperaturu. Ako je slaba, često osjetimo hladnoću, pogotovo u rukama i nogama.

Zdravstveni problemi:

 • Probavni problemi. Zbog oslabljene cirkulacije, ostali procesi u tijelu moraju biti usporeni. Tako se usporava i probava pa često dolazi do zatvora.
 • Oslabljeni imunološki sustav. Sposobnost tijela da se bori protiv virusa i bakterija može biti poprilično pogođena zbog slabe cirkulacije. Lakše ćete se razboljeti, a ranama i modricama će trebati dulje vremena da zacijele.
 • Iscrpljenost. Slaba cirkulacija ograničava protok kisika i hranjivih tvari u mišiće što dovodi do osjećaja umora, nedostatka daha i bolovima u mišićima.
 • Bol u prsima. Na momente osjećate pritisak u prsima što je znak da srce ne dobiva dovoljnu količinu krvi.
 • Visok krvni tlak. Slaba cirkulacija i visok krvni tlak najčešće se javljaju kod starije populacije. Zbog suženih žila i nakupljenog kolesterola krv vrši veliku silu na krvne žile što povisuje krvni tlak, a žile gube elastičnost.
 • Nedostatak apetita. Kad dobije adekvatnu količinu krvi, jetra šalje signal za osjećaj gladi u mozak. Postupno imate potrebu jesti manje obroke na dan što dovodi do gubitka težine.

Kako poboljšati cirkulaciju?

1. Ne paničarite!

Ono što zapravo mislimo je da se trebate opustiti.

Stres uvelike utječe na rad i zdravlje srca i vrlo lako može izbaciti krvotok iz ravnoteže. Uzmite vremena za sebe i opustite se.

Okupajte se u toploj kupki, meditirajte ili samo sjednite u zamračenu sobu i duboko dišite. Okružite se stvarima koje vam daju osjećaj ugode kao što su biljke, slike, opuštajuća glazba ili eterična ulja…

2. Dignite se i pokrenite

Ako živite sjedilačkim načinom života, vrijeme je da se pokrenete. Dnevno je dovoljno i do 30 minuta laganog hoda ili vožnje biciklom kako bi ubrzali cirkulaciju.

Radite jednostavne vježbe kao što je okretanje ruku poput vjetrenjače.

3. Toplo-hladni tretman

Toplo-hladni tuš je dobar i lak način za poboljšanje cirkulacije, a možete ga primjenjivati svaki dan.

Tuširanjem u toploj vodi, krv juri do kože i hrani je kisikom, a tuširanjem u hladnijoj vodi, krv juri do unutarnjih organa koje također hrani kisikom. Vi ćete malo drhtati, no proces koji se događa je čudesan.

Krv neprestano kola kroz krvožilni sustav, a istovremeno obogaćuje unutarnje organe i kožu kisikom.
Preporučujemo da ne započnete odmah s prevelikim razlikama u temperaturi vode jer će u protivnom to biti preveliki šok za vaš organizam. Ovaj tretman kroz neko vrijeme može dramatično poboljšati cirkulaciju.

4. Promijenite prehranu

 • Vaša prehrana trebala bi biti bogata vlaknima, a siromašna mastima. Jedite cjelovite žitarice te svježe voće i povrće.
 • Ako je nužno, upotpunite svoju prehranu dodatnim količinama vitamina C, E i magnezija koji proširuju žile i pospješuju protok krvi
 • Jedite više ribe. Riba povećava razinu dobrog kolesterola (HDL) koji pročišćuje krvne žile od masnih naslaga.
 • Pokušajte jesti ananas. Naime, enzim bromelin koji se nalazi u ananasu pospješuje protok krvi

5. Smanjite unos stimulansa

Naša najbolja preporuka - smanjite unos stimulansa u svim oblicima (kava, čaj, energetski napitci, cigarete, itd.)

Stimulansi imaju izravan utjecaj na slabiju cirkulaciju koja je rani znak upozorenja da ste na putu prema većim i ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

6. Mjerite krvni tlak

Kao što smo prije rekli, slaba cirkulacija može biti uzrok suženih krvnih žila. Ako su žile uske, krv stvara veći pritisak na stjenke krvnih žila te ih tako oštećuje i povisuje krvni tlak.

Za prve simptome visokog krvnog tlaka treba proći mnogo vremena. Često se pojave prekasno kada je zbog visokog tlaka nastalo niz drugih ozbiljnijih zdravstvenih bolesti.

Iz tog je razloga važno redovito mjeriti krvni tlak. I kod kuće!

Ako kod kuće nemate tlakomjer, preporučujemo da nabavite Microlife tlakomjere. Jednostavni su za uporabu i lako mogu otkriti aritmiju pulsa te tako spriječiti i moždani udar.

Poboljšajte cirkulaciju Izmjerite krvni tlak i kod kuće

SOLGAR MAGNEZIJ CITRAT

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, koji pridonosi održavanju normalnih kostiju i zubi te normalnoj funkciji mišića. 


MICROLIFE TLAKOMJER DIG A6 AFIB

Microlife tlakomjer pouzdan je medicinski uređaj za mjerenje krvnog tlaka. Ova vrsta uređaja može otkriti atrijske fibrilacije za prevenciju moždanog udara.