Inkontinecija: zbog čega se javlja često mokrenje i kako riješiti ovaj problem

Inkontinecija: zbog čega se javlja često mokrenje i kako riješiti ovaj problem

20.03.2023

Urinarna inkontinencija je kao trn u oku. Ako čitate ovaj članak, vjerojatno znate i sami da se nije lako nositi s njom.

Svakodnevno nošenje dnevnih uložaka, oprez kod svakog kihanja ili kašljanja, a da ne spominjemo kako ste češće na WC-u nego s prijateljima na kavi…

Za one koji ne znaju, urinarna inkontinencija je nekontrolirano bježanje mokraće koje najčešće pogađa žene (rjeđe muškarce) u starijoj životnoj dobi. No inkontinencija se može pojaviti i kod mlađih žena. Tako se u Hrvatskoj procjenjuje da od inkontinencije pati svaka četvrta žena u dobi između 35 do 45 godina od kojih je rijetko koja svjesna da pati od ovog problema.

Naime, većina žena uvjerena je kako je svakodnevno nošenje dnevnih uložaka, česti odlasci na wc noću i to što im” tu i tamo pobjegne” sasvim normalna stvar. Pa kako znati patite li od inkontinencije?

Pobjegne vam dok kašljete ili jedva stignete na wc?

Nekontrolirano bježanje mokraće je zapravo čest i vrlo neugodan problem. Jačina urinarne inkontinencije može biti u rasponu od povremenog bježanja mokraće kada kašljete ili kišete pa sve do tako nagle potrebe da jedva stignete na WC.

Općenito govoreći, žene prije 60-te godine ne bi se trebale ustajati noću radi mokrenja, a nakon šezdesete, ne više od dva puta. Naravno, to nije zacrtano pravilo.

Uzroci nastanka inkontinencije

Važno je znati da urinarna inkontinencija nije bolest. To je simptom koji može biti uzrokovan svakodnevnim navikama ili fizičkim problemima.

Uzroci inkontinencije mogu biti razni, a najčešći su:

  • infekcije mokraćnog trakta
  • povećani unos tekućine
  • alkohol i kofein - stimulansi mjehura
  • životna dob
  • ginekološke ili urološke bolesti
  • broj poroda
  • uzimanje lijekova
  • pretilost kod koje višak tjelesne masnoće smanjuje tonus mišića
  • težak fizički rad i nošenje teškog tereta
  • menopauza

Tipovi inkontinencije

Dva su glavna tipa inkontinencije.

  • Stresna inkontinencija. Bježanje mokraće javlja se tek kod jakog napora ili kod kašljanja i kihanja. Kod stresne inkontinencije istjecanje mokraće dolazi bez najave, tj. dogodi se iznenadno. Od nje, najčešće pate žene koje su više puta rodile.
  • Urgentna (hitna) inkontinencija. Ovdje nije riječ o bježanju mokraće već o iznenadnom i neodgodivom nagonu za mokrenjem. Može biti potaknut šumom vode, pranjem ruku, a može se pojaviti i u bilo kojem trenutku tijekom spavanja.

Osim stresne i urgentne inkontinencije postoje i rjeđi tipovi inkontinencije. Jedna od njih je prelijevajuća inkontinencija kod koje se događa nepotpuno pražnjenje mjehura.

Naime, mjehur je “lijen” i ponekad vam se čini kao da ga ne možete cijelog isprazniti. A kada odete na WC, ništa ne izlazi. Ova vrsta inkontinencije može se pojaviti kod osoba s oštećenim mjehurom, živaca, a kod muškaraca može biti zbog problema s prostatom.

Ako imate simptome više od navedenih vrsta, tada imate mješovitu inkontinenciju.

Još je bitno spomenuti i funkcionalnu inkontinenciju od koje boluju starije osobe koje zbog fizičkih nemogućnosti (npr. artritis) ne mogu na vrijeme doći do WV-a i otkopčati hlače.

Kako si na vrijeme pomoći kod učestalog mokrenja?

S obzirom da sve više žena, zajedno s muškarcima koji imaju problema s prostatom prolaze kroz probleme učestalog mokrenja, danas postoje mnoge opcije kojima se pokušava pomoći oboljelima kako bi izbjegli operaciju.

Tako postoje razne vježbe za jačanje mišića zdjelice, vanjska magnetska inervacija, elektrostimulacija, preparati sa hijaluronskom kiselinom, način prehrane i još mnogo toga.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako u svakodnevnom životu možete smanjiti konstantne odlaske na WC.

1. Trening mokraćnog mjehura

Kod čestog mokrenja, mjehur mora povećati svoj kapacitet zbog velike količine nakupljene mokraće. A budući da ga često praznimo, on gubi svoju elastičnost.

