KOPB: što je i kako ublažiti simptome

KOPB: što je i kako ublažiti simptome

20.03.2023

Kronična opstrukcijska bolest pluća (KOPB) je termin koji obuhvaća sve bolesti ili poremećaje koji oduzimaju dah, a to su kronični bronhitis i emfizem povezan s otežanim prolaskom zraka.

No, najčešće se ipak radi o kroničnom bronhitisu koji je odgovaran za 85% slučajeva KOPB-a.

Najveća opasnost koja se krije iza ove bolesti je njezina progresivnost, što znači da ako se ne prepozna na vrijeme i adekvatno se liječi, dolazi do pogoršanja rada dišnog sustava i razvoja brojnih zdravstvenih komplikacija.

Simptomi KOPB-a

Simptomi KOPB-a često ostanu nezamijećeni sve do kad ne dođe do značajnog oštećenja pluća koje se obično s vremenom samo pogoršava.

Ako se po prvi puta susrećete s riječi KOPB ili niste sigurni patite li od njega, evo glavnih simptoma koji ukazuju na ovu bolest:

 • pomankanje daha tijekom svakodnevnih aktivnosti
 • kronični kašalj
 • teško disanje
 • stezanje u prsima
 • česte respiratorne infekcije
 • hripanje
 • plave usnice
 • umor i nedostatak energije
 • prva stvar koju učinite ujutro je pročišćavanje grla zbog viška sluzi u plućima
 • iznenadni gubitak težine

Kroničan kašalj je najčešće prvi simptom bolesti. U početku se uglavnom javlja u jutarnjim satima, a s vremenom se javlja tijekom cijelog dana popraćen iskašljavanjem. No, kašalj se često zanemaruje jer ljudi misle kako se na taj način pluća prirodno čiste.

Ako imate jedan ili više simptoma na redovnoj bazi, svakako potražite savjet liječnika jer je rano otkrivanje KOPB-a ključ za uspješno liječenje.

Nažalost, trenutno ne postoji lijek za KOPB, a broj oboljelih sve više raste. Međutim, postoje mnogi načini kako se može usporiti njegov razvoj i uspješno ga kontrolirati.

1. Izbjegnite dim cigarete na bilo koji način

Najbitniji (ali mnogima i najteži) korak je prestanak pušenja.

Kad govorimo o prestanku pušenja, mislimo i na elektroničku cigaretu. Zapravo, trebali biste izbjegavati dim bilo koje vrste. Ako niste pušač, pokušajte izbjegavati pušačke prostore jer i pasivno pušenje može ostaviti negativne posljedice na vaša pluća.

2. Budite aktivni

Fizička aktivnost druga je najvažnija stvar koju možete učiniti kako bi smanjili simptome KOPB-a. Možda se na prvu ne čini logično kako bi oni koji imaju probleme s disanjem trebali vježbati, no redovita tjelovježba zapravo može ojačati dišne mišiće, poboljšati disanje te ukupnu snagu i izdržljivost.

Bilo koja aktivnost, pa i šetanje ili odlazak u trgovinu mogu biti od velike pomoći.

3. Slijedite zdravu prehranu

Zdrava prehrana može poboljšati simptome KOPB-a. Vaša prehrana bi se svakako trebala sastojati od svježeg povrća i voća kako bi organizmu osigurali obilje vitamina, minerala i vlakana, a agrumi su posebno korisni jer sadrže kvercetin.

Isto tako, morski plodovi, ribe i chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protuupalno na upalu dišnog sustava.

Ako patite od KOPB-a svakako želite izbjeći pasterizirane mliječne proizvode jer oni mogu začepiti dišne puteve. Isto tako, klonite se konzervirane i smrznute hrane te šećera jer konzervansi i umjetna bojila mogu pogoršati napadaje astme.

4. Biljke i dodaci hrani

Nekoliko biljaka i dodataka prehrani se godinama koriste za ublažavanje simptoma sličnih KOPB-u.

