Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB): simptomi, uzroci i liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB): simptomi, uzroci i liječenje

20.03.2023

Infekcije dišnih puteva zasigurno su najčešće bolesti i jedan od vodećih razloga odlaska k liječniku.

U infekcije dišnih puteva svakako možemo ubrojiti razne bakterijske infekcije, običnu prehladu i gripu, no ipak koliko god one bile sasvim normalna stvar u zimskim mjesecima, neke respiratorne bolesti i nisu toliko bezazlene. I sada dolazimo do zloglasnog KOPB-a. Jeste li ikada čuli za ovu bolest? To je kratica za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest i opasna je toliko koliko joj i sam naziv loše zvuči.

Što je to KOPB?

Kronična opstruktivna plućna bolest zapravo je plućno oštećenje nalik astmi u kojoj je normalni protok zraka smanjen zbog suženih dišnih puteva (opstrukcije dišnih puteva, tj. bronha). Zbog toga oboljeli otežano dišu, često im nestaje daha, a ponekad se javlja i piskutanje tijekom disanja.

Iako bi na prvi pogled pomislili da je lako prepoznati i liječiti ovu bolest, realnost je potpuno drugačija. Naime, KOPB je jedna od najrjeđe prepoznatih i dijagnosticiranih bolesti u svijetu. Jedan od razloga je taj što je ovo stanje dugo vremena bilo poznato pod nazivima kronični bronhitis ili emfizem, a u prilog ne ide ni činjenica što se simptomi razvijaju sporo zbog čega im se često ne pridodaje pretjerana važnost.

Isto tako, bolest se najčešće pojavljuje u starijoj dobi kada se ljudi već pripremaju na slabije zdravstveno stanje, dok pušači često misle da je kašalj normalna pojava uz pušenje cigareta.

To su sve razlozi zašto je KOPB jedna od bolesti čija pojavnost raste najbrže u posljednje vrijeme i što je na četvrtom mjestu smrtnosti (nalazi se iza srčanog udara, zloćudnih bolesti i moždanog udara).

Što je uzrok KOPB-a?

Glavni uzrok nastanka kronične opstruktivne plućne bolesti je pušenje zbog kojeg nastaje:

 • kronični bronhitis: dugotrajna upala dišnih putova popraćena dugoročnim kašljem, hripanjem i iskašljavanjem sluzi i
 • emfizem: bolest koja uništava plućne alveole i bronhiole u plućima. Pluća gube elastičnost i izgledaju kao istrošena gumena traka.

Naposljetku se iz kroničnog bronhitisa i emfizema razvija i KOPB.

Da ne bi mislili da pretjerujemo, statistike govore kako je 90 posto bolesnika pušilo i po dvije kutije cigareta dnevno, a sam prestanak pušenja može usporiti slabljenje pluća.

Neki od ostalih čimbenika su:

 • neliječena ili neodgovarajuće liječena astma
 • naslijeđe
 • pasivno pušenje
 • izloženost zagađenom zraku
 • respiratorne infekcije u djetinjstvu

Znate li prepoznati simptome KOPB-a? Prvi simptom je kašalj!

Prema statistikama, potrebno je oko dvadeset godina pušenja kutije cigareta dnevno do pojave prvih simptoma. U početku bolesti javlja se povremeni kašalj na koji se često ne obraća pozornost sve do kada kašalj ne postane svakodnevan, tj. kroničan.

Kašalj se u nekim slučajevima može pojavljivati samo ujutro popraćen iskašljavanjem, tj. izbacivanjem sluzi koja može biti prozirne,bijele ili žuto-bijele boje. U nekim slučajevima kašalj može biti toliko izražen da izazove i povraćanje.

Poslije kašlja slijedi otežano disanje i piskanje u prsima

Sljedeći simptom KOPB-a je otežano disanje (zaduha) i piskanje u prsima. U početku bolesti, zaduha se javlja samo kod fizičkih aktivnosti (npr. kod pješačenja uz brijeg), no kako bolest napreduje, zaduha se može pojaviti i kod stanja mirovanja.

Isto tako, kod KOPB-a dolazi do suženja dišnih puteva zbog čega dolazi do otežanog disanja popraćenog piskutavim zvukovima, tj. “zviždanjem”. Kod oboljelih od KOPB-a, glavni krivac za zviždanje je sluz koja sužava dišne puteve, no zviždanje se može javiti i u nekim drugim plućnim bolestima.

Ostali simptomi KOPB-a

Budući da kod kroničnih oboljenja imunitet znatno pada, posljedično se povećava rizik od razvoja dišnih infekcija poput prehlade i gripe.

U kasnijim stadijima KOPB-a može doći i do gubitka tjelesne težine jer oboljeli trebaju uložiti dodatni napor za sam proces disanja što uzrokuje i veću potrošnju energije. Isto tako, kod KOPB-a se zbog stalnog umora i nedostatka zraka često gubi tek pa je i to jedan od razloga koji mogu pogodovati gubitku tjelesne težine.