Da bi mjehur ponovno dobio svoju elastično treba provoditi trening kojem je cilj produljiti vrijeme između odlaska na WC.

Na primjer, ako idete mokriti svakih pola sata, pokušajte odgoditi taj nagon. Za početak, produljite vrijeme između odlaska na WC za barem 15 minuta. Kad osjetite jaki nagon za mokrenjem pokušajte ga odgoditi stojeći mirno ili sjedeći na stolcu uz stiskanje mišića zdjelice. Razmišljajte o nagonu kao o valu koji prolazi i nestaje.

S vremenom produljujte intervale između mokrenja sve do kad se mjehur ne nauči na novi ritam. Normalno je ići mokriti svakih 3-4 sata tijekom dana, a za starije žene je normalno da se bude jednom tijekom noći.

2. Kegelove vježbe

Mišići zdjelice vrlo su važni za funkciju spolnih organa i mokraćnog mjehura te ih je potrebno ojačati. Jedna od mugućnosti je prakticirati Kegelove vježbe.

Postoji više načina izvođenja vježbi, no sve se svode na intervale stiskanja i opuštanja mišića zdjelice. Na primjer, stisnite mišiće zdjelice na 5 sekundi i opustite ih na 5 sekundi, a s vremenom postupno treba povećati zadržavanje stisnutog mišića.

Drugi način vježbanja je da što brže naizmjence stiskate i opuštate mišiće.

Iskustvo pokazuje kako većina žena počinje izvoditi Kegelove vježbe stišćući pogrešne mišiće, pa je korisno informirati se o tome kako ih izvoditi na pravi način. Jednom kad usavršite Kegelove vježbe, možete ih izvoditi bilo kada, a pritom to nitko neće primijetiti.

3. Ostanite hidratizirani

Možda zvuči kontradiktorno, no dovoljan unos tekućine ključan je za uspješno upravljanje inkontinencijom.

Ako niste hidratizirani, može doći do zatvora koji iritira mjehur i uzrokuje inkontinenciju. Dnevno se preporučuje 6 do 8 čaša tekućine koja ne mora nužno biti samo voda. U tekućinu se uključuju i vodenasto voće i povrće te ostali napitci.

4. Naoružajte se magnezijem

Magnezij je važan mineral za pravilan rad mišića, zdravlje srca i živčane funkcije. Budući da jača mišiće, ojačat će i mišiće zdjelice i smanjiti grčenje mišića mjehura što omogućuje mokraćnom mjehuru da se u potpunosti isprazni.

U prehranu uvedite namirnice bogate magnezijem kao što su kukuruz, krumpir, banane, zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi ili ga unesite kroz dodatke prehrani:

5. Koristite prave proizvode za inkontinenciju

Ako koristite prava pomagala, mnogo ćete se lakše suočiti s nesretnim okolnostima. A na odabir imate mnogo toga. Na primjer, pants upijajuće gaćice koje se navlače na donje rublje dostupne u raznim kapacitetima upijanja.

Zatim pelene s pojasom za osobe sa srednjom do teškom inkontinencijom te uloške za inkontinenciju.

U našem web shopu tako možete naći AMD uloške posebno dizajnirane za stresnu ili postporođajnu urinarnu inkontinenciju. Možete birati između AMD uloška Lady Extra, Lady Super i Lady Maxy.

A budući da je u web shop eljekarni24 ovaj tjedan zapravo tjedan inkontinencije (14.08.2017.- 20.08.2017.), svi AMD ulošci sniženi su za 20%!

Pa što čekate? Krenite u kontrolu nad inkontinencijom i nemojte se bojati izaći van iz kuće.

Odaberi svoje AMD uloške

AMD ULOŠCI LADY EXTRA

AMD ulošci posebno su dizajnirani za stresnu ili postporođaju urinarnu inkontinenciju te sadrže sustav za neutralizaciju neugodnih mirisa. Pakiranje sadrži 12 komada AMD uložaka. Više

AMD ULOŠCI LADY SUPER

Posebno su dizajnirani za stresnu i posporađajnu inkontinenciju, a ljepljiva traka drži uložak na mjestu pružajući maksimalnu sigurnost. Pakiranje sadrži 16 komada. Više

AMD ULOŠCI LADY MAXI

Posebno su dizajnirani za stresnu i posporađajnu inkontinenciju, a pojedinačna pakiranja osiguravaju jednostavnu i higijensku primjenu. Pakiranje sadrži 16 komada i imaju najveću sposobnost upijanja. Više

AMD ULOŠCI MEN SUPER

AMD ulošci Men Super idealno su rješenje za laku inkontinenciju kod muškaraca. DIskretna su zaštita i dizajnirani su tako da se sigurno prijanjaju uz donje rublje. Pakiranje sadrži 20 komada. Više