Zašto vaša koža izgleda umorno?

Zašto vaša koža izgleda umorno?

22.03.2023

Kao da ove hladne temperature nisu dovoljno depresivne, često ih prati izgled umorne kože.

No osim niskih temperatura koje ne laskaju vašoj koži, postoje i druga objašnjenja zašto vaša koža ne sjaji.

Velike su šanse da je krivac jedan od sljedećih razloga:

Nedostatak sna

Dobar san ljepotu čuva. Dok se naše tijelo odmara, cirkulacija u koži se pojačava i krv prenosi još više hranjivih tvari i vitamina u našu kožu.

Postoji razlog zašto se "beauty sleep" tako zove; dobivanje dovoljne količine kvalitetnog sna apsolutno je presudno za to kako ćemo izgledati i osjećati se ujutro.

Kao odrasli trebamo oko 7-8 sati sna, jer to je vrijeme kada naše tijelo kreće u akciju, popravljajući, detoksicirajući i ponovno "podižući sustav".

Kada spavamo, naša koža marljivo radi - ubrzava se obnova stanica i oporavak te se aktivira mikrocirkulacija.

Pobrinite se da spavate dovoljno vremena i da je san kvalitetan. Izbjegavajte stvari koje bi mogle poremetiti vaš san, poput kofeina, alkohola i teške hrane.

Stres

Problemi kože uzrokuju stres, koji uzrokuje kožne probleme, koje… Pravi začarani krug. I da, stres vas stvarno može postarati. Sve životne situacije ostavljaju trag na koži koja je vrlo osjetljiva na stres.

Znate ono kad vam se prije nekog važnog događaja pojave prištići? Kada smo pod stresom, naše tijelo proizvodi proupalne kemikalije koje iz kože crpe vlagu i smanjuju količinu kolagena. Smanjenje kolagena može doprinijeti stvaranju mrlji na licu, akni, ekcema, psorijaze i drugih kožnih stanja.

Dugotrajan stres može prouzročiti povećavanje razine kortizola, koji direktno uništava kolagen koji je zaslužan za elastičnost i ljepotu kože lica. Koža naglo stari ako nema dovoljno kolagena.

Kolagen ne možemo samo tako dodati koži. Ali možemo si pomoći proizvodima koji potiču kožu da radi ono što inače radi, a to je da stvara kolagen odnosno ublažava njegov gubitak. U tome ključnu ulogu imaju retinol, peptidi i antioksidansi. Za te je sastojke dokazano da prodiru u kožu i stimuliraju stvaranje novog kolagena.

Ponekad ne možemo pomoći proći kroz stresne periode, ali možemo osigurati da naša koža dobije dodatnu pomoć kako bi ostala uravnotežena.

Dugotrajan stres može prouzročiti povećavanje razine kortizola.

Loša prehrana

Stara poslovica "ono smo što jedemo" vrlo je istinita kada je u pitanju zdravlje naše kože. Prehrana bogata prerađenim hranom, šećerom, alkoholom je siromašna nutrijentima i neće djelovati laskavo na vašu kožu (kao ni na raspoloženje, težinu i funkciju mozga, usput). Rezultat će vjerojatno biti koža bez sjaja i koža sklona problemima.

Vaša koža je najveći organ vašeg tijela. Ono što jedete može biti jednako važno kao i serumi i kreme koje nanosite na kožu.

Njega kože ne ovisi samo o našim rutinama ili proizvodima koje koristimo; uključuje i sve ono što unosimo tijekom dana.

Naš odabir hrane ima izravan utjecaj na stanje odnosno izgled naše kože. Loše prehrambene navike neminovno će ostaviti trag i na vašem licu. Izbjegavajte industrijski procesuiranu hranu, kao i namirnice s konzervansima i aditivima.

U svoju prehranu uključite što više orašastih plodova i sjemenaka, s obzirom na to da sadrže velike količine vitamina E, koji ima antioksidacijsko djelovanje. Namirnice kao borovnice, avokado, limun, zeleni čaj, zeleno lisnato povrće, đumbir i maslinovo ulje pomoći će vašoj koži da se proljepša na prirodan način i prije svega, da bude zdrava.

Kefir i jogurt su odličan izbor jer fermentirano mlijeko pomaže čistiti kožu. Opskrbite se dobrim namirnicama kako biste svojoj koži davali hranjive tvari potrebne za regeneraciju i sjaj. Tamo gdje je potrebno, dopuniti kvalitetnim dodacima prehrani.

Dobro nahranjena koža lijepa je koža. Ključ leži u konzumiranju hrane bogate antioksidansima.

Dehidracija

Ne moramo vam ponavljati koliko je važno piti dovoljno vode za opću dobrobit. Naša koža je štit između našeg tijela i vanjskog svijeta, štiteći ga od svakodnevnih štetnih vanjskih utjecaja kao što je zagađeni zrak, klor u vodi, prekomjerna izloženost suncu.

Kako bi koža pravilno funkcionirala kao prepreka, mora biti dobro hidrirana. Suha, ispucana koža omogućava mnogo veći protok štetnih tvari u kožu.

Danas na tržištu postoje hidratantne kreme koje sadrže aktivne sastojke s antioksidacijskim djelovanjem.

Zagađena okolina

Vaša koža je vaš najveći organ i vrlo učinkovit kao zaštitna prepreka između tijela i agresora iz okoliša. Međutim, zagađeni zrak sadrži tisuće sićušnih čestica, poput prljavštine i sumpornog dioksida.

Zagađenje iz zraka začepljuje kožu, uzrokuje upalu i može poremetiti ispravnu funkciju kožne prepreke tako da je stvarno važno očistiti te čestice prljavštine prije nego što odete u krevet kako bi vaša koža mogla pravilno obavljati svoj posao.

Vaša koža je svakodnevno izložena prljavštini i zagađenju. Suhi zrak, klimatizirani prostori i neuredan životni stil dodatno opterećuju kožu.

Vichy purete thermale gel za čišćenje 3u 1 uklanja nečistoće i čestice zagađenja. Ublažava tegobe izazvane kalcitima iz "tvrde" vode. Obogaćen ekstraktom biljke moringa sa svojstvima protiv zagađenja, uz dodatak tehnologije "Amilite" uz pomoć koje se dobiva hidratantna pjena - savršeno čisti kožu od nečistoća (čestice zagađenja, prašina, višak sebuma) i ostavlja osjećaj mekoće i svježine.

Birajte najbolje za svoju kožu i gledajte kako vaša iz dana u dan postaje sve blistavija, zdravija i kako sve više zrači svježinom i onim neodoljivim prirodnim sjajem!

Sunce

Budući da smo sigurni da već znate, izloženost suncu odgovorna je za većinu vidljivih znakova starenja na vašoj koži - više od svih ostalih čimbenika u kombinaciji. UVA i UVB zrake od sunca su glavni uzrok bora, sunčane mrlje, pigmentacije, podvješene i degradirane teksture kože.

Kada znate da ćete duže vremena provesti na suncu, pravilno zaštitite svoju kožu. To vrijedi i za zimski period, jer i zimi UV zrake mogu uzrokovati oštećenja, bez obzira na to što je vani oblačno.

Potražite proizvode koji pružaju visoku zaštitu širokog spektra, kao što je Vichy Capital soleil baršunasta krema. Idealan je odabir za sve s normalnom do suhom kožom koji žele zaštititi lice od štetnog djelovanja sunca. Njena hipoalergena formula bez parabena ispitana je na osjetljivoj koži pod dermatološkim nadzorom. Obogaćena je termalnom vodom koja umiruje, jača i obnavlja kožu.

Premalo kretanja

Ne možete se natjerati da počnete vježbati? Teško je dobiti motivaciju, ali redovita vježba će pokrenuti više od vaših mišića. Tjelesna aktivnost povećava cirkulaciju, što pomaže u razmjeni hranjivih tvari i uklanjanju toksina iz naših stanica kože.

Planirajte redovito vježbanje najmanje tri puta tjedno. Važno je utvrditi rutinu vježbi u kojima stvarno uživate kako biste se toga držali dugoročno.

Nađite oblik vježbanja koji vam najbolje odgovara, pokrenite se. Vaša koža bit će vam zahvalna, kao i vaše tijelo.

U osnovi istinskog, cjelovitog zdravlja leži izbalansirana prehrana, dovoljno sna i fizičke aktivnosti, i naravno - što moguće manje stresa.