Neke od tih biljaka su začini kao što su majčina dušica i timijan, a drugi se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini kao što su ginseng, kurkuma i crvena (plamena) kadulja.

Dodatak prehrani melatonin također može pružiti olakšanje.

5. Izbjegnite stres

Stres može pogoršati simptome KOPB-a kao što su otežano i plitko disanje, tako da je važno kontrolirati razinu stresa.

Naravno, ne možete izbjeći sav stres, ali možete ga smanjiti određenim tehnikama i aktivnostima koje će vas smiriti i opustiti. Pokušajte s tehnikama disanja, meditacijom i jogom, a ako ste jedan od onih koje ove aktivnosti više živciraju nego opuštaju, pokušajte se opustiti tako da popodne malo odspavate, slušate umirujuću glazbu ili čitate knjigu.

6. Kontrolirajte disanje

Određeni položaji disanja i tehnike opuštanja mogu vam pomoći u učinkovitijem disanju, a prema Američkom udruženju za dišne bolesti, tehnike disanja kao što su “napući usne” ili disanje iz dijafragme pozitivno djeluju na dišni sustav.

Ove tehnike povećavaju razinu kisika u krvi, ubrzavaju cirkulaciju krvi te uklanjaju depresiju, tjeskobu i napetost.

Pa kako primijeniti ove tehnike disanja?

Disanje "Napući usne"

 1. Polako udišite kroz nos dvije sekunde.
 2. Napučite usnice kao da svirate flautu ili gasite svijeću i polako izdahnite.
 3. Ponovite ove korake 3 puta.


Disanje iz dijafragme

 1. Lezite na leđa na ravnu površinu i savijte koljena.
 2. Jednu ruku stavite na gornji dio prsnog koša, a drugu na trbuh ispod rebara.
 3. Polako udahnite kroz nos i brojite do 5.
 4. Ruka na prsima trebala bi biti nepomična, a ona na trbuhu bi se trebala podignuti.
 5. Zadržite dah brojeći do 5
 6. Polako izdahnite kroz usta, opet brojeći do 5.
 7. Ponavljajte ovu vježbu 5 do 10 minuta (možete je raditi i sjedeći na stolici savijenih koljena)


7. Savjesno uzimajte prepisane lijekove

Vaš će vam liječnik prepisati lijekove koje bi trebali uzimati, no vaši postupci kod kuće mogu osigurati da prepisani tretman bude što bolje učinkovit.

Prije nego što otiđete iz liječničke ordinacije, budite sigurni da ste shvatili sve upute koje vam je liječnik objasnio.

Ako vam određeni lijek stvara zdravstvenih problema, odmah o tome obavijestite liječnika i nikada nemojte prestati na svoju ruku uzimati prepisane lijekove.

Ako koristite inhalatore za lakše disanje, budite sigurni da su uvijek puni. Među kvalitetnijima su zasigurno Philips inhalatori.

U našem web shopu možete pronaći Philips inhalator Innospire kroz kojeg možete inhalirati fiziološke i hipertonične otopine te lijekove koje vam je propisao liječnik.

A imate li kod kuće maleno dijete, preporučujemo vam Philips inhalator Sami koji svojim pristupačnim izgledom olakšava samu terapiju inhalacije kod djece.

I na kraju zapamtite da je KOP više nego bolest pluća. Iz KOPB-a se mogu razviti kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i depresija. Sumnjate li da imate jedan od mogućih simptoma KOPB-a odmah posjetite liječnika.

Olakšajte disanje uz Phillips inhalatore

PHILIPS INHALATOR SAMI

Dizajn Philips inhalatora Sami prilagođen je mališanima za lakšu terapiju. Također ima posebno dizajniranu masku koja smanjuje mogućnost ulaska aerosola u oči. 

PHILIPS INHALATOR INNOSPIRE ELEGANCE

Philips inhalator Innospire Elegance namijenjen je za brzu i učinkovitu terapiju djece i odraslih.
Može se upotrebljavati kod astme, alergijskog rinitisa i kod drugih poteškoća s disanjem.