Kako prepoznati simptome proljetne alergije?

Kako prepoznati simptome proljetne alergije?

27.03.2023

Priroda se budi, a vi se osjećate grozno?

Ništa čudno, proljetne alergije sve su češće. Općenito, svaki četvrti Hrvat pati od neke vrste alergija.

Ona je bolest modernog doba, a sam naziv za nju skovan je prije nešto manje od 100 godina, davne 1920.

Uzročnici proljetne alergije i simptomi

Najčešći uzročnik proljetne alergije je pelud, danas od nje pati više od 30 posto svjetskog stanovništva.

Radi se alergiji na peludna zrnca. Iako se osoba ne kreće blizu biljki ili drveća u cvatu, zrnca dolaze do nje.

Naime, mikroskopska peludna zrnca biljke proizvode kako bi se mogle razmnožavati, a zato i lepršaju zrakom na udaljenost od nekih 100 kilometara.

Zbog toga je u velikim gradovima koncentracija peludi najgušća u visini do 10 metara od tla i to u večernjim satima. Na rubovima grada i selima koncentracija peludi najizraženija je ujutro. Važno je također istaknuti da je u vrijeme kišnih razdoblja koncentracija peludi smanjena.

Simptomi - peludna hunjavica

U većini slučajeva se u rano proljeće ili kasnu jesen javlja alergijski rinitis ili tzv. peludna hunjavica koju prati:

  • kašljanje
  • kihanje
  • curenje nosa
  • svrbež, peckanje i suzenje očiju
  • začepljen nos (nazalni govor)
  • podočnjaci
  • oticanje jezika i nepca
  • umor

Ovi simptomi mogu se pobrkati i sa simptomima prehlade, no razlike su sljedeće:

  • Kod prehlade se javlja temperatura, a svrbi nos i koža
  • Kod prehlade nakon kihanja osoba osjeti olakšanje, dok je kod peludne hunjavice kihanje samo naporna pojava
  • Kod prehlade se javlja gusta sluz na početku, a kod peludne hunjavice ona je prozirna, vodenasta i prisutna svakodnevno
  • Ako vam se prehlada javlja uvijek u isto vrijeme već nekoliko godina, tada se radi o alergiji
  • Ako postoji alergija u obitelji, skloniji ste razvoju alergija

Kako liječiti proljetnu alergiju?

Alergija se ne može izliječiti, ali se mogu ublažiti njeni simptomi.

1. Osnažite imunitet

Slab imunitet - veća mogućnost alergije. Ojačajte svoj imunitet korištenjem prirodnih izvora vitamina poput propolisa, ehinaceje, ulja crnog kumina te jedite voće s većom količinom C vitamina. Naime, C vitamin poznat je kao antihistaminik, a ujedno i čisti organizam.

2. Pažljivo provodite vrijeme u prirodi

Preporučujemo da u vrijeme alergija, ukoliko želite vrijeme provoditi vani, na zraku, odete na područja iznad 10 metara visine - planine ili planinska podneblja gdje pelud toliko ne leti zrakom.

3. Promijenite klimu

Ako živite u gradu preporučuje se da ne izlazite iz kuće u večernjim satima kada je koncentracija peludi najgušća. Ako pak živite na selu, nemojte izlaziti iz kuće ujutro. Isto tako, ukoliko ne morate, nemojte izlaziti kada je vani vjetrovito.

4. Nabavite pročišćivač zraka

Pročišćivači zraka pomažu pri ublažavanju simptoma alergije putem različitih filtera koji uklanjaju alergene koji se nalaze u zraku.

Također, filtere osim u kuću možete ugraditi i u automobil kako bi mogli voziti bez kihanja. Uz to, izbjegavajte zagušljive prostore i prostore u kojima se puši.

5. Koristite lijekove

Ako ublažavanje simptoma ne djeluje prirodnim putem, postoje različiti lijekovi koji vam mogu pomoći. Postoje lijekovi koji ublažavaju simptome, tzv. antihistaminici i one koji sprječavaju alergijsku upalu - steroidi

Antihistaminici protiv alergija

Antihistaminici liječe blage oblike peludne hunjavice te su sigurni i pouzdani lijekovi za ublažavanje simptoma alergije i pritom ne utječu na astmu. Postoje antihistaminici za nos koji djeluju u roku od 15 minuta te sprečavaju curenje iz nosa i smanjuju kihanje.

Ako prvi oblik antihistaminika ne pomaže, postoji i drugi - kapi za oči koje brzo djeluju , smanjuju svrbež očiju i koriste se redovito ili kod iznenadnog napada simptoma.

Iskoristite priliku te uz pomoć naših proizvoda nemojte dopustiti alergiji da vas i ovog proljeća spriječi u izlascima i uživanju na svježem zraku.

AQUA MARIS 4 ALLERGY SPREJ

Ovaj sprej je 100% prirodan te je namijenjen za preventivnu uporabu kod djece i odraslih. Koristi se za ublažavanje simptoma peludne hunjavice te štiti nosnu sluznicu kod prevelike izloženosti peludi.

VIŠE

VIZOL S ALLERGY KAPI

Vizol kapi štite od štetnog djelovanja alergena i pomažu u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka a pogodan za osobe koje nose kontaktne leće i za djecu.

VIŠE