Jedan od češćih popratnih simptoma su i jutarnje glavobolje uzrokovane povećanom koncentracijom ugljičnog dioksida u krvi, a kako bolest napreduje dolazi do iscrpljivanja srca zbog čega se javljaju i otekline nogu.

Dijagnosticiranje KOPB-a

Od velike je važnosti na vrijeme prepoznati ovu bolest kako bi se što prije započelo adekvatno liječenje. Ako se prepoznajete u nekoliko od spomenutih simptoma, vrijeme je da se obratite liječniku. Možda ćete biti hipohondrij, a možda ćete donijeti najpametniju odluku u svom životu.

Jednostavna pretraga koju liječnik može učiniti je spirometrija kojom se procjenjuje funkcija pluća, a sama pretraga je nezahtjevna i bezbolna.

Život s KOPB-om

Igranje s djecom, šetnja prirodom, pa čak i penjanje stepenicama, jednostavne su stvari koje mogu postati komplicirane ako imate KOPB.

Prva stvar koje bi se trebali odreći su cigarete i sjedilački način života. Redovitom fizičkom aktivnošću laganog intenziteta možete ojačati mišiće i popraviti raspoloženje, a hranom bogatom vitaminima, proteinima, mastima i kalorijama može vratiti izgubljene kilograme.

Isto tako, liječnik će vam dati posebne vježbe za disanje koje mogu poboljšati rad pluća, a u svakom slučaju kod kuće je pametno imati inhalator. To je uređaj koji pretvara lijek iz tekućeg stanja u kapljice aerosoli koje se kroz masku ili usni nastavak mogu lakše udahnuti.

Philips inhalatori za respiratorne infekcije

U svojoj ponudi imamo Philips inhalatore koji se mogu koristiti za cijeli niz respiratornih tegoba kao što su:

 • astma,
 • KOPB,
 • bronhitis,
 • prehlada,
 • sinusitis,
 • alergijski rinitis,
 • kronična prehlada.

Jedna od najvećih prednosti inhalacije je svakako činjenica da lijek ulazi direktno u respiratorni trakt omogućujući da visoka koncentracija lijeka dođe do ciljanog područja koje je potrebno liječiti.

Philips inhalator

Na tržištu postoje razne vrste inhalatora, a izbor ovisi isključivo o vašim potrebama:

 • Veličina čestica: O veličini raspršenih čestica ovisi koji će dio respiratornog trakta biti tretiran. Veće će zahvatiti gornje dišne puteve dok će manje doprijeti do donjih dišnih puteva.
 • Stopa raspršivanja čestica: Inhalator s visokom stopom raspršivanja pogodan je za one koji pate od ozbiljnijih stanja poput KOPB-a i astme, a za djecu i bebe preporučuje se tiši inhalator koji nježnije raspršuje čestice.
 • Učestalost tretmana: Ako su vam potrebni česti tretmani, mogli bi razmisliti o većem i robusnijem uređaju, a u slučaju da su vam potrebni tretmani u različito doba dana mogli bi koristiti manji, prijenosni model. Ako ste uvijek u pokretu, tada je najbolji izbor potpuno prijenosan model.

Uz inhalatore, potrebno je ojačati i imunitet jer kronične bolesti slabe organizam pa oboljeli od KOPB-a često obolijevaju i od prehlada i gripa koje traju duže nego li kod prosječnog čovjeka. Zato preporučujemo da se naoružate Solgarovim novim formuliranim proizvodom - Solgar Beta Glukanom Imuno Complexom. Solgar sadrži sve sastojke koji prema istraživanjima pospješuju normalnu funkciju imunološkog sustava, a svakako se preporučuje uzimati ga zimi i u stresnim razdobljima

Od 6.11. do 19.11. svi Philips inhalatori su sniženi za 25% te Solgar Beta glukan imuno complex za 20%!

Pogledajte ponudu inhalatora

PHILIPS INHALATOR INNOSPIRE ELEGANCE

Philips inhalator brz je i učinkovit u respiratornoj terapiji za djecu i odrasle. Kapacitet rasprišavača je 8 ml, a garancija traje 4 godine. 

PHILIPS INHALATOR SAMI

Istovremeno se mogu inhalirati kompatibilne kombinacije lijekova. Inhalator Sami je osobito prikladan za dojenčad, malu djecu te osobe starije životne dobi.

SOLGAR BETA GLUKAN+ IMUNO COMPLEX

Solgar Beta glukan - Imuno kompleks je novo formulirani proizvod Solgara u kategoriji proizvoda za imunitet, koji sadrži sastojke koji prema istraživanjima pospješuju normalnu funkciju imunološkog sustava.