Top 7 djelotvornih prirodnih lijekova protiv začepljenog uha

Top 7 djelotvornih prirodnih lijekova protiv začepljenog uha

20.03.2023

Pomalo je iritirajuće kad sami sebe čujemo dok govorimo.

Ili nam sugovornici nekoliko puta za redom ponavljaju što su rekli jer ih ne čujemo dobro.

E, pa to je sve čar začepljenih uha s kojim se nosimo svi, a najčešće djeca i osobe starije dobi.

Prati ga osjećaj nagluhosti, punoće u uhu ili zujanja u ušima, a obično nastaje poslije prvog ljetnog kupanja, prehlade ili naglih promjena nadmorske visine kad putujemo autom, ronimo ili letimo.

Isto tako osobe koje pate od čestih i jakih alergija mogu osjetiti simptome začepljenog uha, a ponekad jednostavno ne brinemo dovoljno o samoj higijeni uha. Iz tog se razloga u vanjskom uhu nakuplja cerumen koji začepljuje slušni kanal.

Što je to cerumen?

Cerumen zapravo svi znamo pod nazivom ušni vosak ili smola. Ta žutosmeđa masa je prirodna zaštita uha koja sprječava zadržavanje vode u slušnom kanalu te ulazak prašine i ostalih vanjskih nečistoća u slušni kanal.

Cerumen nastaje lučenjem žlijezda smještenih u prolazu između vanjskog i unutarnjeg uha, a izlazi na vanjsko uho zbog micanja čeljusti.

No kod nekih ljudi lučenje može biti povećano pa ako se prekomjerna količina voska ne izbaci prirodnim putem, može doći do začepljenja slušnog kanala.

Što učiniti kada su vam uha začepljena?

Postoji mnogo prirodnih pripravaka i metoda koje služe kao prva pomoć kod začepljenog uha.

Pa zato prije nego se uputite liječniku, saznajte kojih smo top 7 kućnih lijekova odabrali za uklanjanje začepljenog uha i isprobajte ih :)

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje će omekšati ušni vosak kojeg ćete lakše ukloniti iz vanjskog uha.

 1. Lagano zagrijte malo čistog maslinovog ulja.
 2. Legnite se na bok i u zahvaćeno uho ukapajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
 3. Na boku ostanite ležati barem 10-ak minuta sve do kad ne počnete osjećati da ušni vosak postaje mekan.
 4. Pomoću papirnatog ubrusa ili štapića za uho pažljivo uklonite maslinovo ulje i vosak.

Umjesto maslinovog ulja možete koristiti Vaxol sprej za uho na bazi maslinovog ulja. On dolazi u praktičnom pakiranju s pumpicom koja raspršuje sadržaj bez opasnosti od prekomjernog doziranja. Sprej je namijenjen za uklanjanje cerumena i kod djece i odraslih, a razlika je samo u doziranju. Predstavlja odlično sredstvo za potpomaganje čišćenja vanjskog zvukovoda te kod pripreme uha za čišćenje ispiranjem kod liječnika.

Ovakav sprej se može koristiti i u prevenciji od raznih upala uha.

Možete koristiti i Cerustop ulje koje omekšava cerumen i omogućava njegovo lakše odstranjivanje. Ovo ulje za čišćenje uha osobito se preporuča korisnicima slušnih pomagala.

2. Maslinovo ulje i češnjak

Izdrobite dva češnja češnjaka i na nekoliko sekundi ih zagrijte na tavi s dvije žlice maslinova ulja. Kad ulje postane mlako, nakapajte ga u uho istim postupkom koji vrijedi za savjet pod brojem 1 :)

3. Alkohol i jabučni ocat

Kako bi uništili bilo kakve bakterijske infekcije koje mogu biti uzrok začepljenog uha, možete koristiti kombinaciju alkohola i jabučnog octa.

 1. U jednakom omjeru pomiješajte jabučni ocat i alkohol.
 2. Legnite na bok i u zahvaćeno uho kapaljkom ukapajte nekoliko kapi ove mješavine. Za svaki slučaj u uho stavite vaticu kako tekućina ne bi izlazila van.
 3. Na boku ostanite ležati barem 10-ak minuta sve do kad se vosak ne omekša.
 4. Pomoću papirnatog ubrusa ili štapića za uho pažljivo uklonite vosak i ostatke tekućine.

4. Topli oblozi

Topli oblozi su dobar prirodni tretman za začepljene uši kad je uzrok prehlada ili začepljenje sinusa. Toplina će omekšati ušni vosak, odčepiti zvukovod i ublažiti bolove.

Tople obloge možete koristiti na dva načina.

Prvi je da ručnik ili pamučnu gazu zagrijete pomoću glačala i tkaninu stavite na začepljeno uho na nekoliko minuta.

Drugi je da namočite ručnik u toploj vodi, iscijedite višak vode i stavite ga na začepljeno uho na nekoliko minuta.

Nakon što maknete ručnik s uha, dlanom lagano trljajte uho. Pritisnite na njega donji dio dlana i naizmjence ga dižite i ponovno spustite. Tako ćete stvoriti neku vrstu usisivača koja će odčepiti uho.

5. Puhnite u nos

Zatvorite usta, začepite nos i par puta puhnite u njega. Ako ste to učinili na pravilan način tada bi trebali čuti blagi zvuk praska što znači da su slušni kanali ponovno otvoreni.

Moramo vas upozoriti da ne puhate u nos svom snagom jer bi tako moglo doći do oštećenja bubnjića.

6. Otvorite sinuse

Simptomi začepljenog uha se mogu vrlo lako zamijeniti sa simptomima začepljenih sinusa. U tom je slučaju potrebno otvoriti sinuse, a najjednostavniji načini su inhalacija pare ili korištenje čajnih posudica koje predstavljaju staru metodu za ispiranje nosa pomoću slane otopine.

Ako koristite ove čajne posudice tada trebate napuniti lonac s mješavinom soli i tople vode koju ste kupili u ljekarni, nagnuti se iznad umivaonika i ulijevati otopinu prvo u jednu nosnicu i zatim u drugu. Na kraju ispušite nos.

A ako se želite inhalirati u pari tada vruću vodu stavite u zdjelu, prekrijte glavu ručnikom i udišite topao zrak nekoliko minuta. U vodu možete dodati i čaj od kamilice koji ima protuupalna svojstva.

7. Biljni sok čuvarkuće

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koju karakteriziraju debeli i mesnati listovi puni vode te cvjetovi zvjezdastog oblika.

Sadrži tanin, vrlo vrijedne kiseline i flavonoide, a u narodnoj medicini koristi se kao lijek za uhobolju, oštećenje bubnjića i gubitak sluha. Njegov sok razgrađuje ušni vosak u uhu i općenito smanjuje bol.

Dovoljno je presavinuti njegov list, leći na bok i u uho nakapati par kapi njegova soka. Na boku ostanite ležati nekoliko minuta i nako toga pustite da se sok iscijedi iz uha.

Još nekoliko zanimljivih metoda za uklanjanje začepljenosti u uhu

 1. Žvačite žvakaču. Micanje čeljusti može razgraditi i potaknuti ušni vosak da se iz unutarnjeg uha premjesti u vanjsko uho.
 2. Zijevnite. Iako vam se ne zijeva, probajte zijevnuti jer ćete tako potaknuti protok tekućine u ušima.
 3. Grgljajte slanu vodu. U čašu tople vode pomiješajte žličicu soli. Grgljajte 15-20 sekundi i ispljunite. Ovaj postupak možete ponoviti koliko vas je volja.
 4. Stavite prst u uho. Stavite kažiprst u uho i okrećite ga lagano prema gore sve do kad ne stvorite vakuum, pa pokušajte usisati tekućinu iz uha.

I nekoliko savjeta za kraj!

Čistite uši krajem mekanog ručnika jer tako nećete oštetiti zvukovod ili bilo koji drugi dio osjetljivog uha.

Također izbjegavajte koristiti štapiće za uši jer oni često gurnu ušni vosak još dublje u zvukovod i znaju ošteti tkivo u uhu.

Isto tako imajte na umu da su ovi kućni lijekovi samo prva pomoć u prevenciji začepljenog uha. Ako vas već dulje vremena muči začepljenost i ne liječite je kako treba ona može dovesti do vrtoglavica, gubitka ravnoteže, jakih boli i gubitka sluha.

ODČEPITE UHA

SINOMARIN EAR ADULTS SPRAY

Sinomarin Ear Adults Spray prirodan je sprej za čišćenje ušiju. To je hipertonična otopina morske vode bogata blagotvornim morskim sastojcima koja čisti zvukovod nježnim ispiranjem ušnog voska.

VAXOL SPRAY ZA UHO

Vaxol Spray za uho omekšava cerumen, ugodno oblaže slušni kanal i omogućava njegovu prohodnost. Sprej sadrži maslinovo ulje, koje omekšava ušni vosak, čime se smanjuje potreba za ispiranjem uha.