Zašto bi trudnice trebale uzimati folnu kiselinu?

Zašto bi trudnice trebale uzimati folnu kiselinu?

22.03.2023

Znate li što je folna kiselina i čemu ona služi?

Možda ste negdje usput čuli da je ovaj vitamin vrlo važan za funkciju čitavog ljudskog organizma, a ako ste trudnica vjerojatno već znate mnogo o njemu.

Među trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću ovaj je spoj vrlo poznat, a liječnici folnu kiselinu preporučuju već prilikom prvog trudničkog pregleda.

Folna kiselina je zapravo vitamin B9.

Zašto su vitamini važni?

Vitamini iz skupine u kojoj je i folna kiselina topivi su u vodi i izlaze kroz mokraću pa se iz tog razloga ne pohranjuju u tijelu te je njihovu količinu uvijek potrebno kontrolirati i nadomještati zdravim namirnicama ili dodacima prehrani.

Vitamini iz ove skupine između ostalog su važni za normalnu funkciju stanica, njihov rast i razvoj te za normalno funkcioniranje organizma.

Oni pomažu hrani da se u tijelu pretvori u energiju, a svaki od ovih osam vitamina zadužen je za napredak različitih tjelesnih funkcija:

 • Vitamin B1 (tiamin) pomaže u prevenciji umora, služi za bolju koncentraciju i korištenje mentalnih sposobnosti.
 • Vitamin B2 (riboflavin) pretvara masti u pogonsku energiju te aktivira vitamine B6 i B9. Posebno se preporučuje sportašima.
 • Vitamin B3 (niacin) pomaže kod povišenog kolesterola, pri bolnim menstruacijama i protiv akni.
 • Vitamin B5 (pantotenska kiselina) pomaže u reguliranju kolesterola i triglicerida u krvi.
 • Vitamin B6 (piridoksin) jedan je od najvažnijih u tijelu i pomaže kod bolesti kao što su autizam, celijakija i astma, protiv depresije te regulacije kolesterola i bubrežnog kamenca.
 • Vitamin B7 (biotin) pomaže u rastu i razvoju kose i noktiju, stvara glukozu koja pokreće mišiće i rad mozga te je najznačajniji izvor energije.
 • Vitamin B9 (folna kiselina) pomaže u raznim tjelesnim funkcijama te se posebno preporučuje njegov unos tijekom trudnoće.
 • Vitamin B12 (kobalamin) pomaže u prevenciji Kronove bolesti, depresije, ateroskleroze i neplodnosti kod žena.

Zašto je važno unošenje vitamina B9 u trudnoći?

Folnu kiselinu primarno vežu uz trudnoću jer sprječava razvoj defekata kod novorođenčadi.

Majke kojima nedostaje folne kiseline u trudnoći podložne su riziku rođenja djece s oštećenjima ili poremećajima. Liječnici folnu kiselinu preporučuju unositi odmah nakon začeća.

Žene koje planiraju trudnoću, a nedostaje im folne kiseline, također bi trebale unositi vitamin B9 kako bi preventivno spriječile oštećenja ploda.

Dokazano je kako manjak ovog vitamina u prvim tjednima razvoja ploda u utrobi majke dovodi do poremećaja “spina bifida” koji označava zatvaranje kralježničkog kanala kod djeteta.

Spina bifida može se dijagnosticirati ultrazvukom, a na nju ukazuje povišena razina ɑ-fetoproteina u serumu majke i plodnoj vodi. Nakon rođenja djeteta promjena se uočava na leđima, a liječi se isključivo operacijom.

Djeca rođena s malim defektom su bez simptoma, no kada je zahvaćena kralježnična moždina ili korijeni lumbosakralnih živaca, sve mišiće ispod nastale promjene može zahvatiti različiti stupanj paralize, a zatim atrofije nogu, refluksa mokraće pa čak i oštećenje bubrega.

Dnevni unos folne kiseline preporučuje isključivo liječnik ili ljekarnik, a pije se uz punu čašu vode.

Folnu kiselinu preporučuje se unositi tijekom planiranja trudnoće, tijekom trudnoće, ali i dojenja.

Ipak, folna kiselina ne preporučuje se samo trudnicama ili onima koji planiraju začeće već je potrebna svakom organizmu.

Folna kiselina potrebna je svakom organizmu

Vitamin B9 trebaju unositi još i alkoholičari, osobe oboljele od oštećenja bubrega i jetre te anemične osobe.

Folna kiselina potiče apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.

Iako nije dokazano, onima koji folnu kiselinu redovito uzimaju pomaže u:

 • Smanjenju rizika od oboljenja debelog crijeva.
 • Prevenciji srčanih bolesti i srčanog udara.
 • Ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa.
 • Prevenciji gubitka sluha povezanim sa starenjem.
 • Prevenciji oštećenja vida

Folna kiselina je nedvojbeno neophodna za razvoj svakog čovjeka. Važna je u izgradnji i održavanju DNA i RNA te obavljanju gotovo svih tjelesnih funkcija.

Prirodni izvori vitamina B9

Ako folnu kiselinu unosite isključivo hranom, teško ćete se njome predozirati, no ukoliko pretjerate, možete očekivati želučane tegobe, nesanicu i kožne reakcije. U tom slučaju preporučujemo da zatražite liječničku pomoć.

Folna kiselina nalazi se u mnogim namirnicama koje su nam svakodnevno dostupne:

 • tikvice, kukuruz, repa, šparoge
 • špinat, blitva, kelj, zelje, peršin
 • grašak, grah, bob, soja, leća
 • sjemenke lana i suncokreta
 • losos, jetra, bubrezi
 • brokula, cvjetača
 • avokado, papaja
 • pšenične klice
 • kikiriki, orasi
 • naranča
 • mlijeko
 • gljive

U Americi se folnom kiselinom obogaćuju i svakodnevne namirnice kao što su kruh, brašno, tjestenina, kukuruz i riža.

Folna kiselina kao dodatak prehrani

Uz pojam folne kiselina često ćete naići na pojam prenatali. I folna kiselina i prenatali su dodaci prehrani te se oboje preporučuje unositi prije i tijekom trudnoće te kod dojenja.

Jedina razlika je u tome što se folna kiselina uzima kao zaseban vitamin, a prenatali su kombinacija folne kiseline i ostalih vitamina poput B2, B3, B6, B12, C, magnezija, kalcija, željeza i mnogih drugih.

Solgar folna kiselina

Folna kiselina uzima se obavezno tijekom prva tri mjeseca trudnoće, a prenatali se mogu uzimati prije trudnoće i nakon prva tri mjeseca trudnoće te za vrijeme dojenja.

Solgar formula folne kiseline i prenatala sadrži vitamine prirodnog podrijetla, a sadrži točno onoliko vitamina koliko je potrebno vama, ali i vašem djetetu.

Solgar proizvodi koriste se isključivo kao dodatak prehrani, a tijekom njihova uzimanja važno je pridržavati se uravnotežene i zdrave prehrane i zdravog načina života.

SOLGAR FOLACIN (FOLNA KISELINA)

Folna kiselina pridonosi rastu majčina tkiva tijekom trudnoće, normalnoj sintezi aminokiselina, normalnoj funkciji imunološkog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

SOLGAR PRENATAL NUTRIENTI

Multivitaminsko-mineralna formula s pomno odabranim sastojcima i dozama.

Folna kiselina ujedno pridonosi rastu majčina tkiva tijekom trudnoće te uz vitamine B2, B3, B6, B12, magnezij i vitamin C pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti.