Toplinska terapija

Toplinska terapija

20.03.2023

Jedna od prvih pomisli kod ublažavanja boli i tegoba u križima, ramenima, rukama i nogama kod mnogih jest upravo toplina. Bilo da se radi o mastima i gelovima s efektom grijanja, toplih obloga ili umatanje cilj je vrlo jasan – utopliti bolno mjesto. Osim što je toplina jedan od prvih poteza samopomoći kod kuće, često se primjenjuje i u svrhu fizikalne terapije kod različitih mišićno – koštanih stanja i bolesti.

Većina nas je do sada i sama iskusila kako topli ili hladni oblozi, ovisno o indikaciji, odnosno ozljedi, jako dobro pridonose boljitku i oporavku.

Kako mi pomaže toplinska terapija?

Terapija toplinom stimulira širenje krvnih žila, čime se ostvaruje brži protok krvi, a time i brža opskrba bolnog mjesta kisikom i hranjivim tvarima te otklanjanje štetnih tvari. Na taj način ublažava bol, ali i pridonosi povećanju elastičnosti tkiva. Terapija toplinom pomaže najčešće kod akutne križobolje, reumatske bolesti, bolova, grčeva i napetosti u mišićima, ukočenja vrata, teniskog lakta i sl.

Iako dokaza o termoterapiji još uvijek nema dovoljan broj, istraživanja koja su provedena upućuju na pozitivan učinak topline na ublažavanje boli. Jedna takva studija provedena 2006. godine navodi kako toplina pozitivno djeluje na bol i lakšu pokretljivost kod akutnih bolova u donjem dijelu leđa, koja traju manje od sedam dana. Kada se terapiji doda i lagana tjelovježba, rezultati su još i bolji.

Terapija toplinom pomaže najčešće kod akutne križobolje, reumatske bolesti, bolova, grčeva i napetosti u mišićima, ukočenja vrata, teniskog lakta i sl.

Savjetuje li se termoterapija baš svima jednako?

U nekim slučajevima ili stanjima poput preosjetljivosti na toplinu, u slučaju postojanja opekotina, kod osjetljive kože ili pak akutnih ozljeda te uznapredovalih kroničnih bolesti, primjerice bolesti krvožilnog sustava i problema s venama, primjena ovog načina ublažavanja boli se ne savjetuje. Također, i tijekom trudnoće se savjetuje izbjegavati terapiju toplinom. Za bilo koja druga stanja i prisustva bolesti, prethodno se dobro savjetovati s obiteljskim liječnikom.

Toplina općenito pruža osjećaj ugode te opušta tijelo i napete mišiće, a terapija toplinom seže i korak dalje ka otklanjanju boli i napetosti u donjem dijelu leđa.
Postoje dva načina djelovanja toplinom na bolno mjesto. Dubinska – podrazumijeva specijalne uređaje i prisutnost stručne osobe, dok se površinska terapija toplinom može postići kod kuće upotrebom raznih toplih obloga, zavoja, termofora, ugrijanih ručnika i sl. Prednost je što danas postoje proizvodi za toplinsku terapiju u obliku grijaćih podloga koje se mogu sigurno koristiti na bolnom mjestu. Tu se svakako ubraja asortiman fleksibilnih uređajatvrtke Microlife za toplinsku terapiju.

Microlife program fleksibilnog grijanja jednostavno je rješenje za ugodnu i umirujuću toplinu. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji ovi uređaji zadovoljavaju najviše sigurnosne zahtjeve s najmanjom količinom elektromagnetskog zračenja.

Što su elektromagnetska polja?

Električna i magnetska polja (EMF) nevidljive su sile koje okružuju svaki električni uređaj. Dalekovodi, električni kablovi i elektronički uređaji proizvode EMF. Električna polja nastaju zbog napona i povećavaju se proporcionalno s povećanjem napona. Magnetska polja nastaju uslijed protoka električne energije kroz kablove ili sami elektronički uređaj te se povećavaju kako struja pojačava. Trenutna istraživanja upućuju na to da elektromagnetska polja mogu biti potencijalno štetni za zdravlje. Međutim, Microlife program fleksibilnog grijanja proizvodi vrlo malo elektromagnetskog zračenja te su tako sigurni za upotrebu i ne predstavljaju rizik po zdravlje.

Microlife grijaće podloge pružaju stabilnu razinu zagrijavanja, koju je moguće individualno kontrolirati i podešavati. Tehničke funkcije, kao što je vrijeme pregrijavanja te žica s posebnim promjerom, pružaju jedinstvene mogućnosti termoterapije. Ono što je bitno naglasiti jest udobnost i jednostavnost rukovanja grijaćom podlogom ali i njena sigurnost. Zbog ugrađenog fleksibilnog kabla, koji sadrži zaštitu od pregrijavanja, kao i zbog korištenja sigurnosnih materijala te niskog EMF, Microlife jamči da grijača podloga ili električni prekrivač ne predstavljaju opasnost po zdravlje, ako se pravilno koriste.

Ljepota zdravlja-centar zdravih rješenja preporuča Microlife podlogu za grijanje FH 80. Dizajnirana je tako da se prilagođava djelovima tijela gdje je terapija toplinom najdjelotvornija. Nudi veliku površinu topline, a pri tom je jednostavna za korištenje i rukovanje. Dostupne su 4 razine topline koje se ravnomjerno raspoređuju te tako pružaju najučinkovitiju terapiju. Uz to proizvod je udoban i siguran za korištenje.

Microlife grijaći pokrivač FH 432

  • NOVO
  • ZATVORI

Microlife grijaća podloga FH 310

Microlife grijaća podloga FH 300

Microlife grijaća podloga FH